Bila entry terakhir saya ya? 19 hb? Emm... Rasanya saya kena konsisten bangun 5 a.m tiap-tiap hari dan tidur 1 a.m untuk memastikan semua kerja-kerja saya beres. Banyak sangat peristiwa berlaku kebelakangan ni yang buat saya agak sibuk. Mak mertua saya sakitminggu lepas, luckily dia dah pun keluar hospital. Alhamdulillah semakin beransur pulih. Skrip Kancil belum siap edit lagi, hihihi janji dengan 'Boss' hari Ahad. Ya, selain membuat calculation engineering math ( tang calculation ni pun bila hubby saya suruh buat kira-kira  saya malas nak kira pakai otak, SAYA DAH JEMU BUAT MATHS) dan buat experiment kimia  dan sikit-sikit menjahit + kraftangan si tangan keras, saya juga boleh buat skrip yang merupakan bidan terjun yang setakat ni 'Boss' kata ok. Terus terang saya katakan, buat Skrip atau buat calcution utk Tower Height utk Plant Design sama aje susahnya...  Kadang-kadang saya rasa saya ni tak serius... Ya..mungkin sebab saya ni Sanguine yang mesra alam.

Strengths of a Sanguine
  • Appealing personality
  • Talkative, Storyteller
  • Life of the Party
  • Good sense of humor
  • Memory for color
  • Physically holds on to listener
  • Emotional and demonstrative
  • Enthusiastic and expressive
  • Cheerful and bubbling over
  • Curious
  • Good on stage
  • Wide-eyed and innocent
  • Lives in the present
  • Changeable disposition
  • Sincere at heart
  • Always a child
The Sanguine As a Friend
  • Makes friends easily
  • Loves People
  • Thrives on compliments
  • Seems exciting
  • envied by others
  • Doesn't hold grudges
  • apologizes quickly
  • Prevents dull moments
  • Likes spontaneous activities

 The Sanguine As A Parent
  • Makes Home Fun
  • Is liked by children's friends
  • Turns disaster into humor
  • Is the circus master
Ye.. saya seorang yang fun, tapi saya kira bile Sang Sanguine berkahwin dengan Melancholy, akan berubah jadi insan yang matang serius dan SANGAT PENYABAR, lebih-lebih lagi jika dia Melancholy Choleric.You can read about Melancholy Choleric over here article by M-I-O. 

Choleric: This is the commander-type. Cholerics are dominant, strong, decisive, stubborn and even arrogant.


Melancholy: This is the mental-type. Their typical behaviour involves thinking, assessing, making lists, evaluating the positives and negatives, and general analysis of facts.


Sanguine: This is the social-type. They enjoy fun, socialising, chatting, telling stories - and are fond of promising the world, because that's the friendly thing to do.

 
Phlegmatic: This is the flat-type. They are easy going, laid back, nonchalant, unexcitable and relaxed. Desiring a peaceful environment above all else.

Saya kira tak kiralah apa jua temperament kita, asalkan hidup kita memenuhi purpose kita as hamba Allah dan jangan lupa tanggungjawab yang perlu kita jawab tiap-tiap hari. Apa yang penting, saya Sanguine yang sangat bertanggungjawab dan di sebabkan itu saya kena berhenti menaip dan uruskan anak-anak.. Ngeh ngeh..:D Wasalam.

3 comments:

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

serabut sungguh hidup u anie...supermom sungguh..

Khairani Bahaudin said...

Mama Miya...salam perkenalan. Nice to meet you. Kadang-kadang keserabutan tu bagus utk kita terus maju dan kekal kurus..:D

OTEKKEKATAK said...

caya lu bebeh.. lu memang terbaik!
nanti abang free.. kita gi jalan ye. sementara tu, keep on rockin'!