Makanan Diet Yang Bagus tapi orang tak tahu..

Lainkali bila pegi beli Tecso, jangan lupa beli yogurt, amalkan makan lepas tu mesti berat badan mesti turun.~Ni untuk mereka yang ada masalah berat badan la...

Ni bukan tipu tau, ni kajian dari University of Tennessee, orang yang obess yang makan 3 hidangan yogurt setiap  hari selama 12 minggu hilang 22% berat badan dari berat asal, 61% lemak dan 81% lemak di perut; berbanding dengan orang yang amalkan diet dengan kilojoule yang sama tapi tak makan apa-apa produk tenusu.

Kajian ni just nak tunjukkan bila kita berdiet dgn  high in dairy foods, kita hilang banyak lemak dan dapat protect muscle kita. Just balance it dengan tambah sayur-sayur supaya lebih sihat dan seimbang....

Well, bulan puasa memang jumpstart yang baik untuk buang segala spare tyre yang ada keliling pinggang and dapat curve lama macam masa anak dara dulu, hihihi.

Tapi ada tak yang sanggup bila sahur je makan nasi dan heavy gravy, tapi bila berbuka telan yogurt je?
Tepuk dada, tanya selera. (Or tepuk perut tenguk muncit ke tak?) ( ' ' ,)

Well kesihatan kena jaga, kalau diet giler-giler pastu pengsan kat tempat keje pun tak boleh juga.
Tapi penting untuk ada berat ideal  untuk jaga kesihatan so penyakit jantung, gout tak datang.
Suka sangat tengok Kim kardashan ni, tak kurus tak gemuk, just nice ~Gambar from Google

Aku target bulan posa ni nak turun berat badan sampai 49 kg. Berat sekarang 52 1/2 kg. Boleh capai ke? Kejap lagi beli yogurt untuk berbuka ...( ye ye je aku ni sekalik tengok beriyani, alamat yogurt tinggal dalam peti ais je gamaknya...) hihihi .Bukan apa nak urunkan berat badan sbb aku tau 1st Syawal nnt nak kena mengadap segala tok nenek rendang yang sure-sure hari tu je berat badan aku dah nik dua kilo hari tu je. Turunkan berat badan just to get the licence to indulge the good food when 1st Syawal come. Ish ish..me and my bad habit. ~Sungguh tak senonoh.

11 comments:

NahDaTuLIzaH said...

nice tip...
aku pun tgh nak kurus...heheheh..
anyway nanti singgah blog aku...ko telah di tag...

sz | m.s.s said...

ihiksss..terasa nak p cr yogurt sekarang jugak! ;p

Syahida said...

dik, kalo dah kurus nak gemok lak camno?hehehe

Redcomel said...

alex...ko nak kurus buat wei..ko nak kawen ye...hihihi.. nnt aku sampai blog ko kejap lagi...TUnggUUUU!!!

Redcomel said...

suzi... Ceapat cari cepat... red suka strawberi, yang tropical pun sedap. hihi buat air mango pakai yogurt pun sedap, nnt rasa dia macam vitagen. :)

Redcomel said...

akak, kalau kurus nak gemok makan weight gain. :) tak pun jap g p pasar beli daging tetel buat sup tulang ke apa. Nnt dah siap panggil red ye.. ;D makan dgn kicap cili pedas..pergh... berasap.

shidasyakirin said...

selamat menurunkan berat..heheh
time pose ok ar, time raya habis godaan banyak..;)

Redcomel said...

Syidasyakirin... owh..betul2..takpe bila time raya makan rendang sekit je..kuih raya one piece je each balang...peh...boleh caya ke aku ni..hahhaha:D

lailasani said...

tip yg menarik... mmg patut diamalkan ni...

Redcomel said...

Laila namamu teratas,

betul2... beli yogurt cepat..:)

ez.hanataam said...

Saya nk tanya , bukankah nabi kata buah2an cmpur susu tu x bagus . Yogurt pula buah campur susu . Tolong beri penerangan .