Khasiat Vitamin-vitamin Shaklee

Vitalea (Multivitamin)
  • Mengandungi 12 vitamin dan 9 mineral penting yang lengkap untuk keperluan tubuh seharian.
  • Membantu meningkatkan kecerdasan minda dan sistem imuniti badan.
  • Memulihkan selera makan dan melancarkan process pencernaan.
  • Penting bagi prosess pertumbuhan.
  • Menyeimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan.
  • Melengkapkan nutrient yang kurang.
  • Membantu penyerapan zat dari makanan.

Vita-C Sustained Release
  • Membantu dalam meningkatkan imuniti badan.
  • Membantu dalam penyerapan zat besi.
  • Membantu dalam proses pemulihan sel, seperti luka.
  • Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegahkan tisu dalam badan.
  • Menjaga ketahanan badan dari selsema.
  • Menstabilkan bahan kimia dalam badan.

B Complex
  • Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga.
  • Mencegah kelesuan dan kemurungan.
  • Membantu kelancaran urat saraf.
  • Mengelakkan stress.
  • Mengelakkan sembelit.

Alfalfa
  • Makanan yang mengandungi 8 enzim pencernaan dalam kuantiti yang secukupnya unutk membantu pencernaan bagi kesemua tiga kelas makanan.
  • Mengandungi 10 vitamin, 15 mineral, gentian dan amat kaya protein.
  • Mengatasi sakit sendi.
  • Membanyakkan susu badan.

Vitamin E
  • Melambatkan proses penuaan.
  • Membantu jantung untuk mengepam dengan lebih efisyen.
  • Membantu dalam penyerapan oksigen.
  • Mencegah kanser.
  • Mencegah kemusnahan vitamin A dan C.
  • Sebagai antioksidan.


Ostematrix (Calcium Magnesium)
  • Untuk tulang dan gigi yang kuat.
  • Mencegah kekejangan otot (cramp).
  • Membantu dalam pembekuan darah.
  • Menstabilkan denyutan jantung.
  • Mengurangkan migrain.
  • Membaiki stimulasi urat saraf.

Zinc
  • Menyembuhkan luka.
  • Terlibat dalam penghasilan insulin.
  • Mengekalkan rangsangan bau dan rasa.
  • Mengawal kelemumur.

Lecithin
  • Mengandungi asid lemak penting yang diperlukan tubuh.
  • Menolong mengeluarkan lemak dari sel – bagus untuk menurunkan berat badan.
  • Bagus untuk rambut.
  • Menegangkan dan melembutkan kulit.

Crotomax (Beta Carotene)
  • Untuk kesihatan mata.
  • Membina semula sel yang rosak.
  • Menguatkan imuniti badan.
  • Membina sel darah putih.

Fiber
  • Membantu mengurangkan sembelit.
  • Untuk kesihatan usus.
  • Menggalakkan pertumbuhan bakteria baik dalam usus.
  • Mengurangkan kadar gula dalam darah.
  • Membuang toksin dalam badan.
E.P.A
  • Mengurangkan kolesterol.
  • Membina sel otak.
  • Mengurangkan sakit sendi.
  • Mengurangkan risiko sakit jantung
.
GLA Plus
  • Membantu dalam mengurangkan PMS (pre-menstrual syndrome) dan ekzema.
  • Membantu mengawal kencing manis.
  • Membantu mengawal berat badan.

Energizing Soy Protein
  • Terdiri daripada 9 komponen asid amino untuk memudahkan penyerapan oleh badan.
  • Membina sel2 tubuh.
  • Membantu kesihatan kuku dan rambut.
  • Membina ketahanan badan.
  • Menambah susu badan.

MealShake
  • Pemakanan lengkap yang mengandungi 12 vitamin, 9 mineral dan protein
  • Bagus untuk mereka yang mengalami kesukaran menelan pil.
  • Boleh dijadikan quick meal yang berkhasiat.

Performance Drink
  • Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
  • Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
  • Membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
  • Mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

Kenapa Supplemen Tak Beri Kesan Pada Saya?

Assalammualaikum dan Hi.

 Sememangnya bila kita ambil supplemen, kita harapkan hasil yang cepat. Tapi harus kita ingat, kunci utama adalah sabar, disiplin dan tak leh ngelat bila makan supplemen..sebabnya harus konsisten dengan apa sahaja yang kita ambil dan makan supaya kesannya dapat dirasai . Saya mahu kongsi beberapa situasi buat mereka yang baru mencuba mengambil supplemen vitamin. [credit]


"Saya dah makan vitamin nie seminggu, tapi susu biasa-biasa jer. Bila nak nampak hasil nie?"

"Saya dapati lepas ambil vitamin susu saya kuning pekat, tapi kuantiti lebih kurang dari sebelumnya. Bila saya stop vitamin 2-3 hari, esoknya tengok susu banyak semula. Saya tak serasi dengan vitamin Shaklee ya?"

"Lepas makan vitamin nie mata saya ngantuk jerrr. Kadang-kadang pening kepala. Memang camtu ehh?"

Memang ada beberapa kes di mana si ibu dapati supplements seolah-olah tidak memberi apa-apa kesan terhadap penyusuan, walaupun, dalam masa yang sama mereka akui badan lebih rasa bertenaga dan mood lebih ceria.

Jom kita kaji satu persatu mengapakah keadaan ini berlaku...

KES SATU:
Selepas mengambil vitamin, mata mudah mengantuk dan badan letih.

Golongan ini adalah golongan yang KURANG MINUM AIR ATAS ALASAN MALAS KE TANDAS. Jika ini berlaku pada anda, better jangan amik supplement kerana pengambilan supplement memerlukan banyak air demi penyerapan yang baik oleh badan manusia. Jika pengambilan biasa bagi kita ialah 2 liter air. Keadaan ini hanya sesuai jika kita tidak mengambil apa2 supplement.

Namun bagi pengamal supplement, pengambilan air perlu banyak demi menyahtoksik dari badan serta melancarkan penyerapan nutrien oleh badan. Pengambilan air juga membantu meningkatkan keperluan oksigen oleh tubuh. Badan akan mudah letih kerana kepekatan darah dan jantung memerlukan banyak tenaga untuk mengepam.

Maka kesimpulannya: kes pertama ini ialah kerana kekurangan air yang kritikal.

KES KEDUA :
Pengambilan supplement membuatkan susu saya PEKAT tetapi kurang dari segi kuantiti.

Ini adalah kesan normal bagi mereka yang baru dengan supplement. Pengambilan supplement memerlukan pengambilan air yang sekata dan banyak. Seperti yang kita sedia maklum setiap badan adalah tidak sama.

Ada orang yang makan sekaligus pada waktu pagi bersamaan dengan 5 biji contohnya. Si ibu ini akan mendapati susunya pada perahan jam 10am dan 1pm adalah pekat dan sedikit in term of kuantiti. Namun kuantiti susu perahannya akan back to normal selepas jam 5 pm dan perahan berikutnya.

Mengapa ianya terjadi?
Ini kerana kepekatan darah adalah dikemuncak antara waktu jam 10 pagi sehingga jam 2pm. Mungkin waktu ini si ibu kurang minum air. Namun selepas jam 2 pm si ibu mula minum semula pada kadar yang lebih seimbang.

Bagaimana nak mengatasi masalah ini?
Jika kalian adalah ibu yang mempunyai masalah dalam kes KEDUA ini apa yang boleh di sarankan ialah, selepas makan pagi, amik mana-mana 2 jenis vitamin dalam set B. Manakala bakinya diambil selepas makan tengahari. Ini akan membantu keseimbangan air di dalam badan dan dapat mengurangkan kepekatan darah yang tertumpu pada sesetengah masa.

Memang jika ada yang bertanya, pada waktu bilakah terbaik untuk mengambil vitamin, jawapannya ialah pada waktu malam kerana sel badan akan rejuvenate sewaktu kita sedang tidur. Namun, perlu sentiasa pastikan pengambilan air adalah sekurang2nya 2 liter sebelum tidur. Amalan ini hendaklah diteruskan walaupun sudah tidak menyusu lagi.

KES KETIGA
Tiada perubahan langsung!

Setiap apa yang terjadi mesti ada sebab dan musabab namun berapa ramai antara kita yang melakukan MUHASABAH atas segala yang terjadi dalam kehidupan sehariannya?

Ada satu kes ydi mana si ibu ini tidak mendapat apa2 manfaat langsung dari pengambilan vitamin (sebenarnya ada, tapi tak dapat diukur dari mata kasar, yakni bukan dari segi peningkatan kuantiti susu!). Setelah ditanya dan diselidiki, rupa-rupanya si ibu ini adalah golongan peminum kopi yang tegar. Sehari mesti minum 3 cawan kopi kerana padanya kopi membantu diirinya menjadi cergas dan kurang mengantuk. TANPA disedarinya pengambilan kopi itulah yang memusnahkan vitamin yang sedia ada dalam badannya. Maka pengambilan supplement tidak akan memberi impak apa2 ke atas dirinya kerana vitamin banyak musnah disebabkan pengambilan kafein tadi.

Tidak kurang juga si ibu yang tidak mendapat manfaat kebaikan vitamin kerana tiada sikap istiqamah dan sabar. Sedangkan inilah yang dituntut dalam agama untuk berjaya dunia dan akhirat. Disiplin sangat penting dalam menjayakan istiqamah.

Jadi saya harap info ini dapat membantu..Sama-sama kita dapat manfaat. :)

REDCOMELMALL GIVEAWAY!!!!!

Assalammualaikum dan Hi Everyone...

Kali ini saya buat giveaway yang boleh anda pilih hadiahnya

Hadiah-hadiah yang jadi taruhan adalah ( hanya pilih salah satu jika menang ye! ^^)

1. Euphoria Optimum  Health Set
30 tabs of Mulvitamin, B coms, dan 30 tabs Vitamin C.

2.Euphoria Skin Care Set
30 tabs of B com, Vitamin C and Vitamin E.

3.Euphoria Feminin Set  (30 days): 30's Vitamin E dan 90's Alfalfa

4. Euphoria Multiple Five Set(resdung,asma,allergy)
60 tabs of Vitamin C, 30 tabs of B com and 120 tabs of Alfalfa
Semua hadiah bernilai RM 80.00 tau..plus Insya Allah kesihatan bertambah baik..^^

dan ada satu hadiah special yang MISTERI !!! dan tentunya best! Nak tahu join dulu^^
Apa yang perlu anda buat adalah

1. Like page REDCOMELMALL.COM di Facebook.

1. Jadi follower blog ini www.redcomelmall.blogspot.com dan just copy paste entry blog ini dan letak di blog anda...dan tinggalkan comment, email address serta url post entry di telah dibuat.

Ok, itu je. Mudahkan? Giveaway berlangsung selama 2 minggu, so GOOD LUCK!!! ^^

SET G UNTUK MASALAH ASMA, RESDUNG, ALERGI, GEGATA, ECZEMA

[credit]

Mesti rasa runsing kan kalau setiap pagi harus menghadapi bersin yang teruk sehinggakan bukan aje hidung aje berair, mata pun merah-merah berair kerana bersin akibat resdung.
Mesti rasa runsing kan kalau silap makan sikit dah asyik dok menggaru sana-sini.
Mesti rasa runsing kan kalau terpaksa berpantang makan sebab risau semput kalau tak jaga makan.
Mesti rasa runsing kan kalau tengok kulit anak berparut-parut dan merah-merah gara-gara eczema.
Mesti rasa runsing kan kalau terpaksa buang kahak sepanjang masa sampai rasa perit tekak dan hidung.
Ni baru sikit gejala-gejala masalah ASMA, RESDUNG, ALERGI, GEGATA dan ECZEMA. Ni baru yang saya biasa nampak. Orang yang mengalami dah tentu lebih runsing.


Jangan runsing-runsing. Vitamin SHAKLEE boleh membantu. InshaALLAH - dengan syarat kita konsisten, rajin minum air dan berdoa atas usaha kita (haaa ~ bukan nursing mommy aje kena buat 3 perkara ni tau~)

Jadi, apakah vitamin yang sesuai diambil?

Vitamin yang kami cadangkan ialah Vitamin C, B-Complex dan Alfalfa.

Mengapa pula 3 jenis vitamin ni yang dicadangkan?
Meh baca dan fahamkan info ni :
• Vitamin C – Ianya sebagai antioksidan yang baik. Sangat penting untuk meningkatkan antibodi seseorang.
• B-Complex – Bertindak sebagai penenang dan penstabil hormon.
• Alfalfa – Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri. Ianya kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutamana akibat dari eczema, resdung (sinus), alergi (allergy) dan gegata (hives). Walaubagaimanapun mereka yang mengidap penyakit SLE tidak digalakkan mengambil Alfalfa sebagai suplemen mereka.  
Jadi, adakah Trial Pack yang boleh dicuba?

Ye. Kawan-kawan boleh mencuba Trial Pack G yang kami khususkan untuk Penyakit 5 Serangkai ni. Dalam Trial Pack G ni ada :
•B-Complex (30 biji)
•Vitamin C (60 biji)
•Alfalfa (120 biji)
Bagaimanakah cara pengambilannya?
• B-Complex – 1 biji sehari (selepas makan).
• Vitamin C – 2 biji sehari. 1 biji pagi, 1 biji malam (selepas makan).
• Alfalfa – 4 biji sehari. 2 biji pagi, 2 biji malam (selepas makan).
Mudah kan? =)

Siapa yang memerlukan Trial Set G ni?

~ Individu yang mempunyai salah satu daripada penyakit 5 serangkai ini – athma (Athma), resdung (Sinus), alergi (Allergy), gegata (Hives) dan sakit kulit (Eczema).
~ Ibu yang menyusu dan mendapati anaknya mempunyai salah satu daripada simptom tersebut turut digalakkan untuk mengambil set ini, agar nutrien yang diperlukan dapat di salurkan pada bayi anda melalui susu ibu. Selain intu, alfalfa juga sangat terkenal sejak dari dahulu lagi sebagai penggalak susu (galactagogue).

Rahsia Awet Muda dan Panjang Umur

Awet muda merupakan dambaan semua insan, macam- macam ikhtiar boleh diuasahakan untuk mencapai matlamat awet muda. Namun harus diingat ajal terletak di tangan Tuhan Yang Maha Esa.

Suku bangsa Hunza yang mendiami di daerah pegunungan Himalaya sebelah barat laut Kashmir, di selatan Pakistan dan barat daya Afganistan, tercatat sebagai suku bangsa yang terpanjang usianya di dunia. Orang Hunza ini dapat hidup antara 120 – 140 tahun, dan mereka bukanlah suku bangsa yang hidupnya moden penuh dengan kemewahan duniawi. Anehnya dalam kamus bahasanya tidak terdapat kata “ perang”. Kehidupannya senantiasa aman, rukun damai, serba semuanya serba semulajadi dan tidak mengenal makanan dan ubat ubatan kimia. Sebenarnya hingga sekarang belum diketemukan ubat mujarab yang dapat menjadikan orang awet muda dan panjang usia. Namun demikian, elok kita berusaha supaya kesihatan yang jitu diperolehi agar kehidupan kita dapat dimanfaatkan untuk membuat banyak kebaikan.

Sesunggguhnya awet muda dan panjang usia itu adalah terletak pada ikhtiar manusia itu sendiri, yang pandai merawat jasmani dan rohani. Merawat jasmani dan rohani haruslah seimbang, dan diwujudkan dalam menjalani kehidupan sehari-hari.

Jasmani, harus sihat, bebas dari gangguan penyakit.

Rohani, harus sihat, bebas dari hal-hal yang negatif.

Alam juga memainkan peranan, iaitu udara yang dihirup setiap hari segar dan bebas pencemaran, serta jauh dari hiruk-pikuk pekan yang menekan. Andai menjalani kerja yang penuh stress, harus ditangani dengan baik.

Dari beberapa orang yang awet muda dan panjang usianya yang pernah di temui di beberapa desa kecil,ternyata mereka mempunyai banyak kesamaan dalam kehidupan sehari-hari. Dengan demikian dapatlah disimpulakan, bahawa rahsia awet muda dan panjang usia adalah sebagai berikut:

Bertaqwa kepada Tuhan Yang Maha Pencipta

Bangun pagi sebelum terbit matahari. Keluar dari rumah untuk menghirup udara yang segar.

Setelah bangun pagi meneguk air masak putih.

Mandi dengan air yang bersih, tiga kali dalam sehari.

Makan jangan terlalu kenyang, dan teratur waktunya.

Banyak makan sayuransegar, dan buah-buahan.

Jangan minum-minuman keras.

Jangan merokok.

Selalu dalam suasana ceria.

Hilangkan rasa dengki, iri,tamak dan sombong.

Selalu menolong orang.

Selalu menikmati keindahan alam.

Banyak bersenam.

Tidur yang teratur.

Bersifat ramah, sabar, rendah diri dan jujur.

Insya Allah anda akan awet muda dan panjang usia.

SET A (Optimum Health Set)

Assalammualaikum...

Bekerja seharian dan menjalani kehidupan yang serba pantas sentiasa memerlukan kecergasan dan kesihatan yang baik.Hari ini saya memperkenalkan SET A Optimum Health.


SET A (Optimum Health Set)


120 biji VitaLea
120 biji B Complex
180 biji Vitamin C

Set full pack ini untuk kegunaan sehingga 4 bulan. Namun, bagi yang ada kekangan budget, atau baru pertama kali mahu mencuba dan merasa khasiat vitamin vitamin Shaklee, boleh dapatkan Set Percubaan Euphoria bagi kegunaan sebulan.


Apa yang dapat kita capai dengan makan Set A dan siapa yang perlukannya?

~ sesuai untuk semua golongan - lelaki, wanita, pelajar, warga emas ...
~ pilihan yang tepat untuk mereka yang mementingkan kesihatan
~ pilihan bijak bagi mereka yang sibuk dan tiada masa untuk mengamalkan pemakanan sihat & seimbang
~ sesuai bagi mereka yang selalu stress, keletihan, mudah mengantuk

 
Vitalea/ Multivitamins (complete with iron formula)
~ membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin,
~ rambut yang kuat dari segi akarnya,
~ membantu mencegah penyakit tiroid@ beguk
~ membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu
~ penting untuk diet
~ menjadikan kulit yang sentiasa tegang
 
B Complex ( mengandungi 8 jenis vitamin + asid folik + biotin)
~ membantu mengurangkan tekanan dan kelesuan
~ membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran
~ menukarkan makanan kepada tenaga
~ menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein
~ mencegah kanser servik, penyakit jantung dan kecacatan spina
~ menggalakkan kesihatan kardiovaskular
 
Vitamin C
~ membantu meningkatkan tahap sistem pertahanan badan
~ utuk kesihatan tulang, gusi, gigi serta juga struktur am badan.
~ membantu memulihkan resdung dan bersin pada waktu pagi
~ membantu dalam proses pemulihan kudis dan luka
~ membina kalogen untuk kulit yang sihat
~ bertindak melindungi sel dlm serangan antioksidan
~ meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging

Trial pack Di sediakan untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM70~RM100 per set dan free delivery.^^

Boleh isikan borang pesanan di ikon ORDER NOW atau sms kan kepada saya 0196154956. Boleh email saya di admin@redcomelmall.com untuk konsultasi. TQ ^^

FAKTA TENTANG SEL KANSER

1. Setiap orang memiliki sel kanser dalam badan.Sel sel ini tak dapat di kesan dalam ujian-ujian biasa makmal patologi sehinggalah mereka telah membahagi menjadi berbilion. Apabila doktor mengatakan tidak ada lagi kanser di dalam badan selepas rawatan kepada pesakit kanser, ia hanya bermaksud bahawa ujian ujian tidak lagi dapat mengesan kehadiran sel-sel kanser kerana mereka belum lagi mencapai saiz yang dapat dikesan.

2. Sel sel kanser wujud antara 6 kepada lebih10 kali dalam hidup seseorang sepanjang hayatnya.

3. Bila sistem imun seseorang itu kuat, sel sel kanser akan dimusnahkan dan di cegah dari melipat ganda menjadi ketumbuhan.

4. Bila seseorang itu di serang Kanser, ini bermakna ia memiliki kekurangan nutrisi yang teruk.

5. Untuk menyelesaikan kekurangan nutrisi multiple, menukar diet dan menambah supplemen akan menguatkan sistem imun.

6. Kemoterapi melibatkan kaedah meracun sel sel kanser yang cepat membesar di dalam sum sum tulang, trek usus, testis, umbi rambut dan sebagainya. Dan mengakibatkan kerosakan organ seperti hati, buah pinggang, jantung, paru-paru dan lain lain.

7. Radiasi pula semasa membunuh sel sel kanser, pada masa yang sama membakar,merosakkan dan mengakibatkan parut pada sel sel, tisu-tisu dan organ organ sihat.

8. Diperingkat awal rawatan, kemoterapi dan radiasi selalunya mengecilkan saiz tumbuhan. Bagaimanapun penggunaan yang berpanjangan tidak memusnahkan ketumbuhan.

9. Apabila badan menerima bebanan toksin berlebihan daripada kemoterapi dan radiasi, sistem imun akan sama ada menjadi terkompromi ataupun rosak, oleh yang demikian seseorang akan terdedah kepada pelbagai jangkitan dan komplikasi.

10. Kemoterapi dan radiasi menyebabkan sel sel kanser bermutasi dan menjadi kebal dan amat sukar dimusnahkan. Pembedahan pula mendedahkan kemungkinan sel sel kanser melarat ke tempat lain.

11. Cara berkesan memerangi kanser adalah membiarkan sel sel kanser berlapar dan tidak membekalkan makanan utk ia membiak.

12. Protien daging sukar dihadam dan memerlukan banyak enzim penghadaman. Daging yang tidak hadam yang tinggal berbaki dalam usus bertukar menjadi tempat pengumpulan toksin.

13. Dinding sel kanser memiliki lapisan protien yang kukuh. Dengan mengelakkan makan atau mengurangkan makan daging, keadaan akan menjadi kaya dengan enzim-enzim yang mampu menyerang dinding protien sel sel kanser bagi membolehkan 'sel sel pembunuh' badan memusnahkan sel kanser.

14. Suplemen membina sistem imuniti ( antioksidan, galian, vitamin, asid lemak essential dll) bagi membolehkan sel-sel pembunuh membunuh sel kanser,

15. Kanser adalah penyakit minda, badan dan rohani. Semangat proaktif dan positif akan membantu kita melawan kanser. Sifat marah, tidak pengampun dan merajuk akan menjadikan badan bertukar ke suasana persekitaran yang terlalu tertekan ( stress) dan berasid. Belajar menjadi penyayang dan pemaaf akan membuatkan kita leih tenang dan sihat, lebih relaks dan memanfaatkan hidup ini.

16 Sel sel Kanser tidak dapat keselesaan dalan persekitaran yang banyak oksigen. Riadah harian dan mengamalkan pernafasan secara dalam membantu membekalkan lebih oksigen ke tahap sel(selular)

Artikel di susun semula oleh Redcomel, di petik dari buku "57 Penyakit Berbahaya & Rawatannya Secara Kedoktoran & Islam" oleh Dr. Muhammad Dhani

Rahsia Menurunkan Berat Badan Secara Sihat.

Assalammualaikum.

Kali ni saya nak share berita baik dari seorang teman saya yang dah berjaya dapat bentuk badan idaman beliau. [credit]




Ini lah saya sebelum dan selepas (sekaranglah tu)..

Saya mula sedar yang badan naik sejak anak ke 2 saya berumur 6bln..selera makan membuak2..dan badan juga bagai dipam2..lagilah saya ni menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, saya tak boleh nak diet beria2..jadi saya bedal je apa makanan yang terlintas difikiran ni nak makan..yang sangat sedihnya bila seluar Jeans saya yang saiz 34 tu dah tak muat lagi..huhu...

Jadi saya mula berazam nak muatkan semula seluar Jeans yang saiz 34 tu..sebab saya sayangkan seluar tu..dan tambah lagi saya sayangkan badan saya yang slim masa anak dara dulu..ceh..slim ke..haha..

Jadi jom saya sharekan apa yang saya buat bermula dari bulan 3 tapi yang betul2 dietnya dari bulan 6 2011 ni lah..
  1. Saya kurangkan makan Nasi. Mula2 makan dalam jumlah yang sedikit..ada juga beberapa bulan saya tak sentuh nasi dalam 2 bln macam tu lah..memang susah nak biasakan tapi lama2 saya jadi terbiasa..
  2. Saya kurangkan minum air manis terutama sekali minuman dalam tin. Gula dalam minuman tin tu sangat tinggi tau..
  3. Saya kurangkan fastfood. (No KFC, No Pizza)
  4. Saya bersenam dalam rumah je..senaman ape yang saya buat ye..saya skipping dan saya main hullahoop yang gelung rotan gelek2 kat pinggang tu lah.. ;) memang berpeluh..mula2 saya digelakkan oleh anak2 dan suami..huhu..
  5. Saya mula AEROBIC kat Tmn Pulai Perdana JB dah dekat sangat dengan rumah..baru mula 2 bln..saya ambil program "Shape Your Body"..buat ape dengan program ni..sebab saya perlu untuk saya bentukkan semula badan saya yang dulunya gemok dengan beraerobic..memang terbaekkk..
  6. Saya banyakkan makan sayur dan makanan yang kurang kalori seperti meehoon sup..mula2 memang tak seleralah nak makan tapi "alah bisa tegar biasa"..
  7. Saya banyakkan minum AIR MASAK..sebab air masak juga membantu untuk meningkatkan metabolisma badan kita..
  8. Saya KAWAL NAFSU MAKAN saya yang dulunya sangat suka makan makanan yang berlemak seperti masak lomak cili api..haha..maklumlah saya orang N9..
  9. Saya menjalani PROSES DETOX dengan HERB-LAX SHAKLEE..sebab untuk kuruskan badan wajib menjalani proses penyikiran toksin dalam badan dahulu supaya mudah untuk proses penyerapan vitamin berlaku..maklumlah dah hampir 30 tahun hidup perut ni pun dah macam2 terima jenis makanan..
  10. Saya ISTIQAMAH makan LECITHIN SHAKLEE sebab ia membantu untuk saya dapatkan berat idaman saya..dan juga kalau dulu saiz jeans 34 pastu 31 dan sekarang dah saiz 29..macam tak caye je..tapi kene percaya... ;)
Memang lambat untuk saya daptkan berat ideal dengan ketinggian saya dan ambil masa yang lama juga..tapi dek NEKAD dan AZAM saya teruskan juga..seiringlah dengan USAHA..bukan angan2 je..berat saya masa pakai baju oren kat atas tu lebih kurang 74kg..BMI terlebih berat badan..saya cuma nak dapatkan berat ideal je..dan sekarang berat saya lebih kurang 60kg..BMI berat normal..tinggi tak lah tinggi mane pun 159cm..rasanya dah cukup kot berat takat ni..xmo kurus lagilah sebab banyak baju lama dah tak boleh pakai kene kecikkan..huhu..

SABAR adalah kunci utama untuk DIET ni..sebab badan nak ambil masa sehari untuk gemok dan juga badan tak ambil masa sehari untuk kurus...biar lambat asalkan selamat..jom saya sharekan info produk Shaklee yang boleh anda pilih untuk DIET..Ianya cuma saranan..terpulang pada anda dan juga bajet ye..tiada paksaan..sebab kalau tengok 10 perkara yang saya buat 2 je bantuan dari Supplement..yang 8 lagi silalah baca..hehe..

* 3 Supplement Asas Untuk Berdiet
  • VITALEA
  • LECITHIN
  • HERB-LAX/ALFALFA
Buat mereka yang berminat, boleh hubungi saya di [admin@redcomelmall.com] atau sms/whatsApp 0196154956 Pn Ani. TQVM ^^

Mulakan Penjagaan Kesihatan Dengan Shaklee. Tanpa Was Was!

Assalammualaikum dan Hi semua.

Saya mahu kongsi rahsia mengapa Shaklee sangat di yakini dan bereputasi tinggi. Rahsianya terdapat dalam setiap produk yang dihasilkan, semuanya raw materialnya adalah TERBAIK!
Saya petik daripada blog mommy lyna[credit]


1. ENERGIZING SOY PROTEIN

• Sumber terbaik daripada kacang soya
• Mengandungi protin lengkap (9 essential amino asid)
• Protin mental
• Kolesterol “o” serta rendah lemak
• PER(Protein Efficiency Ratio) yang tinggi – 2:5


2. VITA-LEA

• Mengandungi 12 vitamin dan 7 Galian pada kadar yang seimbang
• Larutan yang cepat (17 minutes disintegration time)
• Folic Acid dan Biotin 100%
• 2 biji membekalkan 600 mg calcium
• Diuji oleh 48 saintis selama 198 jam bagi setiap ‘batch’


3. VITA -C 500 mg SUSTAINED RELEASE

• Pelepasan perlahan-lahan – 100mg setiap jam selama 5 jam
• Bio-flavonoid C complex
• Sumber terbaik – Rose hip
• 1 biji vitamin C seperti mengambil 7.5 biji oren segar


4. B-COMPLEX

• Sumber terbaik – Torula dan Brewers Yeast
• Mengandungi 8 jenis vitamin B
• 100% Folic Acid dan 100% Biotin
• Tidak mengandungi pewarna tiruan

5. OSTEOMATRIX

• Mengandungi calcium citrate, magnesium, phosphorus dan vitamin D
• Vitamin D memastikan penyerapan
• Larutan yang segera (10 saat)


6. ALFALFA

• Ditanam tanpa baja dan semburan kimia
• Hanya pucuk sahaja digunakan (bukan sprout)
• Dikeringkan secara semulajadi
• Mengandungi lebih daripada 40 jenis zat untuk kesihatan

7. VITA -E 400 IU

• Mengandungi ‘d-alpha tocopherols’- vitamin E asli
• Sumber terbaik – soya
• 1 biji vitamin E sepertimana terdapat dalam 11 cawan minyak soya
• Mengandungi selenium(sejenis mineral) untuk sinergi


8. BETA CAROTENE (CAROTOMAX)

• Sumber terkaya – Dunaliella Algae
• 1 1b = 170 1b carrot
• Teknik pemerosesan yang tidak menggunakan bahan kimia
• Penggunaan kapsul untuk memastikan kesegaran


9. GARLIC

• Dual-odor control formula
• Cool-dry method of processing
• Larut di bahagian kedua system pencernaan
• Bentuk tablet terbaik, bukan minyak (garlic pearls)

10. LECITHIN

• Sumber terbaik – kacang soya
• Mengandungi Cholin & Inositol
• Cholin (kolina) membantu kecerdasan minda
• Inositol membantu ‘even distribution of body fat’
• Setiap kapsul mengandungi 520 mg lecithin


11. OMEGA GUARD

• Sumber terbaik ikan perairan sejuk (bukan hati ikan kod)
• Cholesterol free
• “Bio-available” – tersedia untuk diserap oleh badan
• 3 kapsul membekalkan 975 mg asid lemak omega -3


12. GLA COMPLEX (EPO)

• Sumber tebaik – borage seed

13. ZINC

• Bioavailable Zinc Gluconate untuk penyerapan yang terbaik


15. HERB-LAX

• Melepasi ujian masa (> 35 tahun)
• Antara barangan terawal Shaklee
• Mengandungi 8 bahan utama ( senna leaves,licorice roots, alfalfa, Fennel seed, anise seed, rhubarb root, blue malva flower and culver root)


17. FIBER PLAN DAILY MIX UNFLAVOURED

• Mengandungi serat daripada 7 sumber (rice flour, soy flour, oat bran, Psyllium husk, acacia gum, pectin, guar gum)
• Tiada sodium berbanding dengan satu hidangan cornflakes (220-260 gm Sodium)
• 2 sudu besar membekalkan 5 gm serat

18. PERFORMANCE DRINK

• Mengandungi Opticarb – formula karbohiderat yang unik
• Setiap gelas memberi tenaga untuk otot-otot 67% lebih Gatorade
• Menggantikan air, tenaga dan elektrolit dengan cepat untuk lebih stamina

19. MEAL SHAKES

• Meal in a shake
• Satu hidangan = 1/3 keperluan vitamin asas, protin, galian, galian surih (trace minerals), dan 3 gm serat


Bila kita makan Vitamin, kita mesti kenal vitamin, dan pastikan sumbernya semulajadi, bukan sintetik ya! ^^

Alfalfa Penyelesaian Masalah Keputihan

Assalammualaikum dan Hi everyone.

Sebelum ni saya ada kongsikan info tentang Alfalfa. Alhamdulillah, ramai kawan-kawan yang mahu mencuba dan jelas sekali mereka dapat merasa khasiat dan kebaikannya. Hari ini saya mahu kongsikan apa kata teman-teman yang dah cuba set feminin (Euphoria Set F)

credit to Rv.com



























Apa pula kata Dilla
1) Semenjak mama mengamalkan alfalfa, masalah keputihan mmg kurang. Ini kerana..terus terang mama cerita..baba sangat2 memuji selepas mama mengamalkannya. Hubungan kami juga menjadi lebih mesra. Bila baba dah puji, mama seronoklah..heheeee. Mama terasa diri mama begitu bersih, lagi satu nak solat pun senang..tidak perlu risau!

2) Mama mengalami masalah sembelit dari sekolah lagi. Mama masih ingat, arwah opah Qaireen selalu cakap macam ni kalau mama dalam toilet "Dilla ko ni berak tahi batu ke?" tapi itulah kenyataannya. Bayangkan senjak dari dulu mama "terseksa" setiap kali nak membuang. Kadang2 tu sampai berdarah! Seminggu tak lebih dari 3 kali membuang. Tapi sekarang Alahmdulillah seminggu 4 ke 6 kali membuang, dan yang paling penting tiada lagi darah yang keluar.

3) Mama juga salah seorang yang mempunyai penyakit eczema. Mama mmg tidak boleh duduk di tempat2 yang kotor, ada rumput, berhabuk, berpasir dan banyak lagi. Malah cadar tilam mama pun, mama akan ganti setiap minggu. Tapi sekarang, Alhamdulillah..seronok sangat bila mama join SGM, sebab waktu SGM kami duduk di tikar yang dibentang atas rumput. Masalah bintik2 dan gatal2 mmg tiada.

Alfalfa tumbuhan 1001 fungsi. Antara fungsi alfalfa yang wajib anda tahu dan ingat :
1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
5. Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
6. Merawat arthitis
7. Bagus untuk elergi dan ekzema
8. Merawat athma
9. Mencuci usus bagi membuang toksik
10. mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitam dalam buah pinggang
11. Meneutralkan asid dalam badan
12. Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
13. Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
15. Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
17. Meningkatkan stamina seorang suami
18. Melegakan sembelit (tapi kalau kurang minum air boleh jadi sembelit tau!)
19. Membuang angin dalam badan
  Dan banyak lagi untuk disenaraikan…
Jadi kepada kaum wanita yang mahu asetnya sentiasa terpelihara, kami ada menyediakan Feminine Set yang terdiri daripada gabungan Vitamin E dan Alfalfa.
Fungsi kedua vitamin ini untuk kewanitaan kita :
Vitamin E

- Anti oksida, anti penuaan, menyokong dan mempercepat pembaik pulihan otot & baik untuk jantung, dan ada yang menggelarkannya sebagai sex vitamin! Mengelakkan kedinginan dan menjadikan hubungan dengan suami lebih hangat. 




Alfalfa


- Baik untuk kesihatan dalaman wanita, berfungsi seperti Kacip Fatimah (perapat!), membantu melancarkan kitaran haid, dan banyak lagi kebaikan Alfalfa (seperti dinyatakan di atas).

RM 53.75 (Small) RM 97.50 (Large). Hubungi saya untuk best price.^^

RM 149 .  Hubungi saya untuk best price.^^
 
Untuk dapatkan  best price , Sila hubungi saya tau utk tahu harga best itu [admin@redcomelmall.com] atau sms/whatsApp 0196154956  Pn. Ani.TQ

Lecithin Yang Istimewa. Badan Yang Menawan, Otak yang Cergas!

Assalammualaikum dan Hi everyone. Hari ni saya nak share tentang kebaikan lecithin

Mungkin ramai yang tak familiar dengan Lecithin sebab yang selalu kita dengar B- Complex, Vit C dan Vitamin E. Bagaimana dengan Lecithin? Apa itu Lecithin? Apa khasiatnya?

Lecithin�choline�acethylcholine

Diantara biokimia utama yg diperlukan oleh otak ialah acethylcholine..
Ia diperlukan utk membolehkan otak berfungsi sehingga kita boleh berfikir,mempunyai ingatan,mampu berkonsentrasi dan mampu membuat hubungkait diantara bidang2 ilmu yg ada pd kita.Ia juga diperlukan utk membolehkan system otak melakukan berbagai jenis tugas yg menentukan kita berdiri,berlari,makan, bercakap, tidur serta terlibat dalam penghadaman,metabolism, dan sebagainya.

Ia merupakan sejenis neurotransmitter yg terlibat di dalam penerimaan,penyimpanan dan penghantaran maklumat otak kita.Jika bekalannya cukup,maka fungsi2 ini dapat dilakukan.Jika tidak fungsi- fungsi ini akan tergugat


Diperingkat otak n sel2 kita, acethylcholine perlu dihasilkan dari bahan yg dipanggil choline.Choline ini amat mudah diperolehi daripada LECITHIN.Oleh itu ,digalakkan ibu bapa agar mereka n anak2 mereka mendapatkan cukup bekalan lecithin setiap hari.

Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans, dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin. Yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari Soybean.

Lecithin ni bukan setakat suplemen untuk mengurangkan inches di tubuh, malah sesuai bagi mereka yang bergelar student (digabungkan dengan vitamin B Complex).


Khasiat-khasiat Lecithin [credit]

Lecitin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras ... Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini
Kenapa org yang nak kurus suke lecitin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian... Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

Lecitin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan....Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2
metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2...jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,

Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati....

Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin


Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria.Disamping itu, struktur lecitin itu sendiri melindungi sel dari teroksida


Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neurotransmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan...


Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..


Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema


Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.


Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.


Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.


Lecithin, bersama unsur-unsur digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan

RM 52.50.Hubungi saya di admin@redcomelmall.com. sms/whatsApp 0196154956 untuk best price! ^^

Cadangan Pengambilan Supplemen

Assalammualaikum dan Hi semua...

Di sini saya ada senarai cadangan supplemen yang boleh diambil untuk penyakit yang tersenarai.
Namun, saya ingin tegaskan di sini bahawa, senarai ini sekadar cadangan sahaja, sila dapatkan nasihat dari pakar atas penyakit serius yang anda hidapi. Pastikan sebarang rawatan yang anda jalani mendapat kebenaran dan pengesahan doktor.
credit

Penyakit dan Vitamin A-K

Di bawah adalah senarai penyakit yang biasa kita dengar dan vitamin&mineral yang dicadangkan. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan mendapatkan konsultansi dari pakar (doktor) terlebih dahulu sekiranya menghadapi masalah serius.


Alergi
Vita-C
B Complex
Alfalfa
ketiga2 vitamin di atas termasuk dalam Set Allergy (Set G)
Garlic Complex


Alzheimer
Vita-E Complex
B Complex
Omega Guard
Garlic

Anemia
B Complex
Vita-Lea
Vita-C
Ketiga2 vitamin di atas termasuk dalam Set Optimum (Set A)


Arthristis
Vita-Lea
Ostematrix
Vita-C
Alfalfa
Peppermint-Ginger


Batu hempedu
Peppermint-Ginger
Lecithin
Vita-C
Vita-E

Bronkitis dan pneumonia
Carotomax
Vita-C
Vita-E
(ACE)
Zinc
Garlic

Buasir
Vita-C
Vita-E
Ostematrix

Carpal tunnel
Vita-Lea
B complex
Vita-C
Set A

Cirit-birit
B Complex
Garlic
Performance Drink


Darah tinggi
Set A
Garlic
Fibre Plan Unflavoured
Vita-E


Diabetes
Set A
Garlic
Vita-C

Ekzema
B Complex
Vita-C
Alfalfa
GLA Complex
Zinc


Fibrocystic breast
ACE
GLA Complex
B Complex

Gout
Set A
Zinc


Insomnia
Ostematrix
B Complex


Jangkitan telinga
Vita C
Zinc
Garlic

Jerawat
B Complex
Vita-C
Vita-E
Vitamin2 di atas terkandung dalam set D
Zinc Complex
GLA Complex


Kanser
Vivix
ACE
Garlic
Ostematrix
B complex
Fibe Plan Unflavoured


Katarak
ACE
B Complex
Zinc


Kelemumur
B Complex
Zinc


Kencing kotor
Vita-C
Zinc
Garlic
Alfalfa


Kesuburan
Vita-C
Vita-E
Zinc
GLA Complex


Boleh hubungi saya di admin@redcomelmall.com atau sms/whatsapp 0196154956 untuk mengetahui lebih lanjut tentang vitamin-vitamin yang disenaraikan.TQVM.

Sukar Mendapatkan Zuriat ?

Assalammualaikum dan hopefully semua sihat-sihat di hari Isnin yang indah ini.

Anak merupakan dambaan semua orang yang sudah mendirikan rumahtangga. Mereka menyerikan hidup suami isteri dan pengikat kasih sayang. Tiada lagi berita yang lebih mengembirakan bagi mereka yang bunting pelamin setelah baru mendirikan rumahtangga. Tetapi untuk mereka yang masih belum ada rezeki, kadang-kadang pertanyaan kiasan seperti " dah ada dah?" " dah berisi ke belum?" cukup merimaskan. kan? Sekali sekala still ok, tapi bila tiap kali berjumpa orang tanya begitu, ohhh rimasnya! Siapa tak mahukan anak, tapi bukan kita yang merancang, Tuhan yang tentukan semuanya. Kadang-kadang bukan disebabkan masalah yang seriuspun, pemeriksaan dah dibuat dengan doktor pakar, kedua-duanya di sahkan sihat.

Faktor-faktor yang mungkin menyebabkan sukar mendapat cahaya mata:

KEPUTIHAN
Source from: http://www.pamf.org/teen/health/femalehealth/discharge.html
Bagaimana keputihan boleh menghalang kehamilan?

Menurut Illinois Department of Public Health, bakteria atau kulat yang menyebabkan keputihan itu mampu ‘menyerang’ tiub fallopio dan uterus seseorang wanita yang dijangkiti keputihan. Kesan daripada itu ia boleh membawa kepada kesukaran untuk seseorang wanita yang dijangkiti keputihan untuk hamil. Ia menjadikan sistem tubuh seseorang wanita itu tidak subur dan akan menyebabkan risiko kehamilan ektopik (ectopic pregnancy).


Dalam istilah perubatan, perkara sebegini adalah lebih dikenali sebagai“Pelvic Inflammatory Disease (PID)”. Anda boleh bertanya dengan lebih lanjut PID ini kepada doktor yang merawat anda. Selain itu, bakteria atau kulat daripada jangkitan keputihan ini juga boleh akan menyebabkan kerosakan pada tiub fallopio.Jika berlaku kerosakkan begini maka risiko untuk seseorang yang dijangkiti keputihan untuk hamil adalah sangat tipis sekali. Antara langkah bijak yang perlu diambil segera adalah dengan menghalang keputihan ini daripada dijangkiti. Dan jika kita sudah dijangkiti keputihan, kita perlu merawatnya dengan kadar yang segera.


SAKIT KRONIK & HYPERTENSION

Adakah anda dan pasangan mengalami sebarang sakit kronik seperti kencing manis, tiroid, dan hypertension?

Penyakit-penyakit di atas, termasuk kaedah-kaedah rawatannya boleh memberi kesan terhadap kesuburan. Menurut ’The American Fertility Assocation’, penyakit-penyakit seperti diabetes dan hipertiroid boleh menyebabkan masalah kesuburan. Insulin, antidepressant dan hormon tiroid boleh mengganggu kawalatur kitar haid. Sesetengah ubat untuk hypertension pula boleh mengganggu kesuburan lelaki.


KITARAN HAID YANG TAK TENTU
Adakah kitar haid anda tidak teratur?

Jika kitar haid anda kurang dari 24 hari atau lebih daripada 35 hari, atau juga tidak tetap jumlah harinya, anda perlu rujuk kepada doktor. Kitar haid yang tidak teratur boleh jadi satu simtom kepada masalah ovulasi.



KEKURANGAN BENIH LELAKI
Adakah suami mengalami masalah mati pucuk?

Masalah kesuburan bagi lelaki biasanya melibatkan kuantiti sperma yang rendah atau kualiti sperma yang perlahan. Masalah ini anda tidak dapat kenalpasti dengan sendiri. Ia perlu melalui suatu ujian khas iaitu Analisis Sperma yang boleh dilakukan di mana-mana klinik. Tetapi jika si suami mengalami masalah dari segi hubungan kelamin seperti mati pucuk, maka ia juga boleh jadi punca sukar hamil.


BERAT BADAN
Adakah anda terlebih atau terkurang berat badan?

Berat badan yang berlebihan atatu terlalu kurus boleh menyebabkan sukar hamil. Untuk pastikan
sama ada anda termasuk dalam golongan ini atau tidak, sila periksa BMI anda di laman ini. http://www.vertex42.com/Calculators/bmi-calculator.html


PERNAH KEGUGURAN
Adakah anda pernah mengalami keguguran 3 kali berturut-turut?

Ramai yang salah faham bahawa takrif tidak subur atau mandul hanya merujuk kepada keadaan seseorang yan gagal hamil sahaja. Tetapi wanita yang kerap gugur juga termasuk dalam golongan in. Keguguran melibatkan 10%-20% daripada jumlah kehamilan yang dilaporkan. Doktor akan membuat ujian-ujian fertiliti terhadap seseorang wanita itu hanya setelah mengalami kguguran 3 kali berturut-turut.

CARA HIDUP
Adakah anda dan pasangan merokok dan mengambil minuman beralkohol?

Banyak kajian-kajian yang telah dilakukan berkaitan dengan kesan tabiat ini terhadap kesuburan lelaki dan wanita. Jika anda tiada masalah kesuburan sekalipun, hentikanlah tabiat-tabiat ini.

........................................................................................................................................................................

Tahap kesihatan yang baik adalah penting untuk meningkatkan kesuburan dan untuk wanita selamat menjalani peroses kehamilan dan kelahiran. Peranan vitamin dalam penjagaan kesihatan tubuh badan memang telah diketahui umum. Vitamin meningkatkan immunity atau ketahanan badan untuk melawan penyakit dan menangkis serangan berbagai jeniis kuman yang merbahaya.

Vitamin bertindak untuk mempertahan keutuhan sel2 dan serta mencegah kerosakkan. Terdapat banyak jenis vitamin2 saperti A, B ( B1 - 12), C , D. E, K dan setengah vitamin penting bagi
fungsi organ yang khusus saperti Vit A adalah penting bagi kesihatan mata dan penglihatan. B6 dan B12 penting bagi sistem urat saraf.


Apakah vitamin- vitamin dan mineral  yang penting bagi sel-sel benih dan peranakan?

Berikut adalah senarai Vitamin yang di sarankan oleh Dr. Hamid Arshat, seorang pakar sakit puan, tentang bagaimana ia boleh membantu dalam meningkatkan kesuburan untuk memperolehi cahaya mata. Di petik daripada blog DR. Hamid Arshat.

 Here is information we've collected about how the various vitamins, minerals and herbs affect fertility. As with all use of any of these products, please check with your doctor as to how they might affect you.

Vitamins and Minerals for Fertility

Vitamin C and Fertility:                                                                                                                             


According to a study conducted at the University of Texas Medical School at Galveston, insufficient amounts of vitamin C in a man’s diet can lead to agglutination of sperm. Agglutination occurs when sperm cells clump together, thus inhibiting maximal progression
or movement of the sperm. According to Dr. Earl Dawson M.D., Ph.D., associate professor at the U of Texas at Galveston, vitamin C is also helpful in smokers who have increased amounts of abnormally formed sperm. Cigarette smoke is absorbed through the lungs and enters the circulatory system (bloodstream). Once the toxins reach the bloodstream they find their way to the semen and this can lead to less than optimal sperm count and function. It is believed that vitamin C helps to neutralize the toxic effects of cigarette smoke on the sperm. When sperm stick together (a condition called agglutination), fertility is reduced. Vitamin C reduces sperm agglutination,(3) increasing the fertility of men with this condition. The recommended dietary allowance (RDA) for vitamin C is 60 milligams per day for an adult male. According to Dr. Dawson intake of 200 to 1000 milligrams per day had a beneficial effect on sperm.
Women should avoid megadoses of vitamin C because it can dry up cervical fluid, preventing sperm from reaching the egg. Limit the amount you take to the dose included in your prenatal vitamin.


Vitamin E and Fertility:
Vitamin E Essential for fertility and reproduction. Deficiency in rats has shown that it leads to absorption in the female and loss of fertility on the male. This potent antioxidant plays important roles in male sperm production. It is known that a lack of vitamin E inhibits the formation of sperm. Low vitamin E levels can cause a decline in the formation of key sex hormones and enzymes responsible for sperm production.. Although potency is not affected, fertility is improved due to its protective effect on sperm cell membranes. Supplementation with Vitamin E may also aid in improving sperm motility. Dose: 400 IU daily. Talk to your
doctor prior to starting Vitamin E, particularly if you are currently taking aspirin or other blood thinners.

Selenium:                                                                                                                                        

A study conducted at the University of Padua in Italy and published in the Journal Science states that a diet low in selenium could be a cause of male infertility. Selenium acts to help prevent oxidation of the sperm cell, thus aiding in maintaining sperm cell integrity. Good sources of selenium can be found in red meat, liver, brazil nuts, almond and seafood. The recommended dietary allowance (RDA) for selenium is 70 micrograms/day for an adult male.

Zinc:
This mineral is involved in over 200 proteins and enzymes and is essential for male fertility. Zinc is involved in the activation of key sperm enzymes, and moves into the prostate with the assistance of testosterone. A lack of zinc causes a lowering of testosterone, shrinks testicle size and produces misshapen and less healthy sperm, among other negatives. Upon restoring a daily dose of 15 milligrams, testosterone and sperm count levels rebounded to acceptable levels within 12 months. Take zinc with a full glass of water.

.......................................................................................................................................................................


Kesuburan boleh ditingkatkan dengan pengambilan supplement berikut:

Vita-Lea - kesuburan wanita banyak dipengaruhi oleh vitamin A. Jadi untuk cepat dapat anak, seorang wanita (lelaki juga) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral. Kenapa kena ambil multi? Kerana ia membekalkan vitamin dan mineral perlu dalam kehidupan kita sehari-hari, bagi memastikan kesihatan berada di tahap optimum.

Mangan dan magnesium di dalam Vita-Lea membantu ereksi bagi lelaki.

B Complex – Vitamin2 B3, B6 dan B12 memainkan peranan penting dalam memulihkan tenaga (menukar makanan kepada tenaga). Penting bagi mereka yang hidup dalam keadaan sibuk, selepas kerja di pejabat yang memenatkan, anda memerlukan tenaga untuk bersama dengan suami/isteri.

Vitamin B12 juga berperanan dalam memperbanyakkan sperma

Vita C - Sebagai vitamin yang menjaga kesegahan sel, vitamin C juga berfungsi menghasilkan sel sperma yang sihat. Sperma yang tidak sihat, lembik, lembab… akan menghadapi masalah untuk bersenyawa dengan sel ovum.

Vita E & Selenium - bekerja bersama2 dengan vitamin C sebagai anti oksidan. Radikal bebas dalam tubuh mampu merosakkan sperma dan ovum. Jadi bagi menjaga kualiti sperma, seseorang lelaki harus mengambil vitamin E dalam kadar yang mencukupi. Selenium lengkap dalam Vita E Shaklee, untuk membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas dan bergaya.

Omega Guard – Omega 3 dan Omega 6 meningkatkan kelicinan pergerakan sperma bagi memudahkan persenyawaan.

Zinc - meningkatkan hormon testosteron dan bilangan sperma

Alfalfa – membantu mengatur pusingan haid, masalah keputihan dan masalah kewanitaan

Banyaknya supplement, mana satu yang perlu ambil? Semua kah?

Kalau nak ambil semua mungkin terlalu banyak, jadi untuk mereka yang mahu mencuba, ikhtiar untuk cepat dapat anak, saya cadangkan ambil supplement di bawah sebagai permulaan”

Untuk Suami : Set A (vitalea+b complex+vita C) bersama Vita-E dan Zinc


Untuk Isteri : Set A (vitalea+b complex+vita C) atau Set B (vitalea+b complex+vita C+alfalfa) bersama vita-E

Boleh cuba trial pack untuk suami, total RM 130                                                                                     
Trial pack untuk isteri, total RM 115 (untuk set A) dan RM 125 (untuk set B)

Boleh isikan borang pesanan di ikon ORDER NOW atau sms kan kepada saya 0196154956 untuk membuat pesanan. Email saya di admin@redcomelmall.com untuk sebarang pertanyaan. TQ ^^

KESIHATAN HATI

Assalammualaikum dan Hi everyone ^^.

Phew.. anak-anak saya semua dah tidur dan inilah masanya untuk saya meng" update" blog saya.

Saya nak kongsi tentang kesihatan hati. Ini kesihatan hati secara fizikal ye, kalau yang selalu sakit hati, makan hati atau luka di hati... oh, tu ubatnya kena jumpa Dr.Love. ^^

Hati merupakan organ terpenting dalam tubuh badan kita, memberikan pelbagai fungsi termasuk:

1. Menukar makanan yang kita makan kepada tenaga
2. Mengawal pembekuan darah, pengeluaran dan perkumuhan kolesterol dan mengawal penyimpanan lemak.
3. Ia menghasilkan hempedu, satu bahan yang membantu menghadam makanan kita dan menyerap nutrient-nutrient penting.
4. Ia membantu dalam menolak jangkitan-jangkitan dengan menghasilkan faktor-faktor imun dan mennyingkirkan bakteria dari dalam darah.
5. Ia menyimpan vitamin penting, tenaga dan mineral serta merembeskannya dalam darah apabila diperlukan.

Selain itu, hati memainkan peranan utama dalam proses penyahtoksikan dengan memetabolismakan dan memisahkan dadah, alkohol dan toksin toksin alam sekitar.Jadi, apabila sistem penyahtoksikan menjadi tepu, toksin terkumpul menjadi punca kepada keletihan, sakit kepala, rasa loya dan pening, dan mungkin juga menyebabkan masalah kulit seperti jerawat.

Disebabkan itulah amat penting untuk memberikan perlindungan sepenuhnya yang diperlukan oleh hati untuk berfungsi di tahap optimum bagi membantu kita kekal sihat dan bertenaga.

So, macam mana nak memiliki hati yang sehat ye?

1. Makan diet yang betul, lebihkan buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan kurang lemak.
2. Elakkan alkohol
3. Bersenam secara teratur
4. Elakkan terdedah dengan bahan cemar alam sekitar seperti penyembur serangga, cat dan asap kereta.
5. Meningkatkan kesihatan hati anda dengan supplemen Shaklee ^^


Shaklee mencadangkan Program Bantuan Hati bagi menggalakkan fungsi Hati yang sihat seterusnya meningkatkan tahap tenaga.

DTX COMPLEX

Menyediakan sokongan pemakanan untuk fungsi hati yang sihat dengan formula unik herba-herba dengan antioksidan dan aliran hempedu yang diperkaya.
Di hasilkan daripada ekstrak terbaik biji milk thistle (80% silymarin)tulen yang mana di tunjukkan dalam penyelidikan dapat menyokong kemampuan tubuh menghasilkan protein bagi membantu pembentukan semula sel sel hati. Ia juga mengandungi campuran proprietari tambahan dengan ekstrak cendawan Schizandra dan Reishi, herba-herba dengan ciri-ciri antioksida dan ekstrak Dandelion, Kunyit dan Artichoke, herba-herba yang membantu mengekalkan aliran hempedu normal.




NUTRIFERON


Campuran ekstrak tumbuh tumbuhan berpaten yang terbukti secara klinikal dapat mengukuhkan imun. Menggalakkan fungsi imun sihat.

Beli DTX Complex dan Nutriferon pada harga istimewa? emel saya di admin@redcomelmall.com atau sms 019-6154956 ^^.

Alfalfa

Assalammualaikum dan Hi semua..

Alfalfa
Alfalfa merupakan satu gudang zat. Akar tunjangnya yang mengunjur ke bawah sedalam 6 meter untuk mencari pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil dalam amaun yang banyak melalui proses fotosintesis yang semulajadi.

Alfalfa  dikenali sebagai "Bapa Segala Makanan". Khasiat semula jadi Alfalfa diperolehi daripada kekacang alfalfa asli yang ditanam menggunakan hanya kaedah pertanian organik.Alfalfa adalah semulajadi, antihistamin, diuretik, membantu penghadaman , kaya dengan serat dan klorofil, kaya dengan mineral, baik untuk pesakit kencing manis, merendahkan kolestrol, dan anti-tumor dan anti-bakteria. Alfalfa adalah tumbuhan kekacang yang berakar panjang yang boleh menyerap banyak zat makanan yang jauh ke dalam tanah. Ia menjadi gudang untuk banyak vitamin yang penting seperti Thiamin. Kajian makmal telah mendapati Alfalfa mengandungi 3% asid aspartik yang berfungsi untuk, menyah amonia, menolong melindungi sistem saraf pusat, merawat keletihan dan meningkatkan stamina.

Ia juga mengandungi 1.4% lysin dan 1% arginine yang fungsinya untuk, menguatkan imuniti badan, melawan penyakit kanser dengan menghalang pertumbuhan tumor, membina otot dan membakar lemak dengan merangsang glan pituari untuk meningkatkat pengeluaran hormon, menolong menyembuhkan kecederaan luka, meningkatkan kandungan sperma dan menyuci hati dan membuang racun dalam badan kita.

Alfalfa mempunyai  nilai kesihatan dan khasiatnya yang tinggi.Antara khasiat-khasiatnya adalah untuk merawat:

1. Kencing Manis
2. Darah Tinggi
3. Jantung
4. Sembelit
5. Cuci usus dan membuang toksid dalam badan
6. Badan lemah
7. Tingkat stamina lelaki
8. Bengkak
9. Sakit sendi
10.Arthritis
11.Ulser
12.Penyakit perut
13. Masalah kolon
14. Sakit ulu hati
15. Hernia
16. Sembab air
17. Tiada selera makan
18. Bengkak buku lali dan kaki
19. Sinus
20. Alahan
21. Hayfever
22. Gout


Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa:

Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.

Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.

Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.

Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.

Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.

Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.

MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa:

Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.

Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.

Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.

Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.

Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.

Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.

Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.

Lain-lain KEISTIMEWAAN Alfalfa:

Kaya dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan) –> membantu dalam penyusuan ibu

Akar alfalfa yang dalam mencari mineral penting dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain.


PERHATIAN!!!!

Tidak semua alfalfa adalah sama,alfalfa yang didapati di supermarket adalah alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa lain mungkin ditanam dengan kaedah yang tak mementingkan teknologi hijau. Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA – ditanam tanpa pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia.

Alfalfa Complex merupakan suatu Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee dalam 1950-an. Kami hanya menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat, termasuk kalsium, fosforous, zat besi, dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral surih dan vitamin.

Setiap hidangan mengandungi 300mg kalsium bersamaan dengan segelas susu

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Saya menyediakan trial pack Shaklee untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM70~RM100 per set dan free delivery.Isikan borang pesanan di ikon ORDER NOW atau sms kan kepada saya 0196154956. Email saya di admin@redcomelmall.com untuk sebarang pertanyaan  dan best price. TQ ^^

Hamil? Tahniah Mama.

Assalammualaikum dan Hi Semua.

Sewaktu saya bersalin Ogos lepas, Rayan lahir dengan berat 3.25kg. Saya tahu ramai lagi anak orang lain yang lahir besar. Malah lebih besar daripada anak saya pun ada. Tapi kelahiran anak saya yang keempat ni memang berbeza sebab Rayan jauh lebih besar dari abang-abangnya. Tufah, 2.45 kg. Faeiq 2.7kg, Ghaus 2.5kg. Jadi bila dia keluar daripada perut, saya gembira betul, melihat dia yang comel dan tembam dan sihat tubuh badan. Alhamdulillah.


Memang sepanjang tempoh mengandung saya makan vitamin. Yang klinik kesihatan bagi pun makan, yang beli sendiri pun makan. Kenapa? sebab mula2 saya sombong tak mau makan, tapi tak larat sebab asyik keletihan melampau sampai kadang-kadang rasa tak boleh bangun. Jadi doktor pesan, " Makan vitamin ye mamanye..kesian baby nanti tak cukup zat. Nanti mama pun asyik nak pengsan je" Jawab saya, "BAIKLAH"

Ada 2 pakej untuk Ibu Comel yang sebang mengandung your precious little one.

Set Ibu Mengandung | Set Kehamilan  ni ada 2 jenis.
  • Trimester I
  • Trimester II dan III
     
Vitamin-vitamin yang di cadangkan :
  1. Vitalea with Iron
  2. B Complex
  3. Vitamin C
  4. Ostematrix
  5. ESP/ Mealshake
  6. Omega Guard
    (1) B-Complex - 1 tab daily. Tak perlu ambil acid folic separately, because this B-Complex dah lengkap dgn 8 kumpulan B, termasuklah asid folik.

    (2) Vita-Lea with Iron - 1 tab daily. Vita-Lea adalah multivitamin. jadi preggies tak perlu ambil obimin lagi.

    (3) Vit-C - 1 tab daily. Improve your antibodi, natural antihistamine and collagen source, so will reduce stretch mark effect.


    (4) OsteMatrix - 4 tab daily, will give you 1000mg calcium needed daily. Setiap satu tab ada 250mg Calcium. Ibu mengandung perlukan 1000mg-1300mg calcium sehari untuk pembentukan tulang yg kuat dan gigi utk baby. kalau preggies rajin minum susu penuh kalsium segelas sehari, ambil 2 biji OsteMatrix sehari sudah memadai.
    (5) Protein (ESP) - Bancuh satu sudu ESP ke dalam secawan air dan diminum. Sekali sehari ajer. air mestilah air suam - plain water or any fave drinks (milo/ susu. ESP ini akan berikan tenaga berterusan, supaya pregges tak cepat letih, selain mencantikkan kulit. kurang stretch-mark effect.


    (6) OmegaGuard - 1 tab daily is enough. Selebihnya, khasiat DHA ni boleh didapati dari pemakanan seharian. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. untuk preggy mommies pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.

    Untuk jadual pemakanan, boleh emelkan @ sms kepada saya.
    Kelebihan set kehamilan Shaklee ialah anda boleh terus mengamalkan set yang sama sewaktu berpantang, sepanjang tempoh penyusuan malah selepas wear-off, dan ada vitamin2 ini yang anda boleh share dengan anak dan suami, senang cerita seisi keluarga.


Anda mungkin sukakan artikel ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...