Extra Energy Untuk Mereka yg Berpuasa


Salam semua.

Untuk anda yang sedang berusaha untuk ganti puasa, yang sedang membanyakkan amalan dengan puasa sunat di Bulan Rejab & Syaaban....Dan untuk sesiapa sahaja yang sedang bersiap sedia untuk menyambut Bulan Ramadhan termasuklah untuk ibu menyusu, ibu mengandung dan sesiapa saja.

Energizing Soy Protein
*****************
♥ Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel.
♥ Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar,
♥ Membekalkan tenaga,
♥ Memberikan rasa kenyang
♥ Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat
♥ Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit
♥ Membanyakkan susu badan (milkbooster)
♥ Membantu mengekalkan kepejalan otot
♥ Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal
♥ mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat



Mealshakes
*********
♥ Ianya multivitamin a.k.a pemakanan lengkap. Rasanya sangat sedap seperti rasa ice cream vanila tapi dalam bentuk serbuk.
♥ Meal Shakes Shaklee adalah salah satu pilihan pemakanan yang diberi jolokan ‘easy-on-the-go meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian.
♥ Meal Shakes sesuai untuk kanak-kanak yang aktif dan tak boleh duduk diam. Sesuai juga buat mereka yang tidak sempat mengambil sarapan dan hidangan yang seimbang. Juga membekalkan nutrisi kepada mereka yang sukar untuk menelan supplemen dalam bentuk pil terutama warga tua.
♥ Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
♥ Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
♥ Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik
♥ Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran.



Performance Drink
****************
♥ Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
♥ Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
♥ Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
♥ Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
♥ Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
♥ Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia bole tolong cegah dehydration tu.

sumber : vitaminsemulajadi.com & whiteymommy.com & chrysalis Nurul

Persediaan Menyambut Bulan Bulan Barakah.

Salam dan Hi...

 Alhamdulillah, bertemu kita lagi dengan bulan Rejab, bulan yang penuh barakah. :-) Saya tahu ramai di luar sana yang melaksanakan ibadah puasa sunat, untuk bulan Rejab dan untuk bulsn Syaaban akan datang seterusnya melaksanakan rukun Islam yang ketiga, berpuasa di bulan Ramadan. Pahala berganda menanti. Justeru itu elok saya kongsikan tatacara pengambilan supplemen agar diri kekal bertenaga.

Bersahur

 1. Meal Shake/Energizing Soy Protien – membekalkan tenaga kepada tubuh. Protien yang bersifat Glisemik rendah melepaskan tenaga secara berperingkat, memberikan rasa kenyang yang lama dan tenaga berpanjangan.

 2. Performance Drink– mengekalkan air dalam badan dan membantu mencegah pendehidratan(prevent dehydration)

 3. Vita-Lea – menentukan anda mendapat vitamin dan zat galian yang lengkap

 4. Vitamin C – bertindak sebagai antioksidan yang ampuh, membina benteng antibodi yang kuat daripada di serang penyakit

 5. B-Complex – menukarkan makanan kepada tenaga, membantu proses metabolisma badan.

  Berbuka

 1. Performance Drink – mengantikan air yang telah hilang,memberi tenaga karbohidrat yang badan perlukan dan juga daya ketahanan serta keseimbangan unik elektrolit (balance of electrolytes) untuk mencegah pendehiratan(dehydration)

2. Energizing Soy Protein – memberi anda tenaga berpanjangan yang perlukan, memberikan rasa kenyang.

3. Vita-Lea – memberikan anda vitamin lengkap yang badan perlu.

4. B-Complex – berfungsi seperti “palam pencucuh” membakar makanan kepada tenaga.

5.. Vitamin C – bertindak sebagai antioksidan yang ampuh, membina benteng antibodi yang kuat daripada di serang penyakit

 6.. Lecithin – membantu mengemulsi lemak dan proses penyerapan vitamin.

 Selepas Terawih 

1. Performance Drink
2. GLA Complex– membantu menstabilkan hormone dalam badan .
3. Lecithin – membantu mengemulsi lemak dan proses penyerapan vitamin. 
4. Osteomatrix-sumber kalsium untuk tulang yang kuat.


Walaupun berpuasa, pengambilan air yang mencukupi harus di ambil berat, cuba sehabis baik untuk mencukupkan 3 liter sehari.


Bagaimana ya? Saya selalu measure pengambilan air saya menggunakan botol kecil air mineral 600 ml. Jadi untuk cukupkan 3L saya harus minum 5 botol air mineral kecil.

Jadi masa berbuka-1 botol( minum sebelum makan apa-apa ye, kalau minum masa makan nnt perut buncit, ladies please take note.^_~) 
1 jam selepas berbuka -1 botol 
Sebelum tidur-1 botol 
Pukul 4 pagi, masa nak masak untuk sahur- 1 botol. 
Masa sahur pukul 5- 1 botol 
Sebelum imsak- 1 botol 

 Tuan/Puan/Cik, please eat balance diet dan makan supplemen secara teratur untuk mengelak keletihan melampau serta stress ketika bekerja dan ketika menguruskan rumahtangga ya.


If you need consultation, contact me. Thanks^^
I'm your  Shaklee Independent Distributor, [Khairani]
Puncak Bangi  HP No. =019 6154956  Email = admin@redcomelmall.com
 ::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Mandi Air Dingin Untuk Kesuburan

Assalammualaikum and Hi all.

 Jika tuan puan sedang berusaha untuk mendapatkan cahaya mata, mandi air dingin adalah salah satu cara yang boleh dicuba oleh pihak suami. Memang kebanyakkan kita lebih suka berendam dalam sauna, mandi air panas, namun Majalah ISihat, air yang dingin mempunyai kebaikan tersendiri terhadap kesihatan dan mampu meningkatkan kesuburan di kalangan lelaki. Ia juga membuat penyataan bahawa mandi air panas tidak elok untuk organ pembiakan lelaki kerana ia boleh menurunkan kadar bilangan sperma.

 Adakah supplemen Shaklee yang boleh membantu? Insya Allah
 Boleh amalkan supplemen dari Shaklee yang di cadangkan.


  • Vitamin E - membantu menstabilkan hormon reproduktif pada kedua2 lelaki dan wanita.
  • GLA Complex- menstabilkan hormon dan membetulkan period cycle untuk wanita 
  • Zinc - meningkatkan tahap testosteron dan bilangan sperma pada lelaki. 
  • Vitamin C - Berperanan dalam pembentukan sperma. 
  • B Complex - Memberi ketenangan jiwa dan menstabilkan hormon. 


    Bagi yang ingin mencuba vitamin, saya cadangkan kedua2 suami isteri mengambil set A yang terdiri dari Vita Lea (multivitamin), B Complex dan Vitamin C, ditambah dengan Vitamin E dan GLA Complex.

    Untuk lelaki, boleh menambah satu lagi pengambilan vitamin iaitu Zinc. Zinc diperlukan dalam proses penghasilan testosterone pada lelaki dan wanita. Kandungan zinc adalah paling tinggi dalam kelenjar prostate dan sperma. Kekurangan zinc boleh menjejaskan kualiti sperma, merendahkan potensi dan keinginan seks. 

    Di samping itu. kurangkan minum dan makan dari sumber kafein sekiranya anda penggemar kopi, berhenti merokok dan berendamlah dengan air sejuk, kerana berendam air panas boleh merencatkan penghasilan sperma.

SENARAI SUPPLEMEN SHAKLEE YANG BOLEH DI CUBA: 

Isteri 
ESP
Vitalea
B com
Vitamin C
Alfalfa ( hanya option terutama yg sakit bila bersama)
GLA jika period tak regular

Suami
ESP
Vitalea
B com
Vitamin C
Vitamin E
Zinc

If you need consultation, contact me. Thanks^^ 
I'm your  Shaklee Independent Distributor, [Khairani] 
Puncak Bangi 
HP No. =019 6154956 
Email = admin@redcomelmall.com 
 ::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Hormon Kejelitaan Wanita

Tahukah anda hormon estrogen yang dihasilkan oleh tubuh badan wanita adalah Fountain of Youth? Sewaktu proses berlakunya haid terjadi penghasilah hormon yang sangat penting. Hormon ini ialah hormon utama yang menentukan pembentukan seks atau jantina seorang individu yakni hormon estrogen. Estrogen merupakan satu-satunya hormon yang penting dan berkuasa. Sekiranya ia tinggi di dalam badan seorang manusia maka ciri-ciri wanita akan lebih menonjol. Estrogen melahirkan sifat kewanitaan menyerlah, dan ia membentuk tubuh badan wanita mempunyai bentuk badan yang indah dan hormon ini juga yang menyebabkan datang haid setiap bulan.Wanita yang kekurangan hormon estrogen akan mula mengalami  simptom kekedutan dan kekeringan dipermukaan kulit. 


Kekurangan hormon estrogen boleh menyebabkan:

1. Kekeringan di bahagian faraj dan kesakitan sewaktu bersama dengan suami
2. Hot-flashes yakni perpeluhan dan rasa panas tanpa sebab walaupun di tempat sejuk
3. Kehilangan rasa ingin bersama  [ Dingin ]
4. Kekenduran buah dada
5. Kekenduran di kulit
6. Perubahan mood dan perasaan murung
7. Oseoporosis
8. Peningkatan kolestrol di dalam darah



GLA COMPLEX membantu menstabilkan hormon dan membantu membetulkan semula kitaran haid yang tidak teratur. Jadi apabila haid kembali teratur, hormon estrogen yang dirembeskan kembali dalam keadaan optimum dalam badan. Kesannya, kesuburan meningkat, kulit semakin cantik, jeragat hilang, tubuh badan menjadi semakin cantik ( the right curve at the right place) ^^. Sangat sesuai untuk di hadiahkan pada isteri, ibu dan mereka yang mementingkan kecantikan inside out. 

KAITAN HAID, HORMON & KEHAMILAN

السلام عليكم dan salam sejahtera.^_^

 Saya ingin kongsikan info yang saya ekstract daripada blog Dr. Zubaidi. tentang kaitan antara haid ,hormon dan kesuburan.
Apa agaknya punca seorang wanita tidak mengalami haids pada waktu yang tetap? Untuk menjawab soalan ini, kita harus faham bahawa wanita mempunyai pelbagai hormone yang mempengaruhi kesuburan beliau. 
Dalam tubuh wanita ada organ ovari yang mengeluarkan satu telur ovum pada setiap bulan setelah mendapat isyarat-isyarat dari pelbagai hormone. Apabila telur ini tidak disenyawakan, ia akan dikeluarkan bersama dengan lapisan endometrium, menjadi darah haids selepas 14 hari.
Jadi apabila tubuh seorang wanita tidak menerima isyarat dari hormone-hormon tertentu, telur ovum tidak dikeluarkan dan kemungkinan rahem juga turut mengeluarkan darah haids. Sebab itu, apabila seorang wanita tidak kedatangan haids untuk doktor akan memberikan pil hormone bagi memberikan ‘isyarat palsu’ pada rahim untuk mengeluarkan darah haids.  
Oleh itu jika seorang wanita tidak kedatangan haids selama enam bulan dan didapati tidak hamil, saya mencadangkan agar melakukan beberapa pemeriksaan hormone.Antaranya ialah : 
• Hormon Thyroid : Hormon thyroid mengawal metabolisme dalam tubuh dan merupakan antara hormon yang penting mengawal kitaran haids. Selain tidak mengalami darah haids, seorang wanita yang mengalami masalah hormone thyroid juga mengalami beberapa masalah seperti cepat penat, bertambah berat badan dan mudah rasa sejuk. Pemeriksaan darah membantu doctor menentukan sama ada kelenjar berfungsi dengan baik atau pun tidak. 
• Hormon Prolactin. Bagi wanita yang tidak mengalami kitaran haids, mungkin disebabkan otak mengeluarkan hormone prolactin yang terlalu banyak. Prolactin selalunya dikeluarkan dengan banyak ketika seorang wanita sedang menyusukan bayi mereka. Oleh itu ada wanita yang menyusukan anak tidak mengalami kedatangan haids. Peningkatan hormone ini dapat dirawat dengan mengambil ubat-ubatan. [Credit: Dr Zubaidi Hj Ahmad]
Rumusan: Masalah haid tidak teratur menjadi banyak punca kepada masalah kaum hawa
  • kesuburan
  • kulit 
  • menopous
  • kencing manis
  • ketidakstabilan hormon yang membawa kepada kemurungan ketika menopous
  • kurang keinginan bersama



 Bagaimana supplemen GLA Complex  daripada Shaklee membantu dalam  
 menangani masalah haid yang tak teratur? 


[FYI, GLA Complex adalah vitamin semulajadi yang apabila dimakan, tiada kesan sampingan seperti ubat-ubatan farmaseutikal]




  • GLA Complex membantu membetulkan kitaran haid yang  tidak teratur menjadi teratur dengan cara pemakanannya yang  konsisten.
  • Membantu menstabilkan hormon dalam badan
  • Membantu kitaran hormon sempurna
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf


Siapa yang perlukan GLA COMPLEX?

1. Mereka yang sedang cuba mendapatkan cahaya mata
2. Mereka yang mengalami masalah haid
3. Mereka yang menopous
4. Mereka yang mengalami masalah kulit
5. Warga emas
6. Mereka yang menghidapi kencing manis & darah tinggi




If you need consultation, contact me. Thanks^^
I'm your  Shaklee Independent Distributor, [Khairani]
Puncak Bangi
HP No. =019 6154956
Email = admin@redcomelmall.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


BAHAYA AIR MASAK KEPADA BAYI BAWAH 6 BULAN

Assalammualaikum dan Hi Semua..


       Saya suka buat kerja waktu awal pagi seawal 5 am. Sebabnya Rayan si comel tu takdelah syebok-syebok sama menaip bila saya buka laptop ni dan suasana hening begitu mendamaikan hati. Bangun, mandi dan solat, lepas tu dah boleh update blog or update list customer, listkan apa jadual hari ni, packing order vitamin, nanti pukul 7 dah nak kejut bangun Ghaus pergi sekolah. Just browsing FB di pagi hari, saya jumpa satu artikel yang saya kira sangat informative tentang bahaya berikan air masak kepada baby yang umurnya kurang 6 bulan. Jemput baca ye? ^^


Walaupun dah berkali2 di ingatkan jgn beri bayi bawah 6 bulan minum air masak, namun masih ada ibu bapa yg masih amalkan beri air masak pd bayi mereka. Antara sbb desakan orang tua, nak kasi kuning si anak cepat baik, bilas tekak anak lepas minum susu, supaya anak senang buang air etc.

Kajian ini khas untuk bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya & yang menyusu formula.

Semoga info2 ini dapat menyedarkan ibu bapa kenapa pemberian air masak tidak digalakkan kepada bayi berumur 6 bulan ke bawah.

Merencatkan Tumbesaran
Perut bayi sangat kecil. Apabila perut bayi telah dipenuhi air, bayi akan merasa kenyang dan kurang berminat untuk menyusu susu ibu. Akibatnya segala khasiat susu ibu tidak dapat diberikan secara optima kepada bayi. Ini boleh menjejaskan pertumbuhan dan kesihatannya kerana air tidak mengandungi sebarang khasiat. Di samping itu, kajian mendapati pemberian air glukos pada minggu pertama kelahiran dikaitkan dengan kehilangan berat badan yang banyak lalu merencatkan tumbesaran.

Merencatkan Akal
Memberi air kepada bayi di awal kelahiran didapati meningkatkan tahap bilirubin di dalam darah. Menurut pakar Laktasi dari Kanada, Anne Kirkham, pemberian air akan memburukkan lagi keadaan bayi yang dierang jaundis (sakit kuning) sehingga menyebabkan ‘kernicterus’ iaitu Terencat Akal’. Bayi juga akan menjadi bertambah mengantuk dan lesu tidak bermaya.

Mengancam Nyawa

Air boleh membawa kuman. Ini menyebabkan bayi terdedah kepada cirit birit jika kebersihan tidak dititikberatkan. Pencemaran boleh berlaku di pelbagai peringkat, seperti air diperolehi dari sumber yang tidak selamat ataupun bekas air dan puting yang tidak bersih. Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.

Mengakibatkan Sawan Tarik
Air sangat berbahaya jika diberikan kepada bayi terutamanya yang berumur di bawah 5 minggu. Terlalu banyak minum air akan mencairkan garam di dalam darah bayi. Ini akan mengakibatkan suhu badan yang rendah, kembung atau sawan tarik. Sindrom ini dipanggil ‘Oral Water intoxication’.

Sebenarnya susu ibu sudah mencukupi untuk bayi tanpa perlu ditambah air atau cecair lain kerana susu ibu mengandungi 88% air. Kolostrum yang terhasil di awal penyusuan dapat membantu membersihkan perut bayi dan mengelakkan sembelit. Tiada air tambahan diperlukan untuk proses tersebut. Oleh itu..beri bayi anda susu ibu sekerapnya

Kajian ini khas untuk bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya & yang menyusu formula.
Semoga info2 ini dapat menyedarkan ibu bapa kenapa pemberian air masak tidak digalakkan kepada bayi berumur 6 bulan ke bawah. 
Merencatkan Tumbesaran   Perut bayi sangat kecil. Apabila perut bayi telah dipenuhi air, bayi akan merasa kenyang dan kurang berminat untuk menyusu susu ibu. Akibatnya segala khasiat susu ibu tidak dapat diberikan secara optima kepada bayi. Ini boleh menjejaskan pertumbuhan dan kesihatannya kerana air tidak mengandungi sebarang khasiat. Di samping itu, kajian mendapati pemberian air glukos pada minggu pertama kelahiran dikaitkan dengan kehilangan berat badan yang banyak lalu merencatkan tumbesaran. 
Merencatkan Akal   Memberi air kepada bayi di awal kelahiran didapati meningkatkan tahap bilirubin di dalam darah. Menurut pakar Laktasi dari Kanada, Anne Kirkham, pemberian air akan memburukkan lagi keadaan bayi yang dierang jaundis (sakit kuning) sehingga menyebabkan ‘kernicterus’ iaitu Terencat Akal’. Bayi juga akan menjadi bertambah mengantuk dan lesu tidak bermaya. 
Mengancam Nyawa Air boleh membawa kuman. Ini menyebabkan bayi terdedah kepada cirit birit jika kebersihan tidak dititikberatkan. Pencemaran boleh berlaku di pelbagai peringkat, seperti air diperolehi dari sumber yang tidak selamat ataupun bekas air dan puting yang tidak bersih. Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan. 
Mengakibatkan Sawan Tarik    Air sangat berbahaya jika diberikan kepada bayi terutamanya yang berumur di bawah 5 minggu. Terlalu banyak minum air akan mencairkan garam di dalam darah bayi. Ini akan mengakibatkan suhu badan yang rendah, kembung atau sawan tarik. Sindrom ini dipanggil ‘Oral Water intoxication’.
Sebenarnya susu ibu sudah mencukupi untuk bayi tanpa perlu ditambah air atau cecair lain kerana susu ibu mengandungi 88% air. Kolostrum yang terhasil di awal penyusuan dapat membantu membersihkan perut bayi dan mengelakkan sembelit. Tiada air tambahan diperlukan untuk proses tersebut. Oleh itu..beri bayi anda susu ibu sekerapnya
credit: Islamic Articles

If you need consultation, contact me. Thanks^^
I'm your  Shaklee Independent Distributor, [Khairani]
Puncak Bangi
HP No. =019 6154956
Email = admin@redcomelmall.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Kulit Wajah Cantik Berseri dengan GLA Complex

Assalammualaikum  dan hi semua.

Set Penjagaan Kulit antara set yang glamour di Redcomelmall.  (Mengandungi B Complex, Vitamin C dan Vitamin E )


Sempena dengan bulan kecantikan, terdapat promosi GLA Complex. GLA Complex bukan sahaja menjaga kecantikan kulit, malahan ia juga mencegah kanser, mengimbangi hormon dalam badan, sangat bagus untuk mencegah kencing manis dan darah tinggi. Anti inflamasi. Kulit berseri+ sihat .

Kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex ni
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
  • Membantu membaiki simptom berkaitan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan.
  • Kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari GLA boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolesterol.



Anda mahu? 




Ada promosi bulan, hubungi saya ya? ^^



If you need consultation, contact me. Thanks^^
I'm your  Shaklee Independent Distributor, [Khairani]
Puncak Bangi
HP No. =019 6154956
Email = admin@redcomelmall.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Awet Muda dan Kekal Cantik dengan GLA Complex


Assalammualaikum dan Hi Semua.

Saya kira ramai antara kita yang pernah mendengar supplemen Evening Primrose Oil dan saya pasti ramai yang mengamalkannya. Kita mengambil Evening Primrose oil kerana mahukan kebaikan Gamma Linolenic Acid yang terdapat dalam pati minyak Evening Primrose Oil menjadi amalan wanita-wanita yang mementingkan kesihatan dan kecantikan diri. Di Shaklee, ia di kenali sebagai GLA Complex.


GLA COMPLEX

GLA (asid linolenik gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yangg normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel

Sumber GLA
  • Minyak Primrose
  • Blackcurrent
  • Minyak Borage



Ini petikan yang saya ambil dari webmd.com
Gamma linolenic acid is a fatty substance found in various plant seed oils such as borage oil and evening primrose oil. People use it as medicine.

Gamma linolenic acid (GLA) is used for conditions that affect the skin includingsystemic sclerosis, psoriasis, and eczema. It is also used for rheumatoid arthritis(RA)polyps in the mouth, high cholesterol and other blood fatsheart disease,metabolic syndrome (Syndrome-X), diabetic nerve pain, attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD), depression, depression after childbirth, chronic fatigue syndrome (CFS), and hay fever (allergic rhinitis). Some people use it to prevent cancer and to help breast cancer patients respond faster to treatment with the drug tamoxifen.

How does it work?
Gamma linolenic acid is an omega-6 fatty acid, which the body can convert to substances that reduce inflammation and cell growth.


 Kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex ni


  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
  • Membantu membaiki simptom berkaitan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan.
  • Kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari GLA boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolesterol.

Siapa yang perlukan GLA Complex?

  1. Mereka yang pentingkan kesihatan dan kecantikan
  2. Pengidap Kencing Manis-
  3. Pengidap Arthritis
  4. Payudara fibrocystic
  5. Osteoporosis
  6. Individu yang selalu mengalami ulcer di dalam mulut
  7. Menopous- Mengurangkan simptom hot flushes dan mood swing
  8. Kanser
  9. Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD)
  10. Ketagihan alkoho
  11. PMS

Siapa Tidak Perlu Supplement GLA
  • GLA tidak boleh digunakan semasa hamil kerana mereka boleh merosakkan janin dan mencetuskan kelahiran awal.
  • Omega-6 tambahan tidak perlu diambil jika anda mempunyai sawan. GLA yang tinggi boleh meningkatkan risiko sawan.


If you need consultation, contact me. Thanks^^
I'm your  Shaklee Independent Distributor, [Khairani]
Puncak Bangi
HP No. =019 6154956
Email = admin@redcomelmall.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::



Kurus oh Kurus!

Assalammualaikum dan hi semua.

    Saya akui, sebenarnya pada yang mengalami masalah berat badan, bukan tak mahu kurus.. mahu, tapi susah sebenarnya nak menahan diri daripada menikmati makanan yang enak- enak yang terdapat di negara kita ni. Nasi lemak, roti canai, tomyam, western food. Kalau nak di senaraikan memang tak cukup kertas kajang. Kuncinya ialah menahan diri. Emm..macam mana ye?

     Saya selalu motivasikan diri bila berat badan dah naik dan seluar jeans mula ketat. Saya perlu jaga makan supaya bila saya makan nak makan sedap masa hari Raya nanti berat badan taklah naik sangat. :-P Resolusinya mungkin agak ntah hapa- hapa tapi membantu saya menjaga makan. Yang penting harus create reason kenapa nak kurus, langsing. Nak pakai kebaya? Nak pakai skinny jeans? Kalau tak jaga badan suami tak suka? Nak kurus sebab nanti tak muat baju kawen? Ciptala apa juga alasan supaya kita patuhi jadual disiplin yang kita tetapkan. Yang penting, semua- semua tu will lead to one main impact. You'll feel healthier and prettier. ^^ So saya nak regime yang saya buat untuk langsingkan badan.


Pagi breakfast- ESP  ( Energizing Soy Protien) + Milo ( ada banyak resipi ESP si sini)


After breakfast makan Vitamin ( Vitalea 1 biji, Vit C sebiji, B- Complex sebiji)


Pukul 10 pagi kalau lapar sila bawa Epal sebiji di ofis. Pastikan stok buah-buahan ada ya.


Lunch: Makan Nasi macam biasa. Mesti ada sayur banyak, protien ( ayam, ikan) dan karbohidrat.
After Lunch: Lecithin atau Omega ( 3 biji ) +Alfalfa            


Minum petang: Teh O ( kurang manis) dan biskut Weetameal


Malam: No Nasi, makan ringan-ringan macam sup fishball, sup ayam. Kalau sebelum tidur masih lapar sila  
              bancuh ESP ( Energizing Soy Protien)

Exercise 30 minit sehari, kalau tak sempat di opis, boleh naik tangga instead of naik lif, banyakkan berjalan laju, kalau duduk, boleh buat pernafasan yoga sambil duduk.Nak tahu caranya? Tungguuu.... ^^


If you need consultation, contact me. Thanks^^
I'm your  Shaklee Independent Distributor, [Khairani]
Puncak Bangi
HP No. =019 6154956
Email = admin@redcomelmall.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


Kepentingan Protien: ESP yang Marvelous!

Assalammualaikum dan Hi semua.

    Hari ni saya tak berapa sihat... Mungkin sebab cuaca yang tak menentu buat badan jadi serba tak kena. Sungguhpun kesihatan tak mengizinkan, tapi saya gagahkan diri juga mengupdate blog tercinta untuk tatapan semua. ^^ Semoga apa yang sering saya kongsikan di sini bawa banyak manfaat pada semua dan agar kita menjaga kesihatan kita. Jadi hari ini saya mahu kongsikan tentang Energizing Soy Protien yang menjadi feveret semua. ^^


    Protein adalah asas struktur jasad kita, memainkan peranan yang besar dari peringkat awal sehingga peringkat akhir kehidupan kita kerana tugas utama protein adalah membina sel-sel baru. Protein juga akan membantu menjaga tahap hormon . Protein juga membantu anda anda berasa lebih kenyang daripada karbohidrat yg kurang zat padat. Pengambilan protien pada waktu pagi dan sekali lagi pada waktu malam untuk menghalang rasa lapar pada waktu malam ( menghalang kenaikan tubuh yang melampau) ia berfungsi membina dan membaiki badan anda semasa anda tidur. Ini adalah tugas utama protein pembinaan, pembaikan, dan penyembuhan. Waktu malam adalah masa yang utama untuk fungsi ini, jadi badan kita akan sentiasa segar dan sihat apabila bangun di waktu pagi.

 Kesan pengambilan Protien

- awet muda mengaktifkan kolagen semulajadi 


- mengurangkan kedutan dimuka. 

- menegangkan payudara yang kendur


- meningkatkan tenaga dan memperbaiki tisu didalam badan



- bagus untuk pesakit ulcer gastrik


- untuk mereka yang bersukan dan ingin membina otot



- bagus untuk orang tua2 yang tidak lagi makan


- bagus untuk pesakit-pesakit yang tak lalu makan makanan pejal.


- memperbaiki kulit agar kelihatan cantik mulus dan juga menghilangkan parut-parut lama

- meningkatkan penghasilan susu Ibu 




- Melambatkan menopaus dan penuaan


Risiko kekurangan protin
  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang)
  • Liver (penyakit hati)
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  • Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
  • Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
  • Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
  • Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor vision (Penglihatan kurang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness (Lemah)
  • Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)


Tahukah anda?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya.
 Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.









If you need consultation, contact me. Thanks^^
I'm your  Shaklee Independent Distributor, [Khairani]
Puncak Bangi
HP No. =019 6154956
Email = admin@redcomelmall.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Supplemen untuk Pesakit Diabetes Mellitus


Assalammualaikum dan hi Semua.

Alhamdulillah kita masih dikurniakan kesihatan yang baik. Berpeluh-peluh saya menaip artikel ni sebab Rayan kecik comel dah nak pandai berjalan, asyik nak mencapai laptop saya instead of main bola loceng yang saya bagi. Budak kecik zaman sekarang pun advance ya. ^^

Hari ini ada kelapangan saya nak kongsikan tentang Diabetes @ Kencing Manis.
My Donut. { suka hati je^_^}

So, anda suka makan makanan manis?  Macam saya sangat craving Big Epal Donut, Kek Cheese Oreo dan segala atuk nenek pemanis mulut ni.  Amalan yang sangatla tak elok, sebab terlampau banyak makan makanan manis will lead to Diabetes Mellitus. Jadi suami saya akan bising-bising bila tengok saya makan benda-benda manis ni, sungguhpun saya suka masih terkawal sebab ada orang yang kawal. [ Tapi dia juga yang selalu belikan Big Apple Donut ^^ Sayang punya pasal ] Sekali sekala, makan sebulan sekali je ye. 

Diabetes Mellitus ataupun Kencing Manis terbahagi kepada dua:

1. Insulin Dependent- banyak terjadi pada golongan muda 10- 16 tahun, tidaberkaitan dengan kegemukan, ianyanya berlaku kerana insulin yang dikeluarkan dari pankreas terlampau cepat musnah.


2. Non Insulin Dependent- Ini paling banyak dihidapi oleh mereka yang dewasa, berumur 35 tahun dan ke atas.Biasanya dikaitkan dengan kegemukan, dan biasanya dihidapi secara senyap dan hanya diketahui setelah berlaku komplikasi.

Petunjuk yang baik untuk menentukan atau mengesahkan anda menghidapi penyakit diabetes ialah apabila paras glukosa melebihi 140gm/ml (7.8mmol/L) pada 2 kali pengambilan yang betbeza( berpuasa) ataupun keputusan yang di ambil dalam keadaan tak berpuasa menunjukkan paras glukosa melebihi 200mg/ml ( 11.2 mmol/L) . 

TERLAMPAU BANYAK GULA BAHAYA!

Ini ingatan untuk diri saya dan semua readers.  Sebenarnya gula yang asli berwarna coklat keperangan, tetapi setelah diproses dan ditambah sakarin, yang membuatkan gula menjadi putih; penggunaan sakarin inilah yang merosakkan pankreas yang berfungsi untuk menghasilkan insulin yang mengimbangi kandungan gula dalam darah.

Simptom-simptom Diabetes

1)Dahaga yang terlampau dan cepat berasa lapar
2)Kerap membuang air kecil
3)Keletihan melampau
4)Penglihatan kabur dan boleh menjadi buta
5)Penurunan berat badan
6)Luka lambat sembuh

Supplemen Shaklee yang boleh membantu?
1. GLA COMPLEX
  • Membantu membaiki simptom berkaitan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan.
  • Kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari GLA boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolesterol.
2. Alfalfa 
  • Memastikan badan memperoleh serat yang mencukupi untuk mengawal tahap glukosa darah, mengurangkan tahap kolesterol dan trigliserida
3. Vitalea
  • Di dalam multivitamin Vitalea terdapat trace mineral Chromium, yang bekerja dengan insulin mengimbangi kandungan gula dalam badan.
4. Zink
  • Zink sangat penting untuk penyembuhan luka. Apabila pesakit kencing manis kronik mengalami kecederaan, amat sukar sembuh. Jadi Zink membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan pesakit boleh mengelakkan amputasi berlaku.
5. Vitamin C
  • Mengapakah pesakit diabetes memerlukan vitamin C ya? Ini kerana glukos dan vitamin C melalui laluan yang sama menuju ke sel. Apabila glukos berlebihan, vitamin C tidak akan dapat masuk ke sel. vitamin C sangat penting kerana Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metabolisma kolesterol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Sebab itulah mereka yang menghidap kencing manis dan darah tinggi amat digalakkan mengambil vitamin C bagi mengelakkan stroke dan jantung tersumbat.
Okay, thats all for now. 

If you need consultation, contact me. Thanks^^
I'm your  Shaklee Independent Distributor, [Khairani]
Puncak Bangi
HP No. =019 6154956
Email = admin@redcomelmall.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Amazing LECITHIN! Kurus, Sihat, Atasi Insomnia, Untuk Darah tinggi dan Kolesterol Tinggi, Otak Sihat dan Cerdas!



Hi All.

Lecithin Shaklee adalah yang terbaik. ^^ Permintaannya sangat tinggi kerana ianya kaya dengan khasiat dan telah membantu ramai individu mencapai tahap kesihatan yang lebih baik.


Sekilas fakta mengenai khasiat Lecithin ini. (credit)

  • Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke,heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000 - 7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yang sebegini.

  • Kenapa org yang nak kurus suke Lecithin? Sebab ia bertindakmengemulsikan lemak (ayat simplenye .. ianya memecahkan lemak). Tahukah anda? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel2 badan tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-banyak kimia dari persekitaran yg tercemar,bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc .. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2. Jadi dengan menambahkan pengambilan Lecithin sebagai pemakanan tambahan harian, pasti ianya keputusan yg bijak.
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
  • Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
  • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.
  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter di mana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
  • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  • Lecithin adalah zat utk kecantikan .. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat .. cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  • Lecithin bersama unsur2 lain digunakan utk membuat BILE .. BILE ni fungsinya plak mencairkan lemak dan .. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan

Banyak khasiat Lecithin bukan? ^^ Hubungi saya untuk mendapatkannya.



If you need consultation, contact me. Thanks^^
I'm your  Shaklee Independent Distributor, [Khairani]
Puncak Bangi
HP No. =019 6154956
Email = admin@redcomelmall.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::



Anda mungkin sukakan artikel ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...