Disember yang pantas!

Cuti sekolah dah mula... Anak-anak seronok betul di rumah, kejenya main, makan, tido, main lagi, makan dan  buat sepah...hahahaha keje mama, kemas, masak, membebel kat diorang sebab buat sepah...Nama pun budak-budak, tau ajelah, bukannya serik bila kene marah. :) 

Rasanya hujung tahun ni banyak sangat perubahan yang akan berlaku... Tufah dah masuk darjah satu, dan kami satu family tahun depan dah tak duduk sini lagi...kat bilik belakang bersepah-sepah kotak nak memunggah buku-buku dan macam-macam benda... Pejam celik dah 5 tahun kami satu family duduk apartment ni...masa pindah sini saya mengandung Faeiq 9 bulan... memboyot bawak kotak, nasib baik ibu ayah datang tolong sebab tahu masa tu saya tengah sarat. Seminggu pas tu saya bersalin.. :)

Suami yang super buzy sempat juga dia meronda ke kedai lampu cari lampu yg cantik2. Dah cuti sekolah ni berangkut la dengan hero 3 orang tu... masuk kedai lampu tu, kedai lampu...sampai naik bosan 
diorang..kuikui. Rumah tak buat renovation, cuma buat dapur dan ada kawasan kat belakang suami suruh kontractor buat tiles utk senang sidai baju... Banyak dah suami kuar belanja untuk preparekan semua ni..... besar sungguh jasa abang... ( ~kalau anak saya dengar mesti dia kata mama bodek abah).
Progress... lampu kipas dah pasang...cuma tunggu grill siap. Insya Allah before hujung tahun berakhir kami pindah... pastu dah boleh concentrate study Tufah di Chinese school. Kelas tuisyen bahasa cina tufah dah jumpa, kelas mengaji pun dah setel... emm minggu ni nak preparekan barang-barang sekolah dia.

It's gonna be a huge move. phew~

SKII in the house. :D


Salam. 
Dear friends ingat tak my entry pasal SK II .

Well, the good news is, SK II dah ada di Redcomelmall.com :D

Boleh jemput datang ke online shop saya dan cuci mata ye.
If interested can email admin@redcomelmall.com . Thanx! :D

Take care.

Red.
*Self claimed Red"comel" that not so comel anymore coz she'll turn 30 next year. hahaha. (^^,) Well, who cares. 

Happy~ ^^


Enjoy the short film first ok :)
Produce by Mr. Najat Affendy (dikenali sbg En. Otek oleh kawan-kawan)
Pengarah Mr. Hafifi ( Epi)
Company:Aniotek Sdn. Bhd.


Salam...

Lamanya tak update blog sampai ada kawan yang bertanya. Rindu la tu..:)
Bukan apa, sebab rasanya macam takde apa yang nak diceritakan.
Lama-lama tak menulis rasa macam tak best je baca ayat sendiri.
Tak kesahla, janji sampai mesej. ^^

Macam biasa, hari-hari mengemaskini  dan menjalani hidup.
Menguruskan family dan online shop.
Penat kadang kala tapi seronok dan tiap hari pun tak sabar nak laluinya bersama suami dan anak-anak.
Selagi Allah pinjamkan nyawa. Yes.. I can do this forever. :D

Ya Allah , last week memang gembira tak terkata. Gembira untuk suami yang sangat workaholic dan bersemangat. Dan very humble.

Projek Genex dapat shortlisted top 5 dan menang anugerah perdana untuk kategori short film.
Alhamdulillah.
Kejayaan datang untuk team yang berusaha, tak tido malam and all my beloved hubby punya sakit kepala.
SO PROUD OF YOU! :D

Event FFM23 start 8.30 mlm dan saya dan anak-anak tengok dari rumah je. Bila umumkan pemenang untuk category short film,  semua melompat-lompat gembira especially saya Tufah. ;-P . hihihi

Cakap pasal happy, ada banyak lagi sebab  untuk happy..
Ntah hapa-hapa, ambik gambar porch rumah orang pun nak happy. haha ;P


Rasa tak sabar pula... ^^


Pesan ibu saya, bila gembira, jangan lupa sujud syukur.
" Dah buat dah, Bu.."


Salam Aidilfitri

Salam aidilfitri buat semua semua teman-teman blogger.  Harap tak terlambat untuk saya menyusun sepuluh jari kalau ada yang tersilap taip atau terkasar bahasa yang membuat mana-mana pihak di rundung duka hatinya.
Saya kira aidilfitri ini sangat bermakna.... takde yang yang lebih beerti selain dapat bersama-sama family yang tercinta. fuh... sungguh puitis tapi harap mesejnya sampai. Maaf zahir batin ye kengkawan...

Mutiara kata:
Tanpa kemahuan yang beria-ria 
Jiwa akan lemau
Go big or go home ~ Najat Affendy

Rumah Anda Lebih Hijau dengan Pembersih Semulajadi

Tak tahu sejak bila jadi aktivis alam semula jadi tapi kebelakangan ni banyak berfikir untuk menyediakan bumi yang lebih hijau untuk anak-anak aku yang suka baring atas rumput bila balik rumah nenek dan main pasir bila balik rumah uwan.Kebelakangan ni aku dah mula recycling.. bila buang sampah pun ada ketegori plastik, kaca, kertas dan sisa organik...baguskan? :D  Atau reason satu lagi aku dah tak mau membebel benda-benda yang takde pekdah sebab macam dah tak sesuai dengan umur aku yang muda belia makin banyak nih..~~~.; P

ok puan-puan, ini tiga barang kasi isi dalam kabinet 

1.cuka
2. baking soda
3. limau nipis

CUKA
Ni pencuci yang banyak guna, ambil satu cawan air, satu cawan cuka masukkan dalam botol spray. Then wallah...boleh spray pada hampir semua permukaan kecuali MARBLE. Jangan khabo aku tak bagitau pulak, kang ada pulak yang serang blog aku ni sebab marble rosak. huhuhu. Tak payah pakai Dettol, tak yah pakai sabun mahal-mahal, cuka pennyahbau dan antibakteria yang  murah dan berkesan. Jangan risau pasal bau sebab bila dah kering bau dia hilang. Boleh guna untuk tandas, dapur dan bila cuci baju. Tahu tak cuka merupakan pelembut fabrik semulajadi? ( ke semua orang tahu aku je yang baru tahu? ;>) sebenarnya sangat bagus untuk orang yang ada kulit sensitive yang alah pada pelembut pakaian biasa yang diperbuat dari bahan kimia dan juga bagus umtuk orang yang alah pada kesan detergen sebab cuka akan wash away semua kesan detergen tuh... Puh panjang lebar aku cerita, faham tak murid-murid?

Jus lemon dan jus limau nipis.
Jus limau ni pun bagus kak, banyak kegunaannya.Semua orang pun tahu tu. Boleh buang minyak pada pinggan, bau hanyir ikan dan untuk kilatkan barang-barang logam yang ada di rumah.Campur jus limau dengan cuka dah boleh cuci pinggan mangkuk bagai. Campurkan 1/2 cawan Jus limau  dan 1 cawan minyak zaitun, anda dah dapat sebatian yang boleh digunakan untuk mencantikkan perabot-perabot kayu di rumah. Hampasnya juga bila letak dalam tong sampah boleh hilangkan bau busuk tong sampah.
 Jangan pakai jus limau sunkist pulak ye...kalau jus sunkist tu buat minum.. :D


Soda Penaik.
Selalu digunakan sebagai penyental. Baking soda juga adalah penyahbau. letakkan dalam bekas pas tu letak bawah sinki, dalam peti ais dan tiap kali salin plastik tog sampah, jangan lupa letak baking soda sikit dan kertas surat khabar yang dah dikeronyok so nnt cairan dan bau akan di seap, takde lah pengsan tiap kali nak buang sampah.


Ok  tu je pelajaran sains rumah tangga untuk kali ini. Boleh praktik mana tau tiba-tiba pencuci kat rumah abis dan kalau rasa-rasa ok, dah takyah pakai detergen yang banyak cemarkan air kita. Tau tak ramalan saintis mengatakan lagi 100 tahun bumi kita dah takde air bersih, manusia semua perempuan lelaki akan botakkan kepala sebab nak jimat air daripada cuci rambut, dan cerita tentang air bersih ni dah jadi dongengan pada anak-anak kecil sbb air dah pupus. Sedihkan? :(   Tak boleh nak bayangkan.

Cinta 2555 hari


Dia garang, aku kuat chembeng. Dia orangnya tegas, aku flexible. In most cases, kami sangat berbeza peribadi. Tapi kami mencintai satu sama lain, tetap setia pada satu sama lain. Sejak lafaz akad nikah yang sekali itu, bermacam macam dugaan yang dah kami lalui sama-sama. Yang pahit yang manis, gaduh kecik-kecik sampai la gaduh-gaduh yang tak berapa besar. :D Yang gembira kongsi bersama, yang pahit pun telan sama-sama. Apa yang kurang pada aku, dia terima, apa yang kurang pada dia, aku terima.

Alhamdulillah, dah 7 tahun jadi isteri orang, tiada rasa lain selain rasa bahagia dan syukur

Hari ni 31 Ogos, genap 7 tahun usia perkahwinan kami, moga Allah sentisa limpahkan berkat pada rumah tangga yang kami bina, mudah-mudahan sentiasa dilimpahi rezeki yang halal serta anak-anak soleh.Tiada apa lagi yang aku mahukan selain keluarga yang bahagia. AMIN


Kemamaabahan.

Itu nama lain bagi aku dalam usaha mendalami ilmu keibubapaan dan sebab anak-anak panggil mama dan abahnya abah jadi aku bagi nama begitu. hihihi aci ke?

Kadang-kadang aku selalu rasa aku tak matang-matang sebab kadang-kadang aku pun ada angin nak merajuk dan menangis takde ribut takde taufan ko nak menangis APA KENA KO NIH? Kalau agaknya suami aku hilang sabar mau juga dia tanya aku begitu tapi sebab dia selalu tengok Transformer( terpaksa tengok sbb Si Ghaus yang syebok tu sikit-sikit nak nengok transformers) dia pun dah transform jadi suami dan abah yang sangat penyabar dan penyayang berbanding dulu masa baru-baru kawen garang giler woh takut aiii ( bukan tak penyayang, tapi garang). Dah nak dekat 7 tahun dah kami berkahwin. Abang, aii sayang you lebih la..

Back to the story, aku banyak beli buku kemamaabahan ni sebab satu, aku memang suka membaca dan cuba menukar bahan bacaan yang berfaedah tapi hanya untuk faedah keseronokan aku kepada yang memberi faedah kepada semua orang. Ni ke tanda aku dah semakin matang dalam menangani isu-isu dalam hidup? Sudah tentu. Memang patut pun, dah nearly 30 dah, tak matang lagi tak tahu la aku ni...

Contoh bahan bacaan berfaedah untuk aku sahaja
:D Tau korang pun minat Edward Cullen Vampire dgn Jacob Serigala kan kan? Baik mengaku..



So simpan buku buku si Bella ni, buka buku lain,( dah abis baca pun. :) )

Buku ni buku lama aku jumpa di kedai buku lama, dapat beli dengan harga murah sesangat, RM 5 ke barapa ntah, harga asalnya 15 pound.



Aku suka penulis Jamiah Samian. Sebab cara penulisannya melalui pengalaman dan buku ni sangat membantu pada mereka yang ada anak-anak lelaki yang aktif, bijak dan agak naughty macam hero-hero aku. Beri perspektif baru kepada mama muda dan ia menukar method aku dalam menangani anak2 lelaki.

Buku memahami jiwa kanak-kanak ni ibu yang beri. Dia dulu cikgu tadika. Sungguhpun garang dan mulutnya suka mencomel, dia la queen of my heart, dan dia selalu katakan pada aku, jangan sesekali memukul anak kecil (5 tahun ke bawah). Sebab nanti kita bunuh emosi sayang mereka pada kita.Marah sikit-sikit takpe, tapi biar marah yang mendidik. Buku yang lagi satu tu beli online di Bookcafe PTS. Dah khatam banyak kali dan yang aku paling suka baca, aku baca hampir setiap malam tiap kali sebelum tidur. Sentiasa ada bawah bantal.



Ada lagi beberapa buah, malas nak snap.Ada banyak buku dipasaran yang boleh bantu ibu ayah zaman sekarang dalam menangani anak-anak alaf baru yang serba cerdik dan zaman mendatang yang serba mencabar. Kadang-kadang sibuk sangat bekerja dan urusan anak-anak kita serah pada ahkak bibik pun tak boleh juga.. (maap la kalau ada yang terasa)
Nanti kalau dia kata, "ahkak bibik, adik sayang you lebey la..." ha..sudah.

Apa-apa pun kita usaha je,agar anak-anak berjaya, berilmu dan menyayangi kita seadanya. Allah yang tentukan bukan? Pokok pangkal niat.
Just sharing, bukannya pandai sangat pun.
Tu je , bye.

XX Redcomel XX

Makanan Diet Yang Bagus tapi orang tak tahu..

Lainkali bila pegi beli Tecso, jangan lupa beli yogurt, amalkan makan lepas tu mesti berat badan mesti turun.~Ni untuk mereka yang ada masalah berat badan la...

Ni bukan tipu tau, ni kajian dari University of Tennessee, orang yang obess yang makan 3 hidangan yogurt setiap  hari selama 12 minggu hilang 22% berat badan dari berat asal, 61% lemak dan 81% lemak di perut; berbanding dengan orang yang amalkan diet dengan kilojoule yang sama tapi tak makan apa-apa produk tenusu.

Kajian ni just nak tunjukkan bila kita berdiet dgn  high in dairy foods, kita hilang banyak lemak dan dapat protect muscle kita. Just balance it dengan tambah sayur-sayur supaya lebih sihat dan seimbang....

Well, bulan puasa memang jumpstart yang baik untuk buang segala spare tyre yang ada keliling pinggang and dapat curve lama macam masa anak dara dulu, hihihi.

Tapi ada tak yang sanggup bila sahur je makan nasi dan heavy gravy, tapi bila berbuka telan yogurt je?
Tepuk dada, tanya selera. (Or tepuk perut tenguk muncit ke tak?) ( ' ' ,)

Well kesihatan kena jaga, kalau diet giler-giler pastu pengsan kat tempat keje pun tak boleh juga.
Tapi penting untuk ada berat ideal  untuk jaga kesihatan so penyakit jantung, gout tak datang.
Suka sangat tengok Kim kardashan ni, tak kurus tak gemuk, just nice ~Gambar from Google

Aku target bulan posa ni nak turun berat badan sampai 49 kg. Berat sekarang 52 1/2 kg. Boleh capai ke? Kejap lagi beli yogurt untuk berbuka ...( ye ye je aku ni sekalik tengok beriyani, alamat yogurt tinggal dalam peti ais je gamaknya...) hihihi .Bukan apa nak urunkan berat badan sbb aku tau 1st Syawal nnt nak kena mengadap segala tok nenek rendang yang sure-sure hari tu je berat badan aku dah nik dua kilo hari tu je. Turunkan berat badan just to get the licence to indulge the good food when 1st Syawal come. Ish ish..me and my bad habit. ~Sungguh tak senonoh.

Petua Untuk Wanita Sukar Hamil

Aku jumpa petua-petua ni daripada sebuah buku lama masa tengah kemas-kemas rak buku. Nama buku ni tak yah sebutla sebab buku ni untuk orang-orang yang dah  kawen je.Bukan apa, tau ajelah budak-budak zaman sekarang ni, amik kesempatan dengan lambakan informasi di internet kang ada yang gatai cari pulak, Naya betul, dah salah guna maklumat yang aku bagi.. Tapi kalau ada kengkawan yang nak tau bolehlah email. Yang dah kawen je okeh?

Petua ni untuk mereka  yang ada masalah kesuburan, boleh berikhtiar melalui cara pemakanan. Ini adalah petua turun temurun orang melayu ye.

1. Memakan taugeh mentah selama 6 bulan setiap hari. ~ berapa banyak tak pulak buku ni cakap, tapi tiap hari, make sure basuh dulu tau. Jangan balik-balik pasar buka plastik terus ngap aje. :)

2. Makan ulam pegaga.~ ulam pegaga mmg bagus. Masa saya praktikal dulu saya penah cuba hasilkan minuman pegaga dengan nenas,dalam usaha menghasilkan minumam berkhasiat, tapi serius tak sedap dan lagi rela saya makan ulam pegaga begitu sahaja. Terus terminate eksperimen tu. Sigh..

3. Ambil kunyit bara  besar ibu jari, daun asam jawa2 genggam dan sikit garam. Tumbuk dan perah.Minum sebelum sarapan dan makan malam. Amalkan dua minggu.~ Sanggup minum tak? :-) Mesti minum,tutup hidung peh tu telan je. Jangan takut.( Ni kalau masuk fear factor sure menang punya. )

4. Jika alami senggugut yang teruk, ambil secekak akar kayu senggugut rebus 2-3 jam, tapis dan ambil airnya, minum segelas sekali, 3 kali sehari. Amalkan selama 6 bulan.~ Mesti susah nak cari akar kayu macam ni zaman sekarang, tapi setahu saya di Johor ada Taman Herba yang mengumpulkan beribu-ribu species tumbuhan herba. Mungkin boleh cuba cari di situ.A

5.Ambil ranting daun dedap , buang bintik2 putih padanya. ambil bawang merah, bakar tapi jangan sampai hangus ye ..Pas tu rebus keedua-kedua bahan tadi ni. Minum air dan hampasnya diletakkan di tempat peranakkan dan lub**g punggung. Ulang 3 kali sehari.


Harap info ni dapat membantu pada yang perlu. Insya Allah

Salam Ramadan
XX Redcomel XX

Tahun Depan Tufah Darjah Satu.

Bulan Ogos adalah masa untuk ibu bapa semak kemasukkan anak-anak ke tahun satu , so aku (sgt excited weh...) dan hubby pun pagi-pagi dah ke Yu Hua sebab nak semak nama Tufah di situ. Tapi sekali takde, cis... panik la sekejap. Nak check online server sekolah pulak lambat. Lepas tu akak kerani tu advise suruh check, nasib baik  hero I yang hensem tu telepon dia ada 3G, dapatlah tengok Tufah penempatannya di sekolah Sg. Chua. 

Actually ramai yang skeptikal bila berkenaan menghantar anak ke  sekolah cina.Aku tahu mengapa:

1. soal pendidikan agama
2. soal makanan di kantin.

Boleh dikatakan, soal didikan agama adalah tanggungjawab total ibu bapa dan jgn letak pada bahu ustazah sekolah. Islam adalah cara hidup. Jika kita titip cara hidup islam dalam hidup kita, Insya Allah. Moga-moga anak-anak jati diri yang kuat.
Soal makanan, mmg ajar anak makan bawa bekal ke sekolah setiap hari.  Sejak tadika lagi. Dan dia memang tak suka makan di sekolah sebab sekolah tadika sekarang ni pun yang prepare makanan akak Indon. Dia kata tak sedap dan hari-hari dia minta nak bawa bekal.


Tufah dah sekolah di q-dees pun dah 3 tahun  dan selama tu pun dia dah belajar Mandarin.La ni kat rumah pun dia ajar Faeiq mandarin dan kadang-kadang mama pun tanya Tufah.  Jadi macam satu kerugian bila dapat belajar extra satu bahasa di tadika tapi taknak continue bila masuk sekolah rendah.
 


Orang yang nak sekolah relax je, mama pulak yang excited terlebih. hahaha
Kecoh betul mama ni. ( ' ' ,)

Kata pepatah, "Tuntutla ilmu hingga ke negeri Cina"  :) Sekarang dah tak yah ke negara cIna pun dah boleh belajar bahasa Cina.

Super Cute Accecories For Sale!

Salam... 
Belum terlambat nak ucap Selamat Berpuasa.:D
Harap semua baik2 hendaknya dan semoga berada dalam keberkatan Ramadan.
Bila tiba Ramadan, selain berpuasa dan menambah amal ibadat, rancak sungguh orang berniaga termasuk la saya yang sibuk jugak buat projek raya tahun ni, klip rambut dan eksesori untuk si kecil. Ya..semua orang tahu saya ada 3 orang anak lelaki , mesti orang tanya apakah pekdahnya saya membuat eksesori ini? hihi dan apa semua orang tak tahu, saya ada 5 orang nieces yang kecik- kecik berumur 3-7 tahun yang sangat suka bila saya buat menatang-menatang ini. Diorang la yang selalu jadi model tapi kali ni tak sempat nak snap gambar diorang pakai hair clips ni... Well if nak order just email saya di mrskhairani@yahoo.com ya. Selamat cuci mata..
Take care~ da...





















SKII, sukakah anda pada jenama ini?

Gambar ihsan Google


Bila dengar SK II mesti setiap wanita teringin menggunakan produk ni di sebabkan modelnya yang cantik jelita putih melepak, dan reputasinya yang sangat baik dalam transformasi kecantikan wanita.Tapi seringkali bila ke kaunter SKII keinginan tu terbantut bila terdengar harganya yang mencecah ratusan malah ada yang ribuan satu set. Nak pergi ke kaunternya pun tak berani weh.... :) 

Well, jgn gusar wahai teman-teman, x lama lagi REDCOMELMALL akan menjual original SKII pada saiz miniatures. Comel-comel saiznya dan harganya sangat-sangat berpatutan. Nantikan, akan tiba tak lama lagi. :D

Rindu

Saya rindukan family saya..
Saya rindukan ibu saya.
Ibu saya tengah shopping di Bandung.
Mesti ibu tengah berseronok bershopping sakan :) Enjoy Ibu.
 
Saya rindukan kakak saya, dah 3 tahun saya tak jumpa dia.
Last time jumpa dapat peluk cium tak sampai berapa saat.
Tak tahu bila dapat jumpa lagi.Ish....payah. Complicated.Tak mahu fikir.
Saya cuma nak dia tahu saya sayang dia...



Bila saya emo, saya mesti sedih. My mood swing memang buat orang keliling saya pening.
Luckily, most of the time saya happy.

But now I'm not.Tiba-tiba.
~Sorry.

Need more than a chocolate to feel better.

Mahukan kulit yang cantik?


Saya ada jawapannya.  Product ni ada dalam REDCOMELMALL~~promote tak abis-abis ,:P hihi.

Main Ingedients:
-Soy Protien
Antioxidant.Smooths and soften skin.Skin whitening agent.

-L-Glutathione
Master Antioxidant.Changes the skin melanin to reddish/white.Skin
whitening agent

-Marine Collagen
To support skin firming,nourish hair and nails.Anti aging.Helps burning of
fat in the body.Makes skin beautifully glowing.

-Vitamin C
Helps in the absortion of glutathione.Antioxidant.Skin lightening.

-Vitamin E
Antioxidant.Fades marks and scars.Keeps skin looking young and glowing.

-Grape Seed Oil
Oil Of Youth".Used to maintain young looking skin.
Product ni banyak sangat testimoni yangbest, dan ia juga product yang paling cepat abis di kedai REDCOMELMALL. :) Saya sendiri dah consume almost setahun. Tengok wajah saya, tiada jerawat bukan?  Actually saya menderita severe dry skin dan saya tak rajin nak sapu-sapu losyen sebab at the end of the day, nanti melekit sana sini sbb peluh. So Glowz banyak help skin condition saya. Alhamdulillah, sendi-sendi dah tak kering dan kulit rasa lembut dan moist semulajadi. Bila keluar pun saya x perlu pakai make up heavy, kadang-kadang pakai bedak baby dgn lipice lip balm. Kulit akan naturally glowing. 
emm, maybe korang rasa saya  cuma nak lakukan barang kedai saya. :) ok, then click kat testimonials ni yer? 


So jangan lupa go to my shop yer all dearest? 
take care,
xredcomelx

Beg Riben Lagi...

Dah lama saya tak buat sulam riben. Lama gila..jadi bila nak buat balik rasa liat. hihihi
But then demi seorang teman saya gagahkan juga demi perjuangannya pada anak bangsa.
Dia cekgu. :D Saya rasa beg riben saya ni ramai cikgu2 yang order, masuk kawan saya ni 
dah enam orang cikgu yang order. (eleh....baru 6 orang tak lah ramai sangat)
Banyak sangat dugaan bila buat riben ni, anak2 yang suka syebok-syebok... Tu yang agak lama nak siap..
Sian kawan saya, tapi yang penting dia puas hati dengan kualiti jahitan saya walaupun saya rasa masih 
ada kelemahan saya sini. Bayangkan masa menjahit si Ghaus siap bertenggek sama-sama kat mesin jahit?
DUGAAN & COBAAN sungguh...

Tapi akhirnya siap...


Dan dah sampai pun pada tuannya...:D

Dan ini testimonial dari kawan saya itu di FB..

Mahfuzah Maarap July 20 at 5:48pm
salam,,,
ani, beg dah sampai...sungguh berpuas hati...cantik dan kemas buatannya....mak saya pun puji...


hihihi
owh...happy betul saya..If ada sesiapa nak order boleh go to my shop, ada design banyak di situ.


 Bak kata kawan high school saya, HANA,the undomestic Goddess dia tak caya saya menyulam sebab masa sekolah dulu saya hanya tau pegang kayu hoki dan menjerit dalam padang sambil berlari sana sini yang sungguh tak ayu. hahahaha.. Aku pun caya aku boleh menyulam Hana oii...got my menyulam mojo after bersalin Ghaus  :D Well feel free to go to her blog yang sangat interesting. But first go to my shop first. ;D 

ok, till now. Nanti jumpa lagi. bye!


Selamat hari Jadi Sayang mama, Faeiq

Mama doakan Faeiq anak yang berjaya dunia akhirat
Mama doakan Faeiq cepat besar, jadi harus makan banyak sikit
(Faeiq yang paling susah makan antara 3 orang baby saya)
Mama doakan Faeiq jadi orang baik, tak sombong, sayang mama abah,
sayang Along dengan Ghaus.
Mama doakan Faeiq capai cita-cita Faeiq nak jadi Doktor
Mama doakan Faeiq dapat isteri yang baik, cantik dan bahagiakan Faeiq
Mama doakan Faeiq sentiasa berada di bawah lindungan Allah. Amin

Cerita Seram? Takut no more :D



Saya dah berjaya mengatasi ketakutan saya. Hari tu tengok cerita  ni sampai habis. Yeay! Bila tengok cerita begini harus ada teman. Hubby la mangsa saya, harus duduk disebelah sampai cerita abis. Tutup-tutup juga mata bila  time part2 yang seram. hihi..Aci tak?

Maksud saya mengatasi ketakutan tu bila cerita abis saya x takut nak pegi dapur sorang2 pastu tengah malam takde mimpi ngeri. Tapi cerita macam ni boleh la layan lagi... tapi cerita seram tahap melampau macam Ring O masih x boleh belah dan takkan tengok sampai bila-bila. hahaha.. Teruk betul.(cerita tu la..apsal seram sangat, nyampah.)

Teringat masa bercinta dulu dengan hubby ada juga  tengok wayang cerita The Ring, bila balik hostel langsung tak boleh tido sebab terbayang-bayang benda tu kat balik  almari. :P Sejak tu tobat x mo tengok dah. Itu la  kesahnya saya dan cerita seram.

P/s: Sebelum tido baca ayat Kursi banyak kali. :D

Memori

Aku dibesarkan di Melaka. Di kawasan rumah teres,  sangat sayangkan tempat tu.Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain.Tapi bila ibu dah pencen dan decide nak pindah ke kampung,aku jadi boring. Now, I never get the chance to go back to my old house,  selalu termimpi-mimpikan rumah tu. Satu sebab rumah tu dah lama tinggal dan ibu cakap,

"Luqman (adik ) ada juga balik rumah Melaka, tapi bila dia tido malam, dia rasa ada orang peluk dia.Rumah dah lama tinggal, "orang" lain la duduk "
Ibu ni...kadang-kadang superstitious la
"Sapa pulak yang duduk?"  soalan buat2 x paham.

Padahal,Arghhhhh!!! Takut! Berani betul si Luqman pi tido sana. Aku  kalau dah tahu ada benda lain, upah pun x mau. :P 

Tapi masa kecil, tempat tu sangat membahagiakan. Ramai kawan-kawan. :D Aku kan peramah. hihi

Dihujung deret rumah teres tu ada satu rumah corner lot yang di jadikan rumah orang-orang tua. Masa tu aku kecik , umur 7-8 tahun rasanya. Aku tak faham naper ada orang - orang tua duduk ramai-ramai sedangkan masa tu Nyai ( nenek aku ) duduk dengan kami di jaga elok dengan penuh kasih sayang oleh ayah dan ibu aku. Aku selalu la tanya soalan-soalan pecah otak pada ibu sampai ibu pening nak layan aku yang mulut becok ni. "Nape atuk nenek tu duduk situ? apsal anak dia x jaga dia? Rumah atuk tu kat mana? Nape, anak nenek tu x sayang dia ke?" aku tanya berulang-ulang sebab x paham, dan ibu aku naik penat nak jawab. 

Rentetan tu selalu la aku jadi tetamu x diundang ke rumah orang-orang tu, main "PeekaBoo" dengan atuk nenek tu kat pintu pagar. Penghibur x berlesen walaupun aku tak secute mana. Hahahaha.  tapi x boleh masuk sampai dalam jadi borak-borak kat pagar je. Tapi bila aku budak kecik yang baru belajar tanya soalan pelik-pelik pada atuk nenek tu, (macam soalan2 yang aku tanya pada ibu) nurse yang jaga diorang dah x kasi aku datang dah. Evil Nurse!  Rumah orang2 tua tu beroperasi selama 3 tahun, sampaila ada kematian di situ, then operation closed. Tak tahula sebabnya, tapi itulah kisahnya...tutup cerita 20 tahun lepas.

Everytime pergi pasar  mesti nampak sorang atuk depan bank CIMB dengan sebiji kotak derma. Aku lalu tengok alamatnya di kajang, dekat sangat dengan rumah aku. Sayu hati aku teringat rumah orang-orang tua yang dekat dengan rumah aku masa kecik dulu. Tanya-tanya juga pada atuk tu camner boleh duduk di situ,Di pendekkan cerita, dia kata, dia sakit dan dimasukkan di hospital,bila dah sihat last resort hospital hantar ke rumah jagaan orang tua sebab dia dah tiada sesiapa dah. Family xde, anak pun xde. Aku rasa air mata macam laju nak turun macam banjir tapi tahan je. Dia ada bagi resit, kata dia pada aku kalau ada baju terpakai atau bantuan boleh la hantar. 

No 23,Jalan Maju 2
Taman Maju
Jalan Semenyih
43000 kajang

http://www.sitinoraininursinghome.com/Donations.html

Jika ada baju-baju yang elok tapi dah takmo pakai bolehla hantar sini, atau apa2 yang nak didermakan.

Syukur jika kita ada kehidupan yang baik, ada sesetengah dari kita memang kurang bernasib baik... 

p/s:Saya sayang ibu ayah mak abah. 



Little things that make me happy

  1.  Terbangun tengah malam tengok wajah suami dan anak-anak tidur



  2. Lepas mop lantai tengok lantai licin dan berbau wangi


  3. Balik dari kedai anak2 jerit di pintu, Mama!mama! mama! macam anak burung



  4. Jalan-jalan hujung minggu dengan suami dan anak2 
  5. Ada customer telefon dan beli barang dari REDCOMELMALL.COM(click here to go to my shop :D)


  6. My best friend telefon dan berborak tentang macam-macam hal
  7. Balik kampung dan jumpa ibu
  8. Shopping! hahaha

     
  9. Makan sedap :D
  10. Makan coklat

  11. Dah kemas rumah, then duduk di sofa sambil makan cekelat
  12. Bila abang pergi keje  saya cium pipi dia, and vice  versa
  13. Bila pergi pasar 
  14. Dukung baby
  15. My children say they love me
  16. Cuci muka tengok jerawat takde, hahaha :P

  17. Beli Big Apple Donut 
  18. Tengok matahari terbit & terbenam
  19. Bila anak2 buah datang rumah
     
  20. Bila pergi pantai...
 Wahai teman, apa yang buat anda gembira? :D write it in ur blog, it will make your day!

Madu

Perempuan mana yang mahu bermadu? Ada? Siapa? :D 

"Ish, madu-madu ni jangan sebut. Pantang" kata sorang teman saya.

Tiada siapa yang mahu bermadu.Walaupun dijanjikan payung emas. Tapi suratan hidup kita tak tahu. Begitu juga dengan Qada dan Qadar Allah. 

Pagi tadi sahabat yang saya sayangi menelefon. Berborak bertanya khabar, macam-macam cerita ada, cerita durian, mengidam ( dia tengah pregnant). Tiba-tiba dia  kata,

Red, hari tu aku tengok Semanis kurma. 

Iye? Ape topiknye?

Hakikat Bermadu. 

errrr...Ok. 

ko ada pen dengan kertas?

Apsal, ko nak suruh aku salin tips-tips bermadu ke? eheh, takmo, aku x nak ada madu la.

hotak hang la Red.

Hihihihi, abis tu?

Ustazah Baeyah cakap, kita x tahu tentang masa depan, qada dan qadar Allah. Tapi seandainya ujian bermadu tu tak dapat ditanggung oleh diri kita, bolehla amalkan surah Al-Baqarah ayat 286. Insya Allah kalau selalu amalkan, kita di jauhkan daripada ujian tu.

ooo, bagus, bagus. Jap, aku salin. 

End of Conversation.

Bagusnya ada teman baik begini...:D


Daripada Ibni Mas’ud, berkata Ia : Bersabda Junjungan Nabi s.a.w.:

“Barangsiapa yang membaca dua ayat daripada akhir surah Al-Baqarah pada malam hari nescaya mencukupi keduanya akan dia.”

Surah Al Baqarah ayat 285 dengan 286 bagus diamalkan.

Makna mencukupi keduanya bagi sesiapa yang membacanya ialah mencukupi kepadanya daripada melakukan ibadah pada malam hari, atau daripada melakukan bacaan Al-Qur’an, ataupun dapat menolak keduanya kejahatan dan bencana syaitan atau manusia dan jin, atau mencukupi untuk menambah kekuatan iqtikadnya, kerana dua ayat itu ada mengandungi makna iman dan amal secara ringkas.

Adapun dua ayat tersebut ialah : 

1. Firman Allah Ta’ala : ( Aamanar rasuulu bimaa unzila llaihi mir rabbihi wal muminuun. Kullun aamana billaahi wamalaaikatihi wakutubihii warusulihii laa nufarriqu baina ahadim mir rusulihii waqaaluu sami’naa wa atha’naa ghufraanaka rabbanaa wailaikal mashiir).

285. Rasulullah telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadanya dari Tuhannya, dan juga orang-orang yang beriman; semuanya beriman kepada Allah, dan Malaikat-malaikatNya, dan Kitab-kitabNya, dan Rasul-rasulNya”. Mereka berkata lagi: “Kami dengar dan kami ta’at. (Kami pohonkan) keampunanMu wahai Tuhan kami, dan kepadaMu jualah tempat kembali”.

Al-Baqarah ayat 286. 

2 ( Laa yukallifullaahu nafsan illaa wus’ahaa lahaa maa kasabat wa’alaihaa maktasabat. Rabbanaa laa tu aakhiznaa in nasiinaa au akh.tha-naa, rabbanaa walaa tahmil ‘alainaa ishran kamaa hamal tahuu ‘alal ladziina min qablinaa. Rabbanaa walaa tuhammilnaa maa laa thaaqata lanaa bih. Wa’fu ‘annaa waghfir lanaa warhamnaa, anta maulanaa fanshurnaa alal qaumil kaafiriin.)

286. Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang di usahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdo’a dengan berkata): “Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami terlupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan ma’afkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir”.
.
.
.
.
.
.
.
.
Berbalik pada soalan ayat pertama tadi; Saya tak mahu.Saya rasa xde pompuan yang nak ada madu. Madu lebah takpe, buah jambu madu takpe.Tapi madu yang jambu, apakah? Dah jangan tanya lagi. 








Ada orang memang tak boleh di buat kawan.

Emosional? hahahha maybe.Tapi aku bukan jenis yang marah lama-lama. Dan aku pula bukan jenis pendendam," tatak simpam lalam hati punya olang la ini budak"  ya... itula aku.

Betullah, Allah jadikan manusia ni berbeza-beza. Jenis aku orang tak kacau aku, aku tak kacau orang.
Bukan jenis aku sikit-sikit nak mengutuk orang, nampak cacat sikit nak mengata sana sini. Bukan aku. 
Tapi ada jenis orang mulut yang memang nak kena cili. Mengata sana, mengata sini, macam dah takde hobi lain. Carilah hobi wei! tanam pokok ke, pergi salon ke, baca buku ke.. 

Iye, aku tak perfect. kengkadang aku manja, kengkadang aku garang. kengkadang aku senyum kengkadang aku masam. kengkadang aku masak sedap, kengkadang tak. Tapi dah orang jenis ni  ko masak sup x sedap pun dia mengata satu kampung , complaint sup cairla  ke apebenda whatsoever it is and make fun of it. hihihi ni contoh je la..

Sahabat paling setia, itulah aku. Pendengar yang setia, itulah aku.Dan aku selalu sangka orang pun buat yang sama utk aku, sebenarnya tidak. Orang buat baik sebab berkepentingan aje.... Mungkin aku yang cepat perasan bila orang buat baik dengan aku.Hakikatnya tidak.Ada fishball disebalik mee sebenarnya. Aku rasa macam orang bangang, sebab depan aku baikla sangat, kat belakang  berbakul dia mengumpat aku.

Come on la..  jangan tipu kalau ko tahu orang mengumpat ko dan ko rasa ok like nothing happen. Lebih-lebih lagi orang tu orang yang ko selalu buat baik, x pernah niat nak lukakan hati dan perasaan orang. Sampai aku tertanya-tanya, apa lagi yang harus aku buat supaya aku dapat di terima pakai dimata ko? Well, on second thought, you don't deserve me to be in your life. Tawar dah hati aku.

Macam ni ajelah.Sebab aku bukan jenis membalas-balas. Sebab ibu aku ajar supaya hormat  apa jua kelebihan atau kekurangan yang orang lain ada. Dan aku belajar terima hakikat, ada orang memang tak boleh dibuat  kawan.

Hubungan sesama manusia memang menuntut kesabaran, tapi ada jenis yang deserve makan tapak kaki.~SIS JOJET

Mulai hari ini, aku dah letak filtration column dalam hati aku supaya aku dapat filter dengan siapa aku patut rapat, sebab bukan apa nanti aku je yang sedih sorang-sorang bila tahu orang yang rapat dengan aku tu sebenarnya tak suka aku. Aku je yang perasan sorang-sorang. Hahahahha.

Bila rasa hati dah berkarat, banyak-banyak la berzikir. Lagi bagus dari mengata orang. :D

“Dan janganlah kalian mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebagian kalian mengumpat (ghibah) kepada sebahagian yang lain. Apakah kalian suka salah seorang diantara kalian memakan daging saudaramu yang sudah mati? Maka tentulah kalian membencinya. Dan bertaqwalah kalian kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat dan Maha Pengasih.” (Al Hujurat: 12)

Gossip Di Pagi Hari.

Masa  sarapan pagi, saya buat sandwich telur  utk abang, dgn air Milo best.

Redcomel: Abang, nanti jangan beli goreng pisang depan kedai mamak tu tau..

Abang: Nape pulak? ( muka musykil + serius) Goreng pisang dia sedap la..

Redcomel: Sebab dia non-muslim.

Abang: Mana Ani tau? ( muka bertambah musykil)

Redcomel: Sebab....emmm makcik nasi lemak beritahu.

Abang: Ish, x baek makcik tu cakap camtu.. rosakla bisnes dia..

Redcomel: ermm tapi dia (orang yang berniaga pisang goreng tu) selalu makan kat kedai "Cha ya Nun alif "tu.. Mana tau dia makan "ba alif ba ya" ke.. Pastu jual goreng pisang, ntah bersih ke x tangan dia.. ish ish..

Abang: (Gelak) Was-was x yah makan. Ani ni pagi-pagi dah bergossip. 

Redcomel : Hahahaha.. ala asyik cakap bende serius je...Eh, abang tahu x pakcik misai yang  selalu teman dia tu boifren dia

Abang: Ha? biar betul? Mana tau. 

Redcomel: Pakcik tu sendiri cakap pada makcik nasi lemak tu....

Abang: Ish ish...( gelak2)  pening abang, too much information... dah dah x mo dengar... Abang nak g keje ni. Ani ni, bagila informasi yang berfaedah skit.

Redcomel: Hehehe.. ala abang ni....

End of Conversation.
...................................................................

Saya tak racist, but when it comes to food mesti kita mesti ambil berat tentang proces pembikinannya.Maybe nampak remeh, tapi when it comes to food saya ada pendirian. Saya takkan makan  dikedai "Cha ya Nun alif" sebab saya tahu mesti ada jual "ba alif ba ya"  panggang ke whatsoever. Emm.. saya tahu acik nasi lemak tak de niat nak rosakkan bisnes akak pisang goreng, tapi kebetulan masa saya datang dia tengah berborak dengan anak dia, saya pun tanyala.. ( Busy body betul aku ni.. hahahha)

Boringla asyik cakap benda serius je kat meja makan. Well kalalu nak tahu fakta hari ni, Australia dapat Perdana Menteri wanita pertama diorang hari ni Julia Gillard  dan sebanyak 46000 peminjam PTPTN dah bayar hutang depa melalui skim potongan gaji.. Owh, menariknya topik perbualan saya.

hehehhe

Apa yang korang borak dengan pasangan korang bila sarapan pagi tadi? ;)