Assalammualaikum dan Salam sejahtera.



           Masalah jerawat merupakan masalah yang sering berlaku terutama sekali remaja.Semasa baligh, peri menopaus dan menopaus, sebum (minyak) kelenjar kulit  menjadi lebih aktif. Liang  roma boleh menjadi tersumbat dengan sebum, bakteria dan keadaan kulit yang kering , menyebabkan jerawat dan tompokan merah muncul. Jerawat biasanya muncul di muka, bahu, kepala, lengan atas dan kaki, bahagian atas dada dan belakang. Lebih daripada 40 peratus daripada remaja mendapatkan rawatan dari pakar untuk keadaan jerawat mereka.

              Hormon jerawat cenderung untuk berlaku semasa ovulasi atau minggu sebelum haid. Di kalangan wanita, jerawat boleh disebabkan ketidakseimbangan hormon.Apabila ini berlaku, androgen (hormon lelaki) yang dirembeskan berlebihan,  jerawat di sekitar garis rambut, dagu dan dada dan belakang. Untuk membetulkan jerawat disebabkan hormon, ramai doktor menetapkan pil kawalan kelahiran untuk menghentikan ovulasi. Supplemen  tambahan seperti GLA COMPLEX juga boleh menormalkan ovulasi dan menghapuskan masalah jerawat disebakan ketidakstabilan hormon.

              Walaupun pilihan makanan telah hangat dibahaskan sebagai penyebab jerawat selama bertahun-tahun, penyelidikan daripada Universiti Colorado mengesahkan bahawa diet yang tinggi dalam karbohidrat akan meningkatkan insulin dan ini menggalakkan pertumbuhan jerawat. Menurut Dr Loren Cordain, mengalami tahap insulin yang tinggi meningkatkan tahap hormon, merangsang pengeluaran minyak yang membawa kepada liang tersumbat, pertumbuhan bakteria dan jerawat. Makanan  tinggi glisemik seperti  roti, kek, gula dan soda adalah penyebab utama dalam jerawat. 


Tahukah anda?? di New Guinea dan Amazon mana diet mereka memberi tumpuan kepada buah-buahan dan sayur-sayuran gejala jerawat tidak pernah muncul dalam masyarat mereka. Mereka yang  mengalami masalah jerawat harus sedar pilihan makanan yang salah memburukkan lagi keadaan. Jerawat juga dikaitkan dengan keasidan perut yang rendah,  ketidakseimbangan dalam saluran penghadaman.
Apakah tips perawatan wajah yang sesuai untuk mengatasi jerawat?

1. Kurangkan pengambilan gula
Bagi anda yang suka makanan manis, cuba kurangkan. Walau pun tiada kajian terperinci mengenai gula penyebab jerawat tetapi ramai doktor menyatakan pengambilan gula dalam kuantiti yang banyak boleh menyebabkan jerawat semakin teruk. Contoh makanan yang mempunyai gula berlebihan adalah coklat, kek dan minuman ringan.

2. Minyak ikan membantu jerawat sembuh

Ikan bukan sahaja baik untuk kesihatan di dalam badan. Ikan juga mengandungi omega 3 di mana ia memberikan kebaikan kepada kulit anda dan mencegah pembentukkan jerawat. 

3. Vitamin untuk mencegah jerawat

Vitamin penting untuk mencegah dan merawat jerawat. Antara vitamin yang paling penting untuk kulit adalah Vitamin A, E, B Complex dan Vitamin C .

4. Pengambilan “Zink” untuk merawat jerawat.

Makan telur, bijiran dan cendawan untuk merawat jerawat kerana ia adalah sumber utama zink. Zink adalah sejenis mineral yang dapat memberi kekuatan kepada imunisai di dalam badan anda untuk merawat pelbagai penyakit temasuklah jerawat.


5. Melaburlah untuk Produk Penjagaan Wajah yang Baik.
Pastikan produk penjagaan wajah yang anda gunakan bebas kimia dan paraben, bebas daripada bahan merbahaya. 
Adakah supplemen Shaklee yang boleh membantu mengatasi jerawat dan untuk perawatan wajah supaya kulit wajah halus mulus menjadi milik kita ? Ada. :-)


  • Vitamin C
  • Vitamin B Complex
  • Vitamin E
  • Collagen Powder
  • Nutriwhite 
  • GLA Complex



SET VITAMIN KULIT (SET D)
Vitamin C- untuk membentuk kolagen. Kolagen ibarat simen yang mengikat batu-bata (protein), supaya kulit sentiasa kenyal. Kekurangan kolagen membuatkan tubuh anda mudah lebam dan calar, kering dan bersisik. Kolagen yang cukup daripada Vitamin C yang baik membuatkan kulit anda kelihatan bersinar dan gebu,


Vitamin B Complex ( B for Beauty)- menjaga kesihatan kulit daripada dalam. Ia membantu mengurangkan garis-garis halus di kulit. Vitamin B Complex juga penting untuk melanin yang memberi warna pada kulit. Lebih kerap anda berada di bawah matahari, lebih banyak B Complex diperlukan.


Vitamin E- yang memang diketahui umum adalah vitamin untuk kecantikan kulit, melawan penuaan. (kedut of course!). Vitamin E bersifat anti-oksidan dalam bentuk fat-soluble (manakala Vitamin C tadi dalam bentuk water-soluble).

SET SKIN CARE SHAKLEE : NUTRIWHITE.

Saya sangat sukakan set skin care ini, sangat sesuai untuk kulit sensitif, apabila saya sapukan di wajah meresap terus diwajah tanpa rasa melekit. Bagi saya ia setanding SKII. ( kerana sebelum ini saya pengguna tegar SKII) Ia diperbuat dari 16 jenis ramuan semulajadi seperti bunga rosemary,Aloe vera, Daul Mulbery.Ianya mampu milik dan berbaloi memilikinya. Kenapa? kerana ianya selamat, tanpa Paraben yang boleh menyebabkan kanser kulit.

*Menghilangkan kulit wajah kusam
*Mencerahkan kulit secara semulajadi tanpa pengelupasan
*Selamat dan berkesan
*Kulit Muka tidak berminyak
*Tona wajah sekata dan cerah
*Tiada pewangi tiruan yang boleh menyebabkan iritasi kulit
*Menjadikan kulit lebih licin, cerah dan berseri

Fungsi-fungsi Kolagen

♥ Mengekalkan kelembapan dan mencegah kedutan - Kolagen merupakan komponen utama dalam kulit kita. Ia mempertingkatkan penghasilan sel-sel baru, membantu memelihara keremajaan kulit, melembut dan membuatkan kulit lebih bercahaya. Kolagen juga efektif untuk menghilangkan kedutan dan mencegah proses penuaan kulit.

♥ Memulihkan masalah kulit - Apabila kolagen disuntikkan ke dalam kulit yang terluka, ia akan menstimulasikan pertumbuhan sel-sel kulit baru dan menyediakan perlindungan kepada kulit. Kolagen sangat efektif untuk memulihkan parut, pengecutan ephithelium, kedutan dan garis-garis halus.

♥ Mencantik dan menyuburkan rambut - Nutrisi dalam kulit kepala sangat penting untuk memelihara kesihatan rambut. Kandungan kolagen dalam lapisan korium merupakan bekalan nutrisi kepada epidermis, rambut dan kuku. Kekurangan kolagen menyebabkan rambut kering dan bercabang, manakala kuku menjadi kusam dan mudah pecah.

♥ Menegangkan payudara - Kesan kolagen untuk menegangkan payudara sudah pun diketahui umum. Payudara sebenarnya terbentuk oleh jaringan-jaringan penyambung dan kumpulan lemak yang berperanan sebagai penyokong bagi pembentukan payudara. Kolagen merupakan komponen utama dari jaringan-jaringan penyambung dan bertindak dengan protein polisakarida untuk membentuk satu jaringan yang kuat untuk menyokong dan menegangkan payudara.

♥ Menguatkan tulang - Penyatuan kolagen yang secukupnya adalah penting untuk membentuk kerangka tulang yang kuat. Oleh itu,kolagen juga dikenali sebagai kerangka tulang. Masalah osteoporosis dan kekejangan kaki adalah berpunca darpadai kehilangan kolagen yang membentuk 80% daripada jumlah kepadatan tulang sedangkan kehilangan kalsium, magnesium dan fosforus hanya 20%. Pengambilan kalsium tambahan sebenarnya tidak dapat menangani masalah tersebut. Hanya dengan pengambilan kolagen yang mencukupi dapat mengembalikan kepadatan tulang yang normal, dan juga dapat memperlambatkan osteoporosis.

♥ Mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmentasi - Kolagen dapat merapatkan sel-sel dan mempercepatkan pembentukan sel-sel baru. Dengan fungsi ini, ia secara efektif dapat mencegah pengumpulan pigmen dan racun, membantu mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmentasi.

♥ Melambatkan proses penuaan kulit - Seiring dengan peningkatan usia dan gaya hidup yang sibuk, kandungan kolagen dalam kulit akan semakin berkurangan dan kerana itu, kulit menjadi kering dan kusam. Pengambilan kolagen secara berterusan dapat membantu kulit untuk menyeimbangkan semula kolagen yang berkurangan.



Untuk tempahan vitamin anda:
Pn. Ani 019-6154956
www.facebook.com/messages/Redcomel
www.redcomelmall.blogspot.com
Adakah anda mengalami masalah jerawat batu yang teruk?
Hilang keyakinan diri dengan kulit wajah yang bermasalah?


Mari kita baca perkongsian Lisa  yang berkongsi pengambilan produk Shaklee yang menjadikan kulit wajah beliau kembali licin.



Salam buat semua,


Nama saya Lisa Laing. Saya seorang ibu dan surirumah. Pengalaman saya bersama Shaklee sangat mengembirakan saya dan keyakinan diri saya kembali bila berhadapan dengan orang.Tiada lagi perasaan rendah diri dan benci pada diri sendiri setiap kali melihat.


Perkongsian saya adalah berkaitan dengan kulit wajah saya yang bermasalah teruk selepas saya melahirkan anak pertama pada November Tahun 2010. Wajah yang bebas jerawat dan bersih licin tiba-tiba dipenuhi dengan jerawat yang sangat teruk. Lebih parah ia sakit bagaikan kulit terbakar bila dicuci.

Pelbagai produk dari harga murah hingga ratusan ringgit telah diguna untuk mengubati masalah jerawat saya. Namun tidak juga sembuh. Tetapi ia membuat muka saya ditumbuhi dengan lebih banyak jerawat,kulit muka kemerahan serta kulit terasa terbakar kepedihan setiap kali muka dicuci.

Saya pernah berjumpa Doktor pakar kulit swasta. Doktor memberitahu bahawa masalah saya timbul disebabkan Hormon Exchange selepas bersalin. Ubat yang dibagi doktor memang membantu tetapi bila tidak meneruskan pengambilan ubat yang dibagi doktor jerawat saya timbul dan lebih parah lagi jerawat muka saya semakin teruk. Bayangkan dalam 1 bulan perlu follow up 2 kali dalam 1 bulan. Dalam 1 bulan sahaja ratusan ringgit melayang tanpa kesan memuaskan. Saya sangat berputus asa.

Itulah kisah saya tanpa Shaklee.

Permulaan saya bersama Shaklee bermula apabila saya melayari internet. Banyak sangat testimoni berkaitan kebaikan Shaklee di internet. Hati saya tergerak untuk mencuba produk Shaklee.

(Jika tidak silap saya mula mengenali Shaklee pada tahun 2012.)

Saya merasa bersyukur sangat kerana Shaklee telah membantu saya dalam mengatasi kulit muka yang ditumbuhi jerawat teruk . Kini jerawat teruk bagaikan membakar wajah saya telah hilang buat selamanya. Terima Kasih sangat kepada pengasas Shaklee ini kerana telah mengeluarkan produk yang sangat terbaik.

Sekarang tanpa meneruskan pengambilan Shaklee kulit muka saya tetap sihat dan bebas jerawat. Ada pun jerawat timbul jerawat nakal yang datang sekejap sehaja.
( Hampir 1 tahun mulai 2014 tidak meneruskan pengambilan Shaklee kecuali ambil Vitamin C sahaja )

Lebih mengembirakan saya ialah sekarang saya tidak perlu guna makeup tebal bila berjumpa kawan. Kadang tanpa makeup pergi ke kedai.

Ini adalah senarai produk yang saya ambil:

1) Awal pengambilan hanya dengan Vitamin C dan ESP
2) Bulan seterusnya ada bajet saya tambah Alfafa
3) Ada bajet lagi saya beli GLA untuk bantu stabilkan hormon 
4) Bulan seterusnya saya beli Vitamin E
5) Disebabkan saya tidak dapat guna sebarangan produk pencuci muka saya pun mencuba Enfuselle Gel Cleansing. Tidak memedihkan kulit muka saya.

Lihat sendiri testimoni saya. Gambar dulu dan terbaru sekarang (6/10/2015). Tanpa pengunaan berterusan tiada lagi jerawat teruk timbul walaupun saya baru lepas bersalin pada 2/8/2015.

Sekian.

Terima Kasih Shaklee.


**************************************************************************************************
Untuk membuat tempahan dan mengetahui dengan lebih lanjut , anda boleh hubungi :
✉ PM ke : www.facebook.com/messages/Redcomel
☎ Call/Sms/WhatApp : 019-6154956
www.redcomelmall.blogspot.com

      Setiap hari kita mempunyai pilihan berbagai jenis makanan. Namun, apakah makanan yang anda ambil termasuk dalam makanan sihat? Salah satu pertimbangan memilih makanan adalah kandungan kolesterol di dalam makanan yang harus seimbangan dengan keperluan tubuh. Kolesterol jahat (LDL) dalam tubuh dapat menyebabkan berbagai penyakit.

     Jumlah kolesterol tinggi tidak hanya dialami oleh orang yang bertubuh gemuk, orang yang kurus juga memiliki kadar kolesterol tinggi dalam tubuhnya. Penyakit kolesterol tidak hanya dapat menyerang orangtua, tapi juga yang masih muda. Biasanya penyakit ini menyerang orang yang mempunyai gaya makan dan gaya hidup yang tidak sihat seperti suka makan makanan segera, merokok, tidak bersenam dan makan secara berlebihan. 

Berikut ini berbagai makanan yang dapat menjaga, bahkan menurunkan kadar kolesterol, dalam tubuh badan kita:

Kacang-kacangan.  almond dan kacang-kacangan lainnya dapat mengurangi kolesterol darah. Penelitian telah menunjukkan bahawa memakan kekacangan setiap hari dapat menurunkan kolesterol  sebanyak 27 persen.
Menurut lembaga pengawasan obat dan makanan AS (FDA), memakan sekitar segenggam (42,5 gram) kacang almond, hazelnut, kacang tanah, pecan,  kacang pistachio dan walnut, dapat mengurangi risiko penyakit jantung. Kandungan lemak Omega-3 dan antioksidan pada kacang-kacangan bekerja untuk merehabilitasi kerosakan arteri yang disebabkan oleh lemak jahat.

Teh hijau. Penelitian di Jepang menemukan bahwa theanine pada teh hijau bermanfaat meningkatkan kolesterol baik dan mencegah pembentukan kolesterol jahat. Anda harus meminum minimal empat cawan teh hijau bebas gula setiap hari untuk mendapatkan manfaatnya.

Tomato Minum dua gelas jus tomato sehari menurunkan kolesterol jahat dari tubuh.

Buah Anggur. Buah anggur merah meningkatkan kolesterol baik. Dianjurkan untuk minum dua gelas jus anggur setiap hari.

Ikan dan minyak ikan. Sebuah kajian dari Universiti Sains dan Teknologi Norwegia menemukan bahawa orang dengan diabetes jenis 2 yang mengambil dos tinggi minyak ikan selama sembilan minggu menurunkan kepekatan kolesterol dalam tubuh mereka.

Buah delima. Sebuah studi oleh National Academy of Sciences (AS) menunjukkan bahwa jus buah delima mengurangi penumpukan plak kolesterol dan meningkatkan produksi oksida nitrat yang membantu mengurangkan plak arteri.

Adakah Supplemen Shaklee yang membantu menurunkan kadar kolesterol didalam badan? 

Ada. Supplemen ini bukan sahaja menurunkan kadar kolesterol di dalam badan, ia juga menjadikan tubuh badan lebih sihat dan cergas, dan dengan mengamalkannya akan mengembalikan semula kecergasan anda.

Vivix-Menghalang penuaan , menjaga kesihatan jantung, meningkatkan tenaga pada tahap selular 

Coenzyme Q10 -CoQ10 iaitu bahan yang didapati secara semulajadi dalam tubuh bagi membantu menukarkan makanan kepada tenaga. Menurunkan kadar gula di dalam darah.Ia mengembalikan paras normal kolesterol di dalam badan.
Lecithin-Mengandungi Choline dan Isotol untuk metabolisme lemak 
Omegaguard-Menurunkan lemak jahat, dan meningkatkan lemak baik dalam badan 
Garlic-Antibiotik semulajadi, menurunkan kadar kolesterol di dalam badan 
Vitamin C Sustained Released-Meningkatkan sistem imuniti tubuh, Menurunkan LDL, Meningkatkan HDL didalam badan kita. 
GLA COMPLEX-Menurunkan LDL di dalam badan


Amat di syorkan untuk anda mengambil supplemen sebagai langkah memperbaiki tahap kesihatan dengan cara yang selamat dan semulajadi . Tubuh badan yang sihat merupakan aset kita yang paling berharga.



Untuk membuat tempahan dan mengetahui dengan lebih lanjut , anda boleh hubungi :
✉ PM ke : www.facebook.com/messages/Redcomel
☎ Call/Sms/WhatApp : 019-6154956
www.redcomelmall.blogspot.com
Badan Cergas, Susu Ibu Banyak, Baby Sihat, Kulit Muka Makin Flawless

Wow rasa macam too good to be true je statement ni kan? Tapi ini lah penangan produk Shaklee jika anda konsisten mengambilnya.

Mengapa ia berkesan?
Mengapa ia ramai orang yang bercakap mengenainya?


Kerana produk Shaklee bukan sekadar testimoni pelanggannya, tetapi pihak Shaklee telah berbelanja jutaan ringgit untuk mengenalpasti produk yang terbaik, mengenal pasti tiada kesan buruk kepada pengguna, kualiti premium pada kadar yang berpatutan.


Hari ini saya mahu kongsikan pengalaman Puan Liyana Uzir yang mana beliau telah jatuh cinta walaupun sebelum ini agak skeptikal dengan produk Shaklee.


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... smile emoticon
Saya Nurliyana binti Uzir. Berumur 31 tahun. Saya dah tau pasal Shaklee ni lama dah.. Lama tak lama la. Since saya menyusukan anak pertama lagi kira2 5 tahun dahulu. Tapi masa tu saya tak ambil peduli pun. saya buat tak tau je. Yang saya tau masa tu, Shaklee ni untuk ibu-ibu yang menyusukan. Suplemen untuk tambah susu.
Saya menyusukan Dani secara direct hanya 4 bulan. Sebab Dani mengalami confuse nipple. Dan saya tak berusaha nak cari solutionnya. Macam2 cara kan nak bagi anak tu direct feed balik.. Tapi saya buat tak kisah je. Ada susu adala.. Dia nak dia minum, kalau tak nak kita bagi susu FM je.

Saya tak cukup ilmu masa tu. Menyesal tak sudah sampai sekarang. Dan yang paling rasa bersalah bila saya tengah menyusukan Zara, si Dani tengok je. Pastu dia cakap dia nak. Saya terfikirkan apa yang Dani fikir. Mesti dia tertanya-tanya kenapa dulu dia tak macam adiknya. Arghhh, bersalah sangat! Maafkan mama sayang...
.
Bila mengandungkan anak kedua 2 tahun kemudian, hidayah saya tak sampai lagi untuk makan vitamin Shaklee ni. Tapi semangat nak menyusukan kembali tu berkobar-kobar. Hari-hari saya telek breastpump spectra 3 saya yang sempat pakai 3 bulan je masa Dani kecik dulu. Sampai lah bersalin.. saya kecewa sangat2 sebab susu saya setitik pun tak keluar. Frust! 3 hari takde susu.

Baby asyik menangis-nangis haus. Nurse kat hospital pun tak boleh buat apa. Terpaksa topup FM. Saya masa tu dah la sakit lepas bersalin. Tension lagi ngan susu tak keluar. Anak melalak plak lagi. Manala susu nak keluar kalau saya tension + stress kan..
.
Hari ketiga balik kampung, saya tuam n urut sikit. Barulah start meriah. Buang terus FM. Lepas sesi mengurut 3 hari, lagilah meriah. Berterusan alhamdulillah sampailah ke hari ini.
Masa berpantang, saya makan jamu kampung. Masa tu tak sampai lagi seru nak makan vitamin Shaklee. Sampaila si baby dah start meragam malam-malam. Menangis je. Asal tengah malam je menangis.

Saya try google kat internet nak cari punca baby menangis tengah malam. Reason yang logik, dia laparlah kan. But kerap kot saya bangun menyusukan dia, sampai saya penat letih bila siang esoknya. Yang jadi mangsa, si abang. Sian dia. Asyik kena marah..
.

Tak boleh jadi ni...
.
Saya google then terbaca pasal pengalaman2 ibu2 yang consume Shaklee ni. Saya baca baca dan baca. Dapat gaji terus saya order trial pack Set B (Breastfeeding). Kebanyakan yang saya baca semua kata best sangat set ni. Masa tu niat saya makan Shaklee ni, nak banyakkan susu badan dan nak bagi susu yang bernutrisi untuk baby. Belajar dari pengalaman lepas. Stok EBM saya start kumpul masa seminggu sebelum baby sebulan.saya lagi teruja bila susu badan saya jadi pekat dan likat. Hahaha.. plus jadi warna kuning..

Saya google google lagi, cari perbezaan kenapa masa saya tak makan shaklee susu cair je. Banyak memang banyak. Tapi putih biasa je. Tapi bila makan shaklee, susu jadi pekat kuning likat. Haa ko! Yang lagi super duper best, baby dah tak meragam lagi malam-malam. Tido jadi lagi lena.. Mama dia pun dapat rehat secukupnya...
.

Tu bab susu..
.

Ada cerita lain. Pasal kulit muka.
.
Saya sendiri pun tak perasan. Sehinggalah suami sendiri yang memuji. Masa dia balik kampung untuk menjenguk saya ngan anak-anak, lepas salam2 semua, dia tenung saya dan cakap.. "Eh, mama makin putihlah." Saya senyum kembang kempis lah. Waktu tu saya menafikan lagi yang sebab kulit saya jadi bersih tu.. Sebab saya ingat hormon baru lepas bersalin kan. Sampai saya naik keje pun, ramai yang cakap, kulit dah makin cantiklah.. Berseri-seri ibu baru lepas bersalin ni. Baru saya sedar masa tu. Sebab saya baca baca dan baca pengalaman orang lain pasal shaklee ni.
Dalam set B ni ada Vit C dan Vit B. Ambil maklum yang Vitamin C amat penting untuk pembentukan kolagen, anti oksida dan menguatkan sel-sel. Vitamin B membantu sebagai penenang dan ianya membantu isteri, ibu dan wanita berkerjaya yang kurang rehat agar sentiasa bertenaga. Thats why, ibu-ibu yang nenyusukan yang mengambil set Breatsfeeding ni kelihatan berseri-seri..smile emoticon
.

Buktinya gambar kat attachment tadi. Gambar yang atas, masa Dani kecil lagi. Kusam comot kulit muka saya. Gambar bawah masa saya consume Shaklee time Zara ni, banyak khasiatnya. Beza kan? Di samping nak memperbanyakkan susu, baby sentiasa kenyang bila lepas menyusu, kulit muka juga makin berseri-seri malah baby pun dapat khasiatnya, bambam badan dia...
.

Yang penting, kena konsisten makan vitamin dan minum banyak air. Paling sikit 2 liter okay...
.
Pakej haaa... badan cergas, susu ibu banyak, baby sihat, kulit muka makin flawless... semuanya kerana Set Breastfeeding Shaklee. Tq Shaklee! Akhirnya terus sign up jadi ahli Shaklee... smile emoticon
Sekian. harap bermanfaat apa yang saya share kan ni.. smile emoticon


**************************************************************************************************
Untuk membuat tempahan dan mengetahui dengan lebih lanjut , anda boleh hubungi :
KESIHATAN DAN KECANTIKAN UNTUK SEMUA
☎ Call/Sms/WhatApp : 019-6154956
Fungsi utama zat besi adalah untuk menghasilkan darah yang sihat.

Tahukah anda bahawa lebih daripada 200 billion sel darah merah dihasilkan setiap hari? Setiap saat lebih 2.5 juta sel darah baru dikeluarkan ke dalam sistem darah. Zat besi menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksigen ke tisu dan sel badan kita. 
Pening kepala, lesu akibat kekurangan Zat besi.
Apakah yang terjadi jika zat besi kurang di dalam badan? 

1. Badan kita kekurangan hemoglobin
2. Tisu dan sel tidak dapat  cukup oksigen.

Ini akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.
Rasa letih, tidak sihat, emosi mudah terganggu dan tubuh lemah. Kurang fokus, kurang selera makan, punca lingkaran gelap bawah mata, Anemia.

Jom kita semak, tanda-tanda kekurangan Zat besi dalam badan

1. Pucat, tercungap-cungap
2.Keletihan, kelesuan luar biasa
3.Pergerakan yang perlahan
4. Anemia
5. Sesak nafas
6.Tidak bermaya
7. Kuku pecah
8. Telinga berdengung
9. Sakit Kepala

Berapakah jumlah Zat besi yang kita perlukan?

Kita  memerlukan kira-kira 18 miligram (mg) zat besi sehari.

Untuk wanita hamil pula 30 mg diperlukan, zat besi lebih diperlukan untuk membantu mengekalkan kesihatan anda dan bayi. Jika anda tidak mendapat zat besi yang mencukupi untuk menjana penghasilan hemoglobin bagi anda berdua, anda mungkin akan mengalami anaemia akibat kekurangan zat besi.


Adakah Supplemen yang boleh membantu menyelesaikan masalah kekurangan zat besi?

Vitalea Shaklee merupakan supplemen yang membantu menampung kekurangan zat besi.  Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 jenis vitamin dan 7 mineral penting. Dihasilkan dengan teknologi "Explo-tab", merupakan satu-satunya multivitamin yang paling pantas terlarut dalam tubuh badan manusia untuk memastikan penyerapan optimum dan khasiatnya dapat dirasai.


KHASIAT

1. PENAMBAHAN TENAGA SEGERA
2.PELENGKAP NUTRISI
3.MENINGKATKAN METABOLISMA BADAN
4.TUMBESARAN REMAJA
5.MENYEDIAKAN ASAS NUTRISI
6.MELINDUNGI FUNGSI ORGAN, BUAH PINGGANG, JANTUNG, HATI
Vitalea Shaklee
Untuk membuat tempahan dan mengetahui dengan lebih lanjut , anda boleh hubungi :
✉ PM ke : www.facebook.com/messages/Redcomel
☎ Call/Sms/WhatApp : 019-6154956
www.redcomelmall.blogspot.com

Tahukah anda?


Pengambilan VITAMIN-E berdosage tinggi iaitu 600-800 IU setiap hari membantu badan wanita menghasilkan estrol dan progesterone untuk mengimbangi lebihan estrogen dalam badan. Kondisi di mana “estrogen berlebihan” akan menyebabkan symptom PMS, seperti risau, kembung perut, sakit kepala, sengugut dan “mood swings”, yang sememangnya akan menganggu keadaan diri seorang wanita.



Secara ringkasnya ini adalah ciri-ciri Vitamin E Shaklee yang bersumberkan semulajadi lengkap dengan Selenium:


  • Vitamin E adalah antioksidan yang mampu melindungi sel-sel daripada rosak. boleh mencegah kanser dan penyakit kardiovaskular.
  • Vitamin Emeningkatkan sistem imun badan dan menyokong kesihatan jantung, otak, prostat, paru-paru & kolon.
  • Vitamin E wanita : ia mampu meningkatkan keserian wajah & menstabilkan hormon
  • Vitamin E mencantikkan & melembapkan kulit
  • Vitamin E parut jerawat & dapat mengecutkan jerawat yang baru nak naik.
  • Vitamin E memulihkan luka - kebakaran, pembedahan, terjatuh, gigitan serangga dan sebagainya. Ibu-ibu yang bersalin secara caesarean sangat recommended utk ambil vitamin e bagi memulihkan luka jahitan dalaman & luaran.
  • Vitamin E mengurangkan strecthmark selepas bersalin. Cecair vitamin E boleh disapukan di perut dan penggunaan yang konsisten akan mengurangkan kesan regangan.
  • Vitamin E boleh dikeluarkan dari kapsulnya dan dijadikan masker apabila disapukan  pada kulit bermasalah.
  • Vitamin E mengimbangkan hormon, dan memulihkan keinginan suami isteri, *Ini untuk pasangan suami isteri sahaja yer.. Memulihkan & meningkatkan libido

Tahu tak siapa yang perlukan Vitamin E?

Semua orang.

1.Vitamin E is cancer fighter

2.Vitamin E sangat berkait rapat dengan kesihatan yang berpanjangan.

3.Vitamin E sangat baik untuk mereka yang mengidap arthritis dan mengurangkan inflamasi sendi

4.Anda suka bermarathon? Pastikan anda mengambil vitamin E, kerana sungguhpun maraton sangat baik untuk kesihatan, ia merupakan sukan yang meningkatkan kadar radikal bebas dan mengurangkan glutathion dalam badan. Ambil antioksidan yang cukup supaya anda dilindungi lebihan radikal bebas yang merosakkan sel,

5.Vitamin E sangat baik untuk kulit cantik. Melindungi kulit daripada sinaran uv yang merosakkan sel dan mencegah kulit daripada kedutan dan jeragat. Ia membuatkan kulit awet muda

6. Vitamin E will help save your vision

7. Vitamin E mencegah dan merendahkan risiko penyakit Alzheimer

8. Vitamin sangat baik untuk kesuburan

9. Vitamin E mencegah prostat cancer dikalangan lelaki




Terima kasih kerana sudi singgah 
Boleh buat tempahan vitamin-vitamin Shaklee dengan  menghubungi saya di 019-6154956 .Jika memerlukan sebarang konsultasi, hubungi 019-6154956. Konsultasi percuma.


Khairani Bahaudin
Shaklee Id 866293
019-6154956 

Assalammualaikum dan Hi Semua.

Hari ini saya ingin kongsikan info tentang kebaikan Vitamin E.


Vitamin E
Vitamin E adalah nama umum untuk dua kelas molekul (tocopherol dan tocotrienol) yang memiliki aktiviti vitamin E dalam nutrisi[1].


SEJARAH PENEMUAN

Vitamin E pertama kali ditemukan pada tahun 1922 oleh Dr. H.M Evans dari California melalui penelitian untuk mempertahankan kehamilan normal tikus betina diperlukan suatu unsur yang tak dapat dikenalpasti[1]. Tanpa bahan ini, janin tikus akan mati dalam sepuluh hari saat dikandung. Tikus jantan yang kekurangan bahan ini juga mengalami kelainan pada testisnya[1].

Sehingga saat itu vitamin E disebut sebagai vitamin anti kemandulan. Pada wanita juga dianjurkan sebagai perawatan untuk kemandulan, kelainan menstruasi, peradangan vagina, gejala menopause, mencegah keguguran dan kesuburan benih[1].

Vitamin E terbukti mampu untuk melindungi membran sperma dari kerosakan akibat oksidasi, rosaknya DNA sperma merupakan salah satu penyebab terjadinya ketidaksuburan.Kekurangan vitamin E juga berpengaruh pada turunnya produksi enzim dan hormon-hormon kunci yang bertanggungjawab pada pembentukan sperma.


Sumber

Vitamin E pertama kali diisolasi pada tahun 1936 dari minyak tepung gandum[1]. Disebut vitaminE kerana ditemukan setelah vitamin-vitamin yang sudah ada yaitu A, B, C, dan D. Bentuk vitamin E merupakan kombinasi dari delapan molekul yang sangat rumit yang disebut ’tocopherol’. 

 Vitamin E mudah didapat dari bahagian bahan makanan yang berminyak atau sayuran. Vitamin E banyak terdapat pada buah-buahan, susu, mentega, telur, sayur-sayuran, terutama kecambah[1]. Contoh sayuran yang paling banyak mengandung vitamin E adalah minyak biji gandum, minyak kedelai, minyak jagung, alfalfa, selada, kacang-kacangan, asparagus, pisang, strawberry, biji bunga matahari, buncis, ubi jalar dan sayuran berwarna hijau[1]. Vitamin E lebih banyak terdapat pada makanan segar yang belum diolah[3].


Satu unit setara dengan 1 mg alfa-tocopherol asetat atau dapat dianggap setara dengan 1 mg.
[1] Selain itu ASI juga banyak mengandung vitamin E untuk memenuhi keperluan bayi. [1]
Dalam perkembangannya, Vitamin E diproduksi dalam bentuk pil, kapsul, dan lain-lain sebagaimana vitamin-vitamin yang sudah terlebih dahulu ada[1]. Vitamin yang sudah dikemas dalam berbagai bentuk ini banyak dijual bebas di pasaran serta dianggap berguna. [1]


KEGUNAAN
  • Meningkatkan daya tahan tubuh, membantu mengatasi stres, meningkatkan kesuburan, meminimalkan risiko kanser dan penyakit jantung koroner[3]. 
  • Berperanan sangat penting bagi kesehatan kulit, iaitu dengan menjaga, meningkatkan keelastikan dan kelembapan kulit, mencegah proses penuaan diri, melindungi kulit dari kerosakan akibat radiasi sinar ultraviolet, serta mempercepat proses penyembuhan luka[3].
  • Sebagai Antioksidan. Semua vitamin E adalah antioksidan dan terlibat dalam banyak proses tubuh dan beroperasi sebagai antioksidan semulajadi yang membantu melindungi struktur sel yang penting terutama membran sel dari kerosakan akibat adanya radikal bebas. [4]. Dalam melaksanakan fungsinya sebagai antioksidan dalam tubuh, vitamin E bekerja dengan cara mencari, bereaksi dan merusak rantai reaksi radikal bebas[1]Y. Dalam reaksi tersebut, vitamin E sendiri diubah menjadi radikal[1]. Namun radikal ini akan segera beregenerasi menjadi vitamin aktif melalui proses biokimia yang melibatkan senyawa lain[1].
  • Melindungi sel darah merah yang mengangkut oksigen ke seluruh jaringan tubuh dari kerosakan[5]. Selain bisa melindungi dari akibat kelebihan vitamin A dan melindungi vitamin A dari kerosakan, vitamin ini juga bisa melindungi dari akibat berbagai obat, bahan kimia, dan logam yang mendukung pembentukan radikal bebas. [1]

Sifat
Vitamin ini larut dalam lemak[5]. Kelarutannya dalam lemak merupakan sifat yang menguntungkan karena sebagian besar kerusakan akibat radikal bebas terjadi di dalam membran sel dan lipoprotein yang terbuat dari molekul lemak[2].


DOS

Bila vitamin E digunakan sebagai antioksidan, maka seorang perempuan memerlukan 120 IU (international unit) per hari[3]. Namun menurut catatan medikal, kebanyakan wanita hanya mengonsumsi makanan yang mengandung 10.4 - 13,4 IU per hari[3]. Untuk mencukupi kebutuhan itu, vitamin E dapat dikonsumsi dari vitamin E sintetis (dl-a tokoferol)[3].

Dos vitamin E yang besar boleh memperbaiki dan mencegah terjadinya perkembangan kelainan saraf[6]. Beberapkajian menunjukan bahwa peningkatan pengambilan vitamin E dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh[6]. Mengambil vitamin E 10-30 mg sehari dianggap cukup untuk mempertahankan kadar viamin E dalam darah[7]. Namun batas konsumsi vitamin E yang dianjurkan adalah 8 sampai 10 IU (International Units)- suatu batas dimana sepertiga orang Amerika menggunakannya[7]. Untuk keuntungan maksimal vitamin E, diperlukan 100 sampai 400 IU setiap hari[7]. Sebagian besar penelitian menunjukan bahwa ini merupakan konsumsi optimal untuk mengurangi risiko penyakit kronik Sedangkan dalam bahan

Kekurangan
Kekurangan vitamin E akan menyebabkan sel darah merah terbelah. Proses ini disebut hemolisis eritrodit dan dapat dihindari dengan mengambil vitamin E.[1]

Akibat lain kekurangan vitamin E adalah[1]:
  • perubahan degeneratif pada sistem saraf dan otot
  • kelemahan dan kesulitan berjalan
  • nyeri pada otot betis
  • gangguan penglihatan
  • anemia
  • retensi cairan (odem)
  • kelainan kulit
  • Pada bayi, kekurangan vitamin E dapat menyebabkan kelainan yang mengganggu penyerapan lemak pada bayi yang prematur dan kekurangan gizi[6] Pada manusia kekurangan vitamin E boleh disebabkan kerana diet yang sangat buruk dalam jangka waktu lama.[6]


    Anda memakai kanta sentuh? Ada bermacam jenis kanta sentuh yang terdapat di pasaran kini kan? Semuanya cantik-cantik. Saya merupakan juga seorang pemakai kanta sentuh yang tegar. Bukan sebab nak cantik ke, atau tujuan kosmetik ke, tapi sebab power mata saya sangat tinggi. Jadi bagi saya pemakaian kanta sentuh sangat memudahkan, jika saya memakai cermin mata, kantanya sangat tebal dan saya merasa kurang selesa. Saya suka pakai yang kosong, ataupun yang berwarna hazel. 


     Saya mula memakai kanta sentuh selepas saya menamatkan sekolah menengah dan semasa di universiti, saya aktif bersukan dan meyertai aktiviti  kolej. Terima kasih kepada penciptaan kanta sentuh, ia memudahkan pergerakan saya semasa bersukan dan cermin mata saya tak lagi patah-patah akibat bersukan.


     Namun kanta sentuh, punya cara penjagaannya. Saya jemput baca artikel yang ditulis oleh Dr.Anis Farhad ini untuk mereka yang suka memakai kanta sentuh. Semoga bermanfaat.


Kanta Sentuh: Jaga-jaga Mata Anda! – Dr. Anis Farhad


     Sukar untuk saya percaya apa yang saya dengar daripada ibu saya – adik perempuan saya baru membeli sepasang kanta sentuh berwarna biru. “Tapi, adik tak perlukan cermin mata pun!” bentak saya. “Ini trend terbaru! Semua remaja pakai macam ini sekarang!”adalah alasan yang diberikannya.
Sudah ramai pesakit yang saya jumpa hampir kehilangan deria penglihatan disebabkan oleh pemakaian kanta sentuh. Oleh itu, wajarlah penentangan saya terhadap keputusan adik saya. Sentimen ini malangnya tidak difahami oleh adik saya yang begitu gilakan fesyen. Kanta sentuh yang dahulunya merupakan sebuah inovasi yang meledakkan industri teknologi optik kini hanyalah satu lagi aksesori kecantikan. 

       Di era moden ini, inovasi okulus ini menjadi alat fesyen yang digunakan sewenang-wenangnya. Maka, komplikasi melibatkan pemakaian kanta sentuh menjadi senario lazim di klinik-klinik optalmologi. Kes-kes ini termasuklah masalah yang mudah ditangani seperti mata kering sehinggalah yang lebih parah seperti perforasi (kecederaan melibatkan penembusan struktur) mata yang memerlukan ‘pembuangan’ mata.

     Jika anda memakai kanta sentuh sebagai keperluan, saya cadangkan anda baca dan fahami risiko berkenaan pemakaian kanta sentuh. Walaupun ia boleh didapati di mana-mana, pembeli kanta sentuh jarang diberikan kaunseling mengenai cara penggunaan kanta sentuh yang selamat.

    Bagaimanakah kanta sentuh boleh menyebabkan jangkitan dan membahayakan penglihatan? Kanta sentuh sebenarnya boleh menyebabkan jangkitan pada struktur lutsinar mata yang dinamakan kornea. Jangkitan pada kornea dipanggil ‘keratitis’. Sebutkan sahaja istilah ini bila anda di klinik mata, pasti doktor anda akan kagum dengan pengetahuan optalmologi anda. Jangkitan ini jarangkali berlaku andainya anda mengamalkan tabiat pemakaian dan penjagaan kata sentuh yang baik. Walaupun begitu, dengan teknik pemakaian yang salah, anda akan menghadapi risiko hakisan pada permukaan kornea yang akan membolehkan organisma seperti bakteria menjangkiti mata anda. Melalui hakisan-hakisan ini, organisma boleh masuk ke dalam kornea dan menyebabkan jangkitan dan kemudiannya, ulser.

    Kadang kala, kanta sentuh boleh menjadi tempat pembiakan organisma yang boleh ‘mengorek’ masuk ke dalam kornea anda walaupun anda memakainya dengan cara yang betul. Jadi, bagaimanakah caranya untuk mengurangkan risiko jangkitan ini?

Masa tidur
Anda baru pulang selepas seharian bekerja. Badan anda lenguh-lenguh dan anda benar-benar kepenatan. Anda malas untuk menukar pakaian dan terus ke katil untuk melelapkan mata di atas bantal empuk anda. Tidak mengapa kalau anda tidak mahu menukar pakaian dan berbaring dengan badan anda yang melekit dek peluh. Namun, TIDAK menanggalkan kanta sentuh anda sebelum tidur adalah satu tindakan yang TIDAK bijak. Tidur bersama kanta sentuh boleh menambah risiko jangkitan pada kornea. Secara teorinya, gabungan bahan cemar yang terdapat pada kanta sentuh dan kekurangan bekalan oksigen pada kornea apabila kelopak mata ditutup menyumbang kepada peningkatan risiko jangkitan. Peraturan asasnya, kanta sentuh tidak patut dipakai melebihi 10-12 jam sehari.

Ketika berenang
Anda di sebuah parti tepian kolam renang. Rakan anda tidak habis-habis memuji kecantikan anda dengan kanta sentuh hijau yang begitu padan dengan pakaian renang anda. Anda rasa begitu gembira dapat memperagakan gaya dan fesyen anda. Kemudian, tanpa berfikir panjang, anda pun terjun ke dalam kolam renang untuk menikmati air yang sejuk dan menyegarkan. Ini adalah satu tindakan yang kurang bijak. Kolam renang, malahan air paip, mengandungi pelbagai mikroorganisma. Berenang dengan kanta sentuh anda samalah seperti menjemput organisma-organisma berbahaya ini untuk berparti di dalam mata anda.

Kebersihan
Kebersihan adalah amat mustahak dalam pemakaian kanta sentuh.
  1. Jangan pakai kanta sentuh anda di dalam bilik mandi. Bilik mandi selalunya lembap dan basah, tempat pembiakan yang sangat optimum bagi mikroorganisma.
  2. Jangan pakai kanta sentuh selepas membasuh tangan. Pelik bukan? Acanthmoeba, organisma penyebab jangkitan kornea, boleh dijumpai di dalam air paip. Titisan-titisan air yang tidak dikeringkan daripada tangan anda mungkin mengandungi organisma ini. Oleh itu, pastikan anda keringkan tangan anda sebelum mengendalikan kanta sentuh anda!
  3. Jangan basuh kanta anda dengan air paip atas sebab yang telah diterangkan di atas. Keluarkan duit simpanan anda, pergi ke farmasi dan dapatkan cecair pencuci kanta sentuh. Sewaktu membersihkan kanta sentuh anda, pastikan anda gosokkan kanta tersebut dengan telapak tangan untuk menanggalkan kotoran yang mungkin melekat pada kanta. Merendam kanta anda dengan cecair tersebut tidak mencukupi untuk membersihkannya.
Dan tolonglah, jangan kumpul dan simpan cecair pencuci kanta sentuh dan menggunakannya semula buat kali kedua dan ketiga. Jangan gunakan cecair terpakai untuk menyimpan kanta sentuh anda dalam bekasnya juga. Buangkan sahaja cecair pencuci selepas digunakan dan tuangkan cecair baru ke dalam bekas apabila mahu menyimpan kanta sentuh anda. Walaupun saya memuji semangat anda dalam menyahut kempen kitar semula, janganlah melibatkan kebersihan kanta sentuh anda dalam usaha anda mengitar semula.

Adakah saya terkena jangkitan kornea?

Pokoknya, jika mata anda merah, sakit dan tidak selesa secara berterusan ketika atau selepas menggunakan kanta sentuh, anda perlu berhenti daripada terus memakai kanta anda. Antara gejala-gejala lazim jangkitan aktif adalah mata menjadi kemerahan dan sakit, fotofobia (alah terhadap cahaya terang) dan penglihatan menjadi kabur. Kalau simptom anda menjadi lebih teruk, pastikan anda lekas-lekas berjumpa dengan pakar optalmologi yang terdekat untuk rundingan dan rawatan.
Demi mata anda, tinggalkanlah fesyen dan kecantikan. Pilihlah cermin mata tebal anda berbanding kanta sentuh; bukankah penglihatan anda lebih berharga berbanding gaya dan trend?

Dr. Anis Farhad ialah seorang pakar optalmologi yang kini berkhidmat di Sabah. Dia percaya yang orang ramai perlu diberi kesedaran tentang penjagaan mata yang betul. Artikel ini telah diterjemahkan oleh Dr Maimun daripada artikel asalhttp://www.mmgazette.com/contact-lens-beware-your-eye-wear-dr-anis-farhad/

Terima kasih kerana sudi singgah 

Boleh buat tempahan vitamin-vitamin Shaklee dengan  menghubungi saya di 019-6154956 .Jika memerlukan sebarang konsultasi, hubungi 019-6154956. Konsultasi percuma.

Khairani Bahaudin
Shaklee Id 866293
019-6154956