Senarai kesyukuran saya...

  1. Saya bersyukur saya di lahirkan sebagai seorang  Islam dan perempuan
  2. Saya bersyukur saya ada suami yang baik budiman dan 3 orang anak lelaki yang baik budiman seperti abahnya
  3. Saya bersyukur saya punya keluarga bahagia
  4. Saya bersyukur saya punya rumah tempat berteduh dan makan pakai yang mencukupi setiap hari.
  5. Saya bersyukur saya dilahirkan di negara aman damai seperti Malaysia bukan di negara bergolak.
  6. Saya bersyukur adanya streamyx di rumah ini.
  7. Saya bersyukur saya masih ada ibu dan ayah.
  8. Saya bersyukur di rumah saya dekat dengan 7 eleven dan pejabat pos yang memudahkan urusan saya.
  9. Saya bersyukur saya dikurniakan badan yang sihat dan tiada penyakit kronik
  10. Saya bersyukur saya sentiasa berasa takut untuk melakukan perkara salah dan berani menegakkan perkara yang betul.
  11. Saya bersyukur rumah saya ada sistem perpaipan dan elektrik yang baik.
  12. Saya bersyukur lebih ramai orang yang sukakan/ sayangkan saya daripada orang yang tak menyukai saya.
  13. Saya bersyukur anak-anak saya tidak degil
  14. Saya bersyukur dengan bakat dan kepandaian yang Allah berikan kepada saya
  15. Saya bersyukur dengan segala nikmat yang Allah berikan kepada saya
  16. Saya bersyukur saya ada keyakinan diri yang baik dan tidak perlu berasakan kekurangan diri sebagai penghalang untuk meghadapi dunia ini.
  17. Saya bersyukur saya kini seorang mama kepada 3 anak lelaki yang manja.
  18. Saya bersyukur saya dilahirkan dalam keluarga yang serba sederhana dan ia mengajar saya untuk belajar berkata cukup.
  19. Saya bersyukur dengan didikan yang ibu ayah saya berikan.
  20. Saya bersyukur suami saya tidak  Haji Bakhil.
  21. Saya bersyukur dengan rezeki yang Allah berikan untuk kami sekeluarga.
  22. Saya bersyukur walaupun saya tak punya ramai kawan, tapi yang tak ramai tu sangat sayang kepada saya.
  23. Saya bersyukur saya masih punya rasa rindu yang mendalam kepada kakak saya.
  24. Saya bersyukur saya seorang yang sangat penyayang.
  25. Saya bersyukur saya bukan seorang yang kurang ajar.
  26. Saya bersyukur saya seorang sweet talker...:B
  27. Saya bersyukur contact lens plastik telah dicipta dan saya kini boleh melihat dengan jelas tanpa perlu pakai cermin mata tebal 3 inci.
  28. Saya bersyukur saya tak buta seni.
  29. Saya bersyukur setiap kali saya bangun tidur saya melihat wajah suami saya di sisi.
  30. Saya bersyukur adanya teknologi di rumah ini dan saya tak jadi seperti katak bawah tempurung.
  31. Saya bersyukur saya belajar dari kesilapan saya dan takkan biar ia berulang.
  32. Saya bersyukur saya semakin matang dan berani menghadapi cabaran hidup.
  33. Saya bersyukur akan kewujudan seorang insan bernama Najat Affendy Dzulkifly.
  34. Saya bersyukur walaupun ada orang dengki, tapi keluarga kami masih berdiri utuh.
  35. Saya bersyukur saya anak yang baik dan saya tak perlu risau saya akan di panah petir akibat kederhakaan saya.
  36. Saya bersyukur saya tak lagi degil.
  37. Saya bersyukur adanya kedai bundle di belakang rumah yang  ada banyak seluar-seluar cantik pada harga yang cukup murah.
  38. Saya bersyukur saya tak kisah pakai/beli barangan bundle.
  39. Saya bersyukur adanya washing machine di rumah ini sebab semua orang dirumah ini suka sangat salin baju termasuk saya bayangkanla kalau kena basuh dengan tangan? adoi.. harus bersyukur.
  40. Saya bersyukur saya tak buta huruf
  41. Saya bersyukur saya berjaya menamatkan pengajian saya walaupun telah berumahtangga pada waktu itu.
  42. Saya bersyukur dengan perjalanan hidup yang dah saya lalui menjadikan saya insan pada hari ini.
  43. Saya bersyukur saya seorang rendah diri, tak sombong, tak bongkak riak.
  44. Saya bersyukur anak-anak saya bijak dan mudah mempelajari sesuatu.
  45. Saya bersyukur  blog saya dah ada 22 orang follower.
  46. Saya bersyukur anda masih membaca.
  47. Saya bersyukur saya tahu menghargai setiap rahmat yang Allah beri.
  48. Saya bersyukur saya seorang yang fast learner
  49. Saya bersyukur saya pandai memandu dan ada lesen memandu yang sah.
  50. Saya bersyukur saya masih bernafas dan sihat pada waktu saya menaip kesyukuran-kesyukuran saya ini.
  51. Saya bersyukur sebab masih banyak perkara yang saya syukuri tapi dah penat nak menaip.
Kadang-kadang bila  rasa tak keruan atau gundah gulana, membuat senarai perkara-perkara yang kita syukuri membantu kita menilai betapa bertuahnya kita berbanding insan yang tak bernasib baik.... Saya tak dapat bayangkan jika saya jadi anak yatim piatu semasa saya kecil, saya tak dapat nak bayangkan jika anak-anak saya terpaksa hidup tanpa saya di sisi mereka.... pokok pangkalnya bila kita di uji dengan sesuatu perkara, tabahkan hati, sentiasa mendoakan perkara yang baik-baik untuk keluarga, suami dan anak-anak. Saya sentiasa doakan yang terbaik untuk suami, anak-anak, keluarga dan kawan-kawan saya, semoga kita sentiasa di berkati Allah. AMIN.

3 comments:

Yati said...

Alhamdulillah, syukur. :)

dila~noor said...

betul kak ani..memang kene bersyukur dengan ape yang kite dapat kan..kalau tak asik nak besungut..merungut jer..

thanks or this good entry.

BTW,penah tak bace entry abg rafique psl "Things to do"..tu pun sangat memberi kesan kepada diri saya..

yet,small thing from other people made us thing big =)

salam hari jumaat ~masih menunggu emailmu kak ani..kalau dah send abaikan comment ini..hihih

Redcomel said...

yati~ ya..syukur...

dila baby~ betul2...

hahahah adik ku.. akan akak email selepas ni.. nampaknya tak secepat Fedex~ akak ni ada short term memory lost hihihi