Tanda-tanda Kekurangan Nutrisi



Assalammualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan pada pengunjung setia blog saya.
Alhamdulillah. Semakin ramai yang menyedari kepentingan kesihatan dan apabila kita jaga nutrisi pemakanan kita, kita dapat mencegah penyakit-penyakit  yang tidak berjangkit.


Kita selalu merasa yang kita di kategorikan dalam golongan yang sihat kerana tiada diabetes, jantung, kanser dan sebagainya. Tetapi cuba check, adakah kita seringkali dilanda simptom-simptom ini?
  • kurang tenaga/letih/lesu/penat,
  • berat bdn berlebihan
  • selalu pening
  • gusi berdarah,
  • mudah calar
  • mengantuk,
  • gugup
  • selsema,
  • selalu mengambil paracetamol
  • nafas berbau,
  • sakit2 sengal badan,
  • sakit bahu,
  • sembelit,
  • rambut gugur,
Ini adalah tanda-tanda yang ditunjukkan oleh jasad kita apabila pemakanan kita tidak cukup nutrisi,kurang makan sayur dan buah-buahan , gaya hidup kita yang sibuk yang membataskan kita bersenam. Apa yang boleh kita buat untuk memastikan taraf kesihatan kita terjaga?
  • Bersenam  3x seminggu. Jika tidak dapat bersenam aktifkan diri dengan berjalan 10000 langkah sehari.
  • Kurangkan pengambilan gula dan garam, kafein,rokok.
  • Makan makanan yg sihat dan seimbang - Say no to fast food atau kurangkan pengambilannya.
  • Makan lebih sayur dan buah..makan protin dari sumber rendah lemak
  • Minum 8-10 gelas air masak
  • Sentiasa kawal tahap  stress dan tekanan hidup
  • Jika kurang mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan, tampung kekurangan nutrisi  dengan mengambil vitamin yang berkualiti seperti multivitamin, Vitamin C , Vitamin Edan B Complex.
Saya telah mengamalkan vitamin Shaklee dan ternyata ia memperbaiki taraf kesihatan saya dan keluarga saya. Suami saya jarang demam, dan begitu juga dengan anak-anak saya. Alhamdulillah.


Berpantang: Lebih Cergas dengan Vitamin Set Pantang

Setiap individu mempunyai amalan dan cara berpantang mengikut kepercayaan dan tradisi masing-masing. Apa pun yang penting adalah mengamalkan diet yang seimbang setiap hari mengikut porsi yang dicadangkan didalam piramid makanan. Minumlah air yang banyak semasa berpantang untuk mengelakkan sembelit yang sering berlaku selepas bersalin dan juga untuk penyusuan susu ibu.

Selain itu, terdapat supplemen tambahan seperti jamu atau vitamin untuk membantu membaikpulih badan selepas bersalin.


VITA-LEA @ MULTIVITAMIN WITH IRON FORMULA
Multivitamin lengkap dengan 12 vitamin dan 7 mineral yang diperlukan oleh tubuh badan seharian. Dalam masa berpantang ini, kadang-kala kita tidak akan segala vitamin yang diperlukan tubuh kerana berpantang makan. Uniknya Vita-lea Shaklee ini diformulasi dengan iron yang sangat diperlukan tubuh selepas bersalin kerana ibu-ibu akan kehilangan darah yang banyak.

B-COMPLEX
Bertindak sebagai anti stress, mengelakkan kemurungan (meroyan) dan menstabilkan hormon.

VITAMIN C
Sangat penting untuk menyembuhkan luka, pembentukan kolagen dan memperbaiki tisu-tisu yang rosak ketika bersalin.

ZINC COMPLEX
Membantu mempercepatkan penyembuhan luka terutama luka dalaman (rahim). Mengurangkan masalah keguguran rambut yang sinonim pada ibu-ibu selepas bersalin.

Supplemen tambahan lain yang boleh diambil ialah OSTEMATRIX (gabungan Kalsium/Magnesium/Vit D dan lain-lain) dan Soy Protein Isolate Powder (ESP). Kedua-dua ini boleh membantu mengurangkan risiko jaundice, memberi tenaga dan melancarkan penyusuan susu ibu.

Supplemen ini boleh diambil seawal hari pertama kelahiran dan tidak perlu menunggu sekurang-kurangnya seminggu seperti pengambilan jamu kerana jamu boleh meningkatkan risiko jaundice kepada baby.

Set ini juga boleh menjadi alternatif kepada ibu-ibu yang tidak gemar jamu pahit...=)

Jaga Kehamilan Anda Untuk Generasi Genius



Assalammualaikum. Semoga hari ini ceria-ceria hendaknya.

Tahniah bagi pasangan yang bakal menimang cahayamata. Sebaik sahaja mama disahkan hamil, mama haruslah komited dalam memastikan kesihatan diri terjaga, komited memastikan penjagaan terbaik sejak kandungan berada di awal kehamilan sehinggalah anak mencapai usia 2 tahun. Ini kerana anak yang sihat, mempunyai sistem imun yang tinggi, jarang sakit akan membesar dengan baik, cergas dan riang.

Lima saranan penting kepada ibu hamil

1. Mendapatkan pemeriksaan antenatal pertama sebelum 12 minggu usia kandungan
2. Mengekalkan paras hemoglobin sekurang-kurangnya 11gm
3. Memastikan berat badan naik secara sihat
4. Menjaga kesihatan gigi dan mulut
5. Menyusukan anak sehingga usia 6 bulan dan seterusnya melengkapkan penyusuan sehingga usia 2 tahun.


Tempoh 9 bulan kehamilan, tahun pertama dan tahun kedua tumbesaran anak sangat penting dalam memastikan anak sihat, perkembangannya baik. Ia adalah tempoh 1000 hari peluang keemasan ibu bapa dalam melahirkan generasi genius.




Untuk Tempahan Vitamin Anda:
Khairani Bahaudin 866293
www.redcomelmall.blogspot.com
PM: www.facebook.com/messages/Redcomel
Pn. Ani 019-6154956



Allergi dan Cadangan Supplemen Untuk Mengatasinya



     Alahan berlaku apabila sistem imun (pertahanan) badan kita bertindak balas terhadap sesuatu dalam persekitaran kita. Alahan terhadap persekitaran seperti debunga boleh menyebabkan gejala ringan, seperti mata merah, gatal-gatal, gatal-gatal atau hidung berair. Alahan makanan adalah lebih cenderung untuk menyebabkan pelbagai jenis gejala (keletihan, sakit, kesesakan hidung, migrain, kolon spastik, autisme, dan banyak lagi), dan harus mendapatkan nasihat doktor anda jika tidak tahu apakah punca masalah. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, mereka boleh mengancam nyawa (anafilaksis mana tekak membengkak ditutup atau kejutan boleh berlaku) seperti yang berlaku di sesetengah alahan kacang.

Allergik boleh berlanjutan menjadi asthma, ekzema, dan demam.

Simptom-simptom allergik

  • kegatalan
  • hidung dan mata berair
  • wheezing
  • batuk
  • semput
  • bersin
  • ruam-ruam di kulit.


  Sungguhpun allergi tak di pandang serius, namun jika ia dibiarkan berlarutan dan tiada sebarang usaha untuk meningkatkan sistem imun kita dan anak-anak, ia boleh menyebabkan serangan asthma yang berulang-ulang, demam yang berulang-ulang yang boleh menjejaskan kesihatan anda dan keluarga, lebih-lebih lagi si manja.

Allergi berpunca daripada sistem imun yang lemah dan dan menyebabkan tubuh terlalu mudah mendapat jangkitan.

Cadangan Supplemen untuk Dewasa
Vitalea
Vitamin C
Nutriferon
Omegaguard

Cadangan Supplemen untuk Anak
Vitalea for Children
Vitamin C
Mealshakes
Omegaguard

Jom Jadi Usahawan Shaklee

Alhamdulillah, it have been quite sometime I'm doing Shaklee business.

       Alhamdulillah, saya berada di bawah kumpulan yang betul, di bawah naungan 4 Master hebat. Kak N. Kak Cery, Lyna Noh dan mommy saya sendiri Hadhatina MKB.  Saya kira dalam sejarah Shaklee kumpulan ini merupakan kumpulan terbesar ibu-ibu yang membuat full time biz online dan rata-ratanya mengusahakannya hanya daripada depan pc mereka samaada di ofis ataupun dari rumah. Mereka yang berada di luar circle kami pasti tertanya-tanya bagaimana kami semua melakukannya. :-))

     Eheemm...Ia adalah rahsia dan hanya dengan menyertainya kita akan di bimbing dalam kumpulan forum online dimana segala tips menjalankan biz akan di kongsi di sini.

Apa yang di tawarkan oleh Shaklee?

1. Cash---> Ini saya dah dapat konsisten 4 figure sejak April 2012, saya join bulan November 2011
2. Convention----> Convention pertama saya tahun hadapan adalah Karambunai. Yeay!
3. Car Bonus-----> Ini yang jadi target saya untuk next cycle, Insya Allah.

      Ianya bermula dengan minat, saya memang suka dengan supplemen, kesihatan dan kecantikan, infact saya mula berjinak-jinak dengan biz online dengan menjual supplemen kolagen. Pada masa yang sama saya juga sangat berminat dengan vitamin dan banyak membaca tentang nutrisi dan kesihatan (Thanks to abah yang banyak bagi galakkan) Bila saya terbaca perkongsian sahabat saya tentang biz Shaklee ni saya terus nak buat secara serius sebab biz kesihatan merupakan bisnes yang takkan luput dek zaman di tambah pula di asaskan oleh Shaklee, sebuah syarikat yang kukuh dan segala vitamin yang dihasilkan mempunyai klinikal research dan diperbuat daripada bahan semulajadi tanpa bahan sintetik.

    Jadi jika ada teman-teman diluar sana yang berminat mahu menjadi usahawan Shaklee, ataupun mahu daftar ahli  Shaklee untuk menikmati penjimatan apabila membuat pembelian vitamin, boleh hubungi saya
untuk menjadi ahli. Hanya RM65 sahaja. :-))

Jom Jana Pendapatan Dengan Berkongsi Kebaikan Shaklee


   Akhir kata, Shaklee best! ^_^

KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET

Protein adalah sejenis nutrien yang melaksanakan pelbagai fungsi dalam tubuh kita. Ia membantu mata anak anda untuk melihat, mengecutkan otot dan pembekuan darah. Selain itu, ia membolehkan anak anda menjadi aktif dengan memudahkan tindak balas kimia melalui enzim dan melindunginya terhadap jangkitan. Tanpa protein, tulang, kulit dan rambut anda tidak akan mempunyai strukturnya.

Protein boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun begitu, protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang terlalu tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Badan kita terdiri daripada sel dan seterusnya membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.


PERANAN PROTEIN:

*Menggantikan sel-sel dan tisu yang mati atau rosak.
*Mengawal proses badan (sesetengah hormon tetapi bukan semuanya adalah protein).
*Mengekalkan jumlah dan komposisi cecair badan.
*Mengangkut bahan-bahan seperti lipid, vitamin, mineral dan oksigen ke seluruh badan.
*Melindungi badan terhadap penyakit melalui antibodi dan menguatkan sistem imun badan.

PENTINGKAH PROTEIN?

Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

25% daripada badan kita berasal daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-

1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

Sumber protien pilihan saya pastilah ESP ^_^




24 MANFAAT OMEGA 3 DALAM OMEGA GUARD SHAKLEE

Assalammualaikum semua. ^_^

Omegaguard Shaklee yang merupakan Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) adalah asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.

Shaklee OmegaGuardTM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Satu hidangan OmegaGuardTM menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.
Jom kita tengok 24 manfaat Omegaguard Shaklee.

1. Omegaguard mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita.
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat.
4. Omegaguard dapat mengelakkan strok.
5. Mengekalkan tekanan normal darah.
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher.
7. Mengurangkan sakit kepala.
8. Merendahkan kolestrol.
9. Omegaguard dapat mencegah pembekuan darah dalam badan.
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL.
11. Mengawal masalah obesiti.
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung.
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin.
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak.
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak.
16. Membantu menyihatkan paru-paru (SGT DIPERLUKAN OLEH PESAKIT ASTHMA DAN BRONCHITIST)
17. Omegaguard juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dan lain-lain.
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus).
19. Omegaguard juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang.
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan.
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik.
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi.
24. Mencegah penyakit gout.

Hubungi saya untuk mengetahui vitamin yang sesuai dengan anda dan keluarga.
Khairani Bahaudin 866293
Call/sms/Whatapps: 019-6154956



KHASIAT OMEGA GUARD Minyak ikan, DHA, EPA dan Omega-3

Assalammualaikum... Semoga kita semua sihat-sihat belaka ya. Alhamdulillah, tahun baru ini menyuntik semangat baru saya untuk terus berkongsi tentang nutrisi terbaik yang kita perlukan supaya masyarakat sihat dapat membina ummah dan generasi yang kuat dan bijak pandai. Bercerita tentang bijak pandai, saya nak kongsikan tentang DHA yang ada dalam Omegaguard Shaklee yang sangat membantu perkembangan otak dan banyak juga khasiat lain.

DHA adalah singkatan kepada docosahexaenoic acid. DHA tergolong dalam kumpulan essential fatty acid. Ini bermakna sumber DHA tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Bayi mendapat DHA dari susu yang diberi oleh ibunya.Jadi penting ibu yang meyusukan anaknya ambil Omegaguard yang kaya dengan DHA. 60% otak manusia adalah diperbuat daripada lemak. Kebanyakan lemak ini pula diperbuat daripada DHA, oleh kerana itu DHA amat penting dalam pertumbuhan otak yang sihat.

Sumber DHA ialah dari ikan laut dalam seperti salmon dan ikan kod. Persediaan minyak ikan (fish oil) yang banyak dijual di farmasi-farmasi mengandungi DHA dan satu lagi bahan yang dinamakan EPA. DHA dan EPA membentuk Omega-3. Selain daripada itu, sumber DHA termasuklah telur dan daging. DHA adalah bahan aktif minyak ikan. DHA dalam badan mungkin ditukar menjadi EPA.


Kebaikan utama dari pengambilan DHA ialah:

*pertumbuhan otak yang cergas. Oleh itu ia penting dalam proses pembelajaran.

*pertumbuhan retina mata (penglihatan) yang baik.
pertumbuhan saraf-saraf yang baik.

*mengurangkan triglycerides (lemak).

*mengurangkan risiko sakit jantung dan saluran darah tersumbat.

*mengurangkan risiko tekanan darah tinggi.

*mengurangkan risiko tekanan perasaan (depression) dan alzheimer.

*mengurangkan risiko mendapat penyakit-penyakit lain seperti kencing manis (Type II), arthritis (sakit sendi), myocardial infarction, atherosclerosis dan juga kanser.

Jika memerlukan konsultasi, hubungi Shaklee Independent Distributor anda
Khairani Bahaudin 866293
Call/sms/Whatapps: 019-6154956
Tqvm ^_^



Anda mungkin sukakan artikel ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...