CARA NAK KURUSKAN BADAN II : DIET APPLE HIJAU

Hi :D Saya tak tahula samaada saya ni orang yang bertauliah nak bercerita pasal diet ni; sebab saya bukan medical doctor ataupun ahli terapi pelangsingan badan. Tapi kalau cakap pasal diet yo yo ohohoho... saya la orang yang selalu mengalaminya.Jom main teka teki, Kejap flat kejap buncit, tahukah anda apakah dia? Perut.Especially utk mereka yang dah menjadi ibu seperti saya, kembung perut selepas makan adalah perkara biasa, ha.. bukan baby aje yang boleh kembung perut.

Mungkin ini perkara biasa dialami oleh semua orang. Dan ada macam-macam diet ada di pasaran. Yang paling biasa dengar, Diet detox. Yang paling jarang dengar Diet Sonoma. Diet Protien pun ada. Diet orang Jepun? Emm.. pernah terbaca tentang itu juga.

Diet Detox: Saya paling tak
boleh pergi dengan diet ini. Saya tak tahu lah orang lain, tapi ikut pengalaman saya, setelah mengeksperimenkan diet ini, saya akan end up lesu dan marah-marah sebab asyik kena pegi toilet buang air. Dan laparnya Tuhan je yang tahu. Saya akan end up makan lebih banyak dan end up jadi lebih chubby. Dan hubby saya akan mula panggil saya dengan nama manja, " Buncitku sayang." Tension tak? Secara saintifiknya diet detox akan buat hati dan ginjal bekerja 2 kali ganda sebab nak stabilizekan glucose dalam darah. Sebab teh atau jus yang kita minum very high in toxin dan otak akan signal hati dgn ginjal kerja kuat. Jadi tak baik guna diet macam gini. Biasanya bila stop minum teh/jus tu, kita akan jadi lebih lapar dan lebih mengidam dan end up jadi lebih gemuk.. Oh TIDAK!!!


Diet Protien: Bancuh serbuk protien bersama susu atau jus. Atau makan sumber protien sahaja seperti ayam dan ikan. NOT Daging merah okay? Daging merah banyak lemak. Seriously mmg berkesan utk mereka yang disiplin tinggi. Tapi utk mereka yang tak biasa seperti saya akan end up makan ikan dan ayam banyak2. :P Sama ajer, tak gemuk, tapi berat tak turun.

DIET EPAL HIJAU
Ini yang saya sedang praktiskan sekarang, dan saya dah turun banyak kilo dengan diet ini. 4 kg. ( Lepas raya memang gemuk gila. Hahaha pecah rahsia )

SARAPAN: Kellogs R dan Low Fat Milk, Vitamin Supplement

Snek 10.00 pagi: Jus Epal Hijau, buah-buahan

Lunch: Sup sayur & Fish ball, Jus Epal Hijau

Snek Pukul 3: Jus Epal Hijau/biskut Oatmeal

Makan Malam 6.30 ptg: Protien ( 1 pcs of Ikan/ Ayam )
Sup Sayur
Nasi (sikit je tau)

10 malam sebelum tido:Jus Epal Hijau

* Minum air masak al least 3 liter satu hari. Anda akan mengalami penurunan 2kg seminggu.


Jus epal ni harus di buat sendiri, bukan yang dibeli di super market. Yang jus dah siap tu tinggi kandungan gulanya. Minum dengan terus setelah di blend, tak perlu tapis sebab fibernya yang akan buat kita rasa kenyang.Kalau kata kerje di ofis, takkan nak bawa blender kan? So bawa ajerla epal hijau. Jangan lupa minum air banyak-banyak. Emm.. Cubalah... Murah dan berkesan. Saya suka beli epal hijau banyak2 di Tecso. Selalu beli supply untuk seminggu, tak lebih RM 20 pun. Kalau nak beli jus diet mahal2, 10 paket sampai beratus-ratus.And then tak kurus lepas tu marah2. hihihi

Ya, berkesan utk sesiapa sahaja, lelaki atau perempuan. Sesiapa yang salahkan facebook badan dia jadi gemuk, ya, sila la bawa epal hijau ke opis anda dan gantikan snek-snek kentang@twisties dengan epal hijau. :-P.


Petua Untuk Wanita Sukar Hamil

Saya jumpa petua-petua ni daripada sebuah buku lama masa tengah kemas-kemas rak buku. Nama buku ni tak yah sebutla sebab buku ni untuk orang-orang yang dah  kawen je.Bukan apa, tau ajelah budak-budak zaman sekarang ni, amik kesempatan dengan lambakan informasi di internet kang ada yang gatai cari pulak, Naya betul, dah salah guna maklumat yang saya bagi.. Tapi kalau ada kengkawan yang nak tau bolehlah email. Yang dah kawen je okeh?

Petua ni untuk mereka  yang ada masalah kesuburan, boleh berikhtiar melalui cara pemakanan. Ini adalah petua turun temurun orang melayu ye.

1. Memakan taugeh mentah selama 6 bulan setiap hari. ~ berapa banyak tak pulak buku ni cakap, tapi tiap hari, make sure basuh dulu tau. Jangan balik-balik pasar buka plastik terus ngap aje. :)

2. Makan ulam pegaga.~ ulam pegaga mmg bagus. Masa saya praktikal dulu saya penah cuba hasilkan minuman pegaga dengan nenas,dalam usaha menghasilkan minumam berkhasiat, tapi serius tak sedap dan lagi rela saya makan ulam pegaga begitu sahaja. Terus terminate eksperimen tu. Sigh..

3. Ambil kunyit bara  besar ibu jari, daun asam jawa2 genggam dan sikit garam. Tumbuk dan perah.Minum sebelum sarapan dan makan malam. Amalkan dua minggu.~ Sanggup minum tak? :-) Mesti minum,tutup hidung peh tu telan je. Jangan takut.( Ni kalau masuk fear factor sure menang punya. )

4. Jika alami senggugut yang teruk, ambil secekak akar kayu senggugut rebus 2-3 jam, tapis dan ambil airnya, minum segelas sekali, 3 kali sehari. Amalkan selama 6 bulan.~ Mesti susah nak cari akar kayu macam ni zaman sekarang, tapi setahu saya di Johor ada Taman Herba yang mengumpulkan beribu-ribu species tumbuhan herba. Mungkin boleh cuba cari di situ.

5.Ambil ranting daun dedap , buang bintik2 putih padanya. ambil bawang merah, bakar tapi jangan sampai hangus ye ..Pas tu rebus keedua-kedua bahan tadi ni. Minum air dan hampasnya diletakkan di tempat peranakkan dan lub**g punggung. Ulang 3 kali sehari.



Harap info ni dapat membantu pada yang perlu. Insya Allah
 
 

Tentang Glutathione dan Kebaikannya

KETERANGAN TENTANG GLUTATHIONE

Glutathione-protein kecil yang terdiri dari 3 asid amino yang disebut sistein, asam glutamat dan glisin, biasanya dihasilkan oleh tubuh sebagai tindakbalas terhadap persekitaran seperti pencemaran iaitu udara yang kita bernafas, air yang kita minum, bahan kimia & racun perosak dalam makanan yang kita makan yang menyebabkan kerosakan pada sel-sel & sistem badan. Apabila semakin banyak terkena pencemaran, semakin cepat tubuh akan menggunakan bekalan glutathione. Tanpa perlindungan Glutathione, sel-sel akan mati pada kadar yang lebih cepat, membuatkan orang kelihatan berusia lebih cepat & menempatkan mereka pada risiko penyakit yang disebabkan toksin termasuk kanser. 

GLUTATHIONE
  • Glutathione adalah molekul kecil yang terdiri daripada tiga asid amino iaitu sistein, asam glutamat dan glisin yang ada di hampir setiap sel tubuh.
  • Glutathione adalah antioksidan penting yang membantu tubuh menghilangkan zat-zat berbahaya
  • Kehadiran glutathione diperlukan untuk mempertahankan fungsi normal sistem kekebalan tubuh.
  • Ada beberapa cara tubuh dapat menghasilkan glutathione iaitu mengambil makanan dan menukarkannya menjadi 3 asid amino iaitu bahan di dalam Glutathione
  • Sebagai contoh, asparagus dan tembikai juga menghasilkan Glutathione.
Hati adalah tempat takungan glutathione yang terbesar.


Glutathione juga sering disebut sebagai MASTER ANTIOXIDANT di dalam tubuh. Ia juga sebagai anti-penuaan dan untuk pencerahan kulit .


  • L-Glutathione di kenali di Asia sebagai pil pemutih, pil peluntur, pil pencerah dan menjadi semakin popular kerana ia berupaya untuk mencerah dan mencantikkan kulit serta membantu meningkatkan tahap kesihatan.
  • Memutihkan kulit (membantu memutihkan kulit wajah dan badan dengan penukaran melanine (gelap / coklat / kuning pigmentasi) untuk phaeomelanin (pigmentasi kulit putih kemerahan)
  • Mengandungi L-Glutathione dan L-Cysteine yang berfungsi sebagai agen pencegah pigmentasi dan menggalakkan pembentukan melanin kulit yang cerah
  • Membuat kulit anda mulus, segar dan berseri-seri
  • Membantu meningkatkan kekuatan dan ketahanan serta meningkatkan tahap kesihatan
  • Untuk mengubati banyak penyakit paru-paru termasuk asma, bronkitis kronik dan emfisema
  • Menjaga fungsi kekebalan dan pertahanan tubuh yang optimum dan menyediakan anti-tumor
  • Melawan pengoksidaan lemak yang beredar dalam aliran darah, termasuk kolesterol, memperlambat proses pembentukan plak dalam arteri - penyebab untuk sebahagian besar penyakit jantung dan stroke
  • Memadam jerawat dan bekas jerawat
 CARA PENGAMBILAN PIL

  • Diambil semasa perut kosong dgn jarak masa selama sejam sebelum makan
  • Ambil 2 pil sehari kerana perlu ada 2000mg glutathione dalam badan sehari untuk kesan pemutihan cepat.
  • Jarakkan 5-6 jam untuk pengambilan pil gluta seterusnya /sebarang produk lain ..
  • Banyakkan minum air kosong
  • Perlu diambil bersama 500mg vitamin c @ 1000mg vitamin C NON Acid setiap kali bersama pil glutathione
  • UNTUK PENYERAPAN MAKSIMUM, SUPPLEMEN HARUSLAH DIAMBIL SEMASA PERUT KOSONG
*GLUTATHIONE DAN VITAMIN C
Mengapakah Vitamin C diperlukan? Hal ini untuk memastikan L-Glutathione dapat diserap dengan baik dan membantu proses pemutihan.

ALPHA LIPOIC ACID (ALA)
  • Alpha lipoic adalah asid lemak yang ditemui secara semulajadi di dalam setiap sel dalam tubuh.
  • Berfungsi untuk menghasilkan tenaga bagi tubuh kita
  • Alpha lipoic menukarkan glukosa (gula darah) menjadi tenaga.
  • Alpha lipoic juga merupakan antioksidan, zat yang meneutralkan bahan kimia berbahaya yang dipanggil radikal bebas.
  • Alpha lipoic meningkatkan pembentukan glutathione.
  • Alpha lipoic dicipta oleh tubuh dan boleh ditemui dalam jumlah yang sangat kecil dalam makanan seperti bayam, brokoli,kacang polong, Brewer's yeast, Brussel sprout, dedak padi, dan jeroan
  • Alpha Lipoic Asid mengakibatkan peningkatan kadar glutathione, yang membantu tubuh membuang toksin/racun


47 Produk mengandungi bahan beracun disenarai hitam

KUALA LUMPUR: Sebanyak 47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan disenarai hitam kerana dikesan mengandungi bahan kimia beracun termasuk steroid yang boleh memudaratkan pengguna.

Ketua Penolong Pengarah Kanan Penguatkuasaan Kementerian Kesihatan, Mazlan Ismail, berkata kebanyakan pengeluar apabila mahu mendaftarkan produk mereka dengan kementerian, akan memberikan sampel yang mengandungi kandungan produk herba.

“Bagaimanapun, selepas mendapat kelulusan, secara sembunyi mereka mencampurkan produk itu dengan bahan memudaratkan bagi memberi kesan segera kepada pengguna, sebelum diedarkan di pasaran,” katanya kepada Berita Minggu.

Antaranya ialah 12 produk pelangsing badan yang dicampur bahan aktif sibutramine untuk mengurangkan selera makan; 17 produk kosmetik dicampur bahan pemutih hydroquinone dan tretinoin serta 18 produk tradisional dicampur dengan steroid dan antihistamine.
“Produk ini terkenal dan mendapat permintaan tinggi di pasaran, walaupun harganya mahal dengan pengeluar mencatat keuntungan jutaan ringgit setiap bulan.

INFO
Produk disenarai hitam Kementerian Kesihatan


Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:
Kintop
Body Beaus
BMI-9 Xylimming Capsule
Senna Plus Capsule

Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:
Lami

Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:
Obexlim
Slimax Coffee
Beaute Fit Body Contour
Body Trimz

Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:
357 Nasal Spray

Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:
Makjun Taufiq Dua Istimewa
Majun Dua Istimewa
Ginseng Jin Fui Wan
Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga
Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)
Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule
Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill
Makjun Syafiq 3 Istimewa
Reepo

Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:
Air Ikan Haruan

Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:
Eriesya Spa Beauty Cream
Atika Beauty Renewal Cream
Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
Ratna Sari Whitening Night Cream
Tia Amelia Krim Jeragat
Chantique Whitening Night Cream
RZAC White Pearl Cream
Nuriz Day and Night Cream
Elite Rias Er Cream
R&Z Whitening Night Cream
Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream
Pigmentation Recovery Complex
Zara Rejuvenation Cream
Natasya Krim Herba Gold
De Putih Night Cream

Produk tradisional berdaftar ada antihistamine
Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill

Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine
Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan
Qian Tong Dan
Raja Ubat Resdung
Coral Plus UA 350MG

Sumber: BERITA HARIAN

Anda mungkin sukakan artikel ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...