CARA NAK KURUSKAN BADAN II : DIET APPLE HIJAU

Hi :D Saya tak tahula samaada saya ni orang yang bertauliah nak bercerita pasal diet ni; sebab saya bukan medical doctor ataupun ahli terapi pelangsingan badan. Tapi kalau cakap pasal diet yo yo ohohoho... saya la orang yang selalu mengalaminya.Jom main teka teki, Kejap flat kejap buncit, tahukah anda apakah dia? Perut.Especially utk mereka yang dah menjadi ibu seperti saya, kembung perut selepas makan adalah perkara biasa, ha.. bukan baby aje yang boleh kembung perut.

Mungkin ini perkara biasa dialami oleh semua orang. Dan ada macam-macam diet ada di pasaran. Yang paling biasa dengar, Diet detox. Yang paling jarang dengar Diet Sonoma. Diet Protien pun ada. Diet orang Jepun? Emm.. pernah terbaca tentang itu juga.


Diet Detox: Saya paling tak boleh pergi dengan diet ini. Saya tak tahu lah orang lain, tapi ikut pengalaman saya, setelah mengeksperimenkan diet ini, saya akan end up lesu dan marah-marah sebab asyik kena pegi toilet buang air. Dan laparnya Tuhan je yang tahu. Saya akan end up makan lebih banyak dan end up jadi lebih chubby. Dan hubby saya akan mula panggil saya dengan nama manja, " Buncitku sayang." Tension tak? Secara saintifiknya diet detox akan buat hati dan ginjal bekerja 2 kali ganda sebab nak stabilizekan glucose dalam darah. Sebab teh atau jus yang kita minum very high in toxin dan otak akan signal hati dgn ginjal kerja kuat. Jadi tak baik guna diet macam gini. Biasanya bila stop minum teh/jus tu, kita akan jadi lebih lapar dan lebih mengidam dan end up jadi lebih gemuk.. Oh TIDAK!!!

Diet Protien: Bancuh serbuk protien bersama susu atau jus. Atau makan sumber protien sahaja seperti ayam dan ikan. NOT Daging merah okay? Daging merah banyak lemak. Seriously mmg berkesan utk mereka yang disiplin tinggi. Tapi utk mereka yang tak biasa seperti saya akan end up makan ikan dan ayam banyak2. :P Sama ajer, tak gemuk, tapi berat tak turun.

DIET EPAL HIJAU
Ini yang saya sedang praktiskan sekarang, dan saya dah turun banyak kilo dengan diet ini. 4 kg. ( Lepas raya memang gemuk gila. Hahaha pecah rahsia )

SARAPAN: Oatmeal dan Low Fat Milk

Snek 10.00 pagi: Jus Epal Hijau

Lunch: Jus Epal Hijau

Snek Pukul 3: Jus Epal Hijau

Makan Malam 6.30 ptg: Protien ( 1 pcs of Ikan/ Ayam )
Sup Sayur
Nasi (sikit je tau)

10 malam sebelum tido:Jus Epal Hijau

* Minum air masak al least 3 liter satu hari. Anda akan mengalami penurunan 2kg seminggu.


Jus epal ni harus di buat sendiri, bukan yang dibeli di super market. Yang jus dah siap tu tinggi kandungan gulanya. Minum dengan terus setelah di blend, tak perlu tapis sebab fibernya yang akan buat kita rasa kenyang.Kalau kata kerje di ofis, takkan nak bawa blender kan? So bawa ajerla epal hijau. Jangan lupa minum air banyak-banyak. Emm.. Cubalah... Murah dan berkesan. Saya suka beli epal hijau banyak2 di Tecso. Selalu beli supply untuk seminggu, tak lebih RM 20 pun. Kalau nak beli jus diet mahal2, 10 paket sampai beratus-ratus.And then tak kurus lepas tu marah2. hihihi

Ya, berkesan utk sesiapa sahaja, lelaki atau perempuan. Sesiapa yang salahkan facebook badan dia jadi gemuk, ya, sila la bawa epal hijau ke opis anda dan gantikan snek-snek kentang@twisties dengan epal hijau. :-P.




27 comments:

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

green apple good nak lower down or flush out colesterol..tp kan kalo beria sgt makan, bukan katanye nnt jd pelupa or bodo...

naya aje kan?

dila~noor said...

penah jgk dgr yg mkn apple ijau ni makruh,sbb trlalu masam..n memang blh jadi pelupe..

(tapi dlm hati ade jugak nk ikut diet kak ani ni)

sy pnh minum apple juice yg ltk garam skit..alahai..sdpnye..
lemak2 manis gitu.. =)

rsnye akan ikutla diet ni,tapi taktaula segigih kak ani atau tak nak substitute lunch ngn apple ONLY..hehe

Redcomel said...

Ija, orang cakap makan kepala ikan pun boleh jadi bodoh dan pelupa, makan asam banyak2 pun boleh bagi kesan yang sama. My say is, kalau belajar and tak buat revision, boleh lupa. tengok benda2 tak elok pun boleh buat kita jadi bodoh cthnya: porno.

Well, kalau ikut jus2 yang di jual kat pasaran pun basic ingredient is green apple juice and fiber + benda2 lain yang kita tak tahu. Tapi jual sampai beratus satu kotak.

Dila, Boleh cuba kalau nak cuba, tapi ikut keserasian badan. Kalau tak segigih akak nak substitute lunch dgn apple, jgn skip lunch. Kalau dah lunch, bila dinner jgn amik heavy2 esp nasi. Kalau nak makan nasi malam lunch makan buah2 atau ikan jer. Just my suggestion dear, jgn paksa diri ok?

Mrs NarchotiQue said...

diet buah mmg cepat turun
lagi2 diet makan buah shj
paling cepat turun mkn epal hijau dan anggur.tp jgn diet makan buah shj kene gak mkn nc smggu sekali.diet kene seimbang mkn nc tu tuk cover tenaga.x mkn nc akn buat badan kita lesu.keep it work ngn diet buah2 ni..pasti suksess..gudluck!

~nati update la berat terkini~ hehe3

Redcomel said...

salam arin

ya ya..betul, harus makan nasi juga tapi jgn lebih. menu yg tertera cuma panduan, kadang adjust juga sikit tambah tolak sana sini. hihi... thank you for the support. Badan red taklah gemuk mana, tak penah sampai 60 kg pun, tapi tula, diet sbb umur makin banyak, nnt kalau tak atur makan, sampai sudah gemuk gedempol. Nanti kalau dah cecah 50 kg je boleh makan nasi macam biasa. :D

p/s: rindukan badan zaman anak dara dulu.

mina said...

Salam Red comel,

Untuk mengurus dan menyihatkan badan saya menjaga kiraan pengambilan kalori dlm makanan setiap hari. Saya kurangkan makan nasi, lebihkan minum air putih, tingkatkan aktiviti senaman atau aerobic dan yang paling penting buah2an kesukaan saya adalah epal merah, pisang dan betik. Betik bagus utk orang yg ada penyakit gastrik. Untuk mendapat fibre yang tinggi, saya meminum jus prune (sunsweet) setengah gelas setiap pagi dan malam. Susu juga saya tidak lupakan, susu H/L menjadi habuan saya setiap pagi beserta cornflek fitness. Ermmmm...jika anda mengamalkan cara ini, saya rasa sebulan saja sudah menunjukkan perubahan yang ketara. Yang paling penting sekali, diet ini memang sehat dan tidak mengazabkan si pengamal.

Jemput ke Blog saya http://jomsewabuku.blogspot.com dan http://daridapurmina.blogspot.com

Anonymous said...

nak kurus pon kena tgok tahap dulu////
kalu kite dh always makan nasi mase lunch..jgn terus berhenti,,nt badan jadi down!!!!
lgpun...kalu x makn nasi kite akn jd lembap...coz makann otak adlah karbohidrat..so nasi lah benda terbaik ..tp perlu limit!!!!
buah2 buahan plak..jgn la terlalu byk makan buah spt pisang..n tembikai...boleh bertambah berat badan n boleh bawa kencing manis taw.....so ...
makan nasi terbaik adlh selepas mlakukn senaman ...coz mase tu STORE untuk karbohidrat kite terbuka....
hati-hati....

Anonymous said...

salam akak, pas minum jus appel hijau asli ni, sy jd cirit birit.. akak sama jugak ke?

jelita said...

teringin nk try diet ni tp tkt lak side effect mkn epal hijau ni...tkt jd pelupa @ cirit birit....

pop said...

apple hijau memang lh untuk kurus kan badan tapi ia juga bahaya kan kesihatan boleh buat orang jadi lupa jadi jagan lh selalu sangat makan epple hjiau

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Sauna Beauty said...

Siapa takde masa nak bersenam kita boleh guna alternatif lain iaitu bersauna..untuk kuruskan badan mesti ada cara..sape kata kita tak leh kurus dan sambil itu kesihatan terjaga?JOM BELI SAUNA!!Kami menjual pelbagai jenis set sauna dan alat2 lain untuk kekal langsing..untuk ketahui lebih lanjut sila layari laman web http://saunabeauty.com/

Anonymous said...

salam,
just nak share ngan you all semua:
saya dah letih ngan produk mengurangkan berat badan..sebut je apa yang saya tak cuba, antaranya:
1.jusmate 5
2.koko colagen
3. Dlitchin (ala yg penyanyi aishah tu)
4. herbal life (bagus sebenarnya tapi mahal sikit dan resultnya lambat)
5. dr. nordin darus formula
6. SD 2 (bagus untuk kulit- nampak gayanya- sebab really kolegen)
7.lasmi (ubat tapi tak de kkm punya cop)...
8. slimming center??????????? ada cuba jugak kat kajang ..tapi tak lah sampai beribu cuma ambik pakej yg paling murah...itupun tak habis pakej tu........
9. pakai premium beautiful..ok jugak..tanpa lambat

bak kata orang asal ada iklan kurangkan berat badan semua saya akan cuba....
HUBBY??????tengok je......dia malas nak cakap....tapi dia bagussss sangat sebab bagi support dari banyak aspek especially RM le...(terima kasih abang sayang)...( nakkan.. bini LAGI cantik ....)

nak di jadikan cerita... saya tertengok kawan saya di FB ...saya jarang tengok FB..ya allah......kurus (berat badn dah kurang...) dan cantik...saya ambik telefon terus call dia, dan tanya pasal dirinya yang totally dah berubah..dia pun menceritakan...
tak puas hati lagi tu..sebab takut kamera 'trik'..so esok janji nak jumpa sebab nak tengok dia in 'real life'....mlm2 buta g jugak dalam kul 11mlm..(biasalah hubby temankan)
memang betul2 kurus...dia turun berat badan dalam 10 kilo..tapi tak nampak 'ha-get' (tak rupa orang sakit pun)..
untuk pengetahuan u all, kawan saya ni sama condition ngan saya suka mencuba produk untuk kurangkan berat badan...

saya??? terus cuba produk ni.....produk ni dijamin dan ianya di luluskan oleh KKM (tu yang bagus)..
harga??? nanti cerita, tapi BERBALOI tau!
perlu berdiet ke???? tak jugak sebab saya makan je apa yg saya suka cuma saya kurangkan kuantitinya sahaja...
perlu minum air ke?????? ye...tulah petua nya....sebab air dapat membantu tuk membuang semua toksin yg ada kat badan kita (lemak yang dah tepu)...saya minum air dalam 3- 4 liter (yang wajib), kalau rajin sikit lebih lagi saya minum 4-5 liter...

so kesimpulannya, saya dah turun berat badan lebih kurang 6 kilo daripada 65kg SEKARANG 59 kilo, dan badan saya nampak kecil...semua baju2 saya yg cantek2, dan tak muat nak pakai especially di pinggang, sekarang dah boleh pakai.....
alhamdulillah......sekarang saya share produk ni ngan kawan2 yang seangkatan ngan saya untuk menurunkan berat badan....

kalau nak tahu lebih lanjut..call saya ye..boleh cerita lebih lanjut..
lupa nak kenalkan diri saya:

INA- 016-2885776

SAYA MAHU KURUS CABARAN 90hari BIOS LIFE SLIM said...

♥♥♥ Feel free to 'SHARE' as sharing is caring ♥♥♥
http://azaideris.blogspot.com/

Anonymous said...

start from today sy nk start mkn buah epal n jus epal hijau je....
25.4.12 - 51kg...nnt sy updated lg slps 3hri...

eja mizie said...

Nk try..nk try...tq tuan punye blog..

eja mizie said...

Nk try..nk try...tq tuan punye blog..

eja mizie said...

Nk try..nk try...tq tuan punye blog..

eja mizie said...

Nk try..nk try...tq tuan punye blog..

Anonymous said...

Kurg mkn,leh jd gastrik,mkn buah je pn wt nutri xlengkp.tp dgn herblife,dpt kurus n sihat.pcyalah. 0173339446

Anonymous said...

So, start today and rid yourself of those annoying
and unsightly growth. Once you do, you will know which type of remover to buy that will not irritate
your skin. You might notice some swelling in different parts of your body.


Also visit my site what causes skin tags on eyelids :
: ::

Anonymous said...

semua bohong....nak kurus??
1. BERSENAM!!! , wajib bersenam, amalkan jalan kaki dan jangan takut berpeluh, meleleh dan berjurai jurai peluh kerana berjalan kaki dan bersenam lagi baik!!

Tu je petua...pasal makan ke apa ke memang bohong!!

zetty karl said...

HI Redcomel...

nk tnye berape ml jus epal hijau tu yea sekali minum?

zetty karl said...

Hi,

Nk tnye berapa ml jus epal tu yea sekali minum....???

Anonymous said...

If aple x leh ke?

Anonymous said...

Means aple merah..sory typing eror

Anonymous said...

senang jer kalau nak.kurus..hisap syabu tanpa henti dlm 2minggu..comfim kurus..hihihi