Punca Penyakit Jantung - Adakah Kolesterol?

        Penyakit jantung; seperti penyakit jantung koronari, serangan jantung, kegagalan jantung kongestif dan penyakit jantung kongenital, adalah pembunuh nombor satu di Malaysia. 

       Bilangan kematian akibat penyakit jantung di hospital Kerajaan pada tahun 2005 adalah 5,247 orang. Kita sering diingatkan bahawa paras kolesterol yang tinggi merupakan punca penyakit jantung. Seperti saya, anda juga tentu percaya bahawa punca penyakit jantung adalah kolesterol.


Kolesterol dan Penyakit Jantung

            Kita tahu bahawa kolesterol HDL adalah baik dan kolesterol LDL tidak baik. Kita juga tahu bahawa kolesterol LDL akan terkumpul di dinding arteri dan menyebabkan penyempitan pembuluh darah. Namun ianya akan dibersihkan oleh kolesterol HDL. Semakin rendah nisbah antara jumlah kolesterol berbanding kolesterol HDL, semakin rendah risiko kita untuk mendapat penyakit jantung.

        Kolesterol LDL sebenarnya bukan tidak baik, dalam keadaan asal ia baik. Badan kita memerlukannya untuk membina membran sel, sel yang lain dan berbagai-bagai hormon. Sekiranya kita tidak mendapat cukup kolesterol LDL daripada makanan, badan kita sendiri akan membuatnya. 

        Yang menjadi masalah adalah kehadiran radikal bebas, yang menukar bentuk (mengoksida) kolesterol LDL dan menjadikannya tidak baik. Bekalan anti-oksidan yang cukup akan menyelesaikan masalah tersebut. Anda tidak memerlukan ubat yang mahal untuk menurunkan paras kolesterol bagi menurunkan risiko mendapat penyakit jantung.


Penyebab Sebenar Penyakit Jantung

         Anda mungkin terkejut atau tidak percaya jika saya katakan kolesterol bukan penyebab utama penyakit jantung. Mengikut kajian, penyebab sebenar penyakit jantung adalah radang pembuluh darah. Kajian yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine keluaran 23 Mac 2000, menunjukkan lebih separuh daripada mereka yang mendapat serangan jantung mempunyai paras kolesterol yang normal. 

       Penemuan ini merupakan satu revolusi dalam rawatan dan pencegahan penyakit jantung. Daripada berusaha untuk menurunkan paras kolesterol, anda sepatutnya mencari jalan untuk mengurangkan punca yang menyebabkan radang pembuluh darah. Cara ini boleh memberi kesan besar dalam pencegahan dan pemulihan penyakit jantung.

       Kolesterol LDL bukanlah penyebab masalah radang pembuluh darah. Punca utama radang pembuluh darah adalah sesuatu yang dipanggil homosistein dan radikal bebas. Masalah hanya akan timbul apabila kolesterol LDL dioksida oleh radikal bebas. 

        Tanpa radikal bebas, kolesterol LDL tidak akan bertukar menjadi tidak baik. Homosistein adalah bahan yang terhasil ketika tubuh kita menghadam makanan, sama seperti radikal bebas. Masalah akan timbul apabila jumlah homosistein yang dihasilkan adalah berlebihan. 

      Dianggarkan lebih kurang 15% dari semua serangan jantung dan strok di seluruh dunia hari ini disebabkan oleh paras homosistein dalam darah yang tinggi.


Homosistein dan Penyakit Jantung

       Pada tahun 1990, kajian oleh Profesor Dr. Stampfer daripada Harvard Public Health School mendapati bahawa sedikit sahaja peningkatan paras homosistein boleh menyebabkan peningkatan risiko mendapat penyakit jantung sebanyak tiga kali ganda. 

     Di dalam New England Journal of Medicine keluaran Februari 1995 pula, Dr. Jacob Selhub, Ph.D., melaporkan bahawa paras homosistein dalam darah yang tinggi akan meningkatkan risiko penyempitan dua arteri yang membekalkan darah ke otak (yang akan menyebabkan strok). 

    Selain daripada itu Dr. Selhub juga melaporkan bahawa pesakit yang mempunyai paras homosistein yang tinggi juga mempunyai paras asid folik (B9), vitamin B12 dan vitamin B6 yang rendah dalam tubuh mereka. Satu penemuan yang perlu diberi perhatian.


Pencegahan Penyakit Jantung

       Sebelum ini dipercayai bahawa punca penyakit jantung dan strok adalah kolesterol, tetapi kajian-kajian yang dijalankan di abad ke 21 telah membuktikan bahawa homosistein juga merupakan puncanya. Untuk mencegah daripada mendapat penyakit jantung, kita dinasihatkan untuk mengubah gaya hidup. 

  Pengambilan makanan seimbang dan melakukan aktiviti fizikal dapat membantu tubuh kita mendapat HDL (kolesterol baik)( Omegaguard) , anti-oksidan ( Vivix) , asid folik (B9), vitamin B12 dan vitamin B6 ( B Complex ) yang cukup, yang akan melindungi kita daripada penyakit jantung.



Tahu tak?

Fakta menarik tentang Jantung.

1. Saiz jantung sama besar dengan satu penumbuk gengaman tangan untuk kanak-kanak, kalau untuk orang dewasa pula sama besar dengan 2 genggaman tangan.

2. Jantung kita mengepam kira-kira 1 juta tong darah untuk seumur hidup kita.

3.Bersenam merupakan kunci kesihatan jantung.

4.Bunyi jantung terhasil daripada 4 injap yang terdapat pada jantung kita.

5. Jantung janin mula berdegup pada minggu ke empat setelah persenyawaan berlaku.

6. Kegembiraan dan rasa bahagia mengurangksn risiko serangan jantung.

7. Paus biru mempunyai jantung paling besar dan beratnya ialah 680 kg.

8. Di katakan semakin tinggi tahap pendidikan seseorang, semakin rendah risiko individu itu mengidap penyakit jantung.

Sumber: Institut Jantung Negara

Khairani Bahaudin
Beauty and Health Coach
019-6154956
 
 
"Susahnya nak kempiskan perut!!"
       Antara kerisauan yang sering mengganggu para wanita selepas bersalin adalah masalah perut buncit dan menggeleber.Terasa hilang keyakinan diri tatkala memerhatikan perut yang banyak meninggalkan parut rekahan dan bentuk yang semakin menggeleber.

      Sebenarnya ada banyak cara yang ibu boleh lakukan untuk mendapatkan kembali perut kempis bak anak dara atau sekurang-kurangnya tidak buncit seperti wanita hamil tiga bulan. Misi mendapatkan kembali perut kempis boleh direalisasikan asal sahaja ibu ada kemahuan dan berdisiplin. Nak tahu apa caranya? Perhatikan senarai berikut. Nampak macam senang tetapi ia memerlukan disiplin yang tinggi.



    1.Menyusukan bayi sepenuhnya

Jangan pernah malas untuk memberi bayi susu ibu. Selain khasiatnya yang kita sedia maklum memberi banyak kebaikan kepada bayi, menyusukan bayi juga mempercepatkan proses pengecutan rahim dan membakar 200 hingga 600 kalori sehari.

    2.Berbengkung dalam pantang

Ada ibu yang malas hendak memakai bengkung ketika berpantang. Kononnya leceh dan merimaskan. Tetapi kesukaran tersebutlah membuatkan anda boleh dapatkan kembali perut yang kempis.

Oleh itu jangan culas berbengkung sepanjang berpantang. Tetapi pakai bengkung dengan cara yang betul kerana jika tidak boleh memudaratkan.

    3.Bertungku dan bertangas

Amalan ini juga semakin jarang dilakukan oleh ibu selepas bersalin walhal ia merupakan kaedah tradisional untuk memecahkan darah beku, lemak dan mengurangkan bengkak dalam rahim.  Bertangas pula dapat memecahkan lemak, angin dan air berlebihan dalam badan yang ada sepanjang mengandung.

    4.Jaga makan

Jangan terlalu mengikut selera makan yang kadang kala sukar dikawal. Walaupun sebagai ibu menyusu, anda tidak digalakkan berdiet berlebihan tetapi jangan ambil kesempatan untuk makan sesuka hati.

Pastikan mengamalkan pemakanan yang berkhasiat dan seimbang bagi membekalkan nutrien kepada bayi dan dalam masa yang sama mengelakkan masalah perut buncit dan menggeleber.

Kurangkan makanan berlemak dan berminyak, sebaliknya ambil makanan berprotein secukupnya bagi membina semula otot serta makanan membakar lemak seperti oat, kekacang, bayam dan salmon.

    5.Jangan lupa bersenam


Aktiviti senaman tidak dinafikan turut membantu menyelesaikan masalah perut buncit. Lakukan senaman kardiovaskular dan abdomen bagi membantu mengempiskan perut.

Pastikan anda mengamalkan senaman yang khusus untuk membentuk perut daripada jurulatih yang diiktiraf. Lakukan secara konsisten untuk mendapatkan kesan yang dikehendaki.

    6.Hati-hati dengan postur badan

Jangan pandang remeh dengan cara pergerakan anda setiap hari. Kebanyakan ibu selepas bersalin kurang prihatin terhadap postur badan ketika berjalan, duduk dan mengangkat barang. Postur yang salah turut menyumbang kepada masalah perut buncit dan menggeleber.

    7.Jom detoks

Kaedah detoksifikasi menggunakan bahan-bahan semula jadi turut membantu mendapatkan perut yang kempis. Lebihan toksin yang berkumpul dalam badan terutama bahagian perut perlu dikeluarkan. Amalkan proses detoksifikasi secara konsisten bagi membuang toksin dalam badan terutama bahagian perut.


Bukan tak pernah cuba skin care lain.
Dah macam-macam cuba...

Nutriwhite ni cukup serasi dengan saya.
Anda pun teringin nak cuba?
Nak tahu tak apa yang wajib anda beli for newbie? Satu Set Nutriwhite Skin Care ni, hihi


Ala, kalau budget gitu?
Deep foaming cleanser Shaklee. Teksturnya halus, membersih jauh ke dalam pori-pori wajahmu yang mulus itu.

Yang mana satu paling saya suka? SEMUA. Satu set😁😁😁

Cara jaga kulit wajah saya mudah sahaja, pastikan muka bersih sebelum tidur. Walaupun saya tak guna make-up sebab saya kerja dari rumah, saya pastikan wajah bersih dari segala kotoran dengan menggunakan Make-up Remover Nutriwhite. Yang bestnya guna make up remover ni, segala blackhead dengan whitehead pun dia buang. Best ke best?

Yang penting tiada bahan kimia yang merbahaya macam merkuri, paraben, dan apa jugalah yang mengancam nyawa. Eh motto Shaklee kan gitu, Always safe, always works, always natural.










Khairani Bahaudin
Meh la order Nutriwhite👸 0196154956
     Semalam suami saya ke kelas Nutrisi Shaklee dan yang memberikan penerangan tentang segala hal-hal nutrisi adalah pakar Nutrisi Shaklee. Suami saya tanya soalan cepu emas.

Apa bukti bagusnya Vitamin Shaklee ni, macam mana kalau orang kata, "Ala, memangla kau kata Shaklee bagus, dah kau jual"

Biasanya saya akan kata "saya memang associates dengan produk yang terbaik sahaja"😄😄
Hakikat yang sebenar, landmark study membuktikan bahawa produk Shaklee memang meningkatkan tahap kesihatan seseorang. 

"Landmark study" ialah satu kajian yang diiktiraf oleh para saintis untuk membuktikan bagus atau tidak produk tersebut. Dan kajian ini dijalankan oleh pihak ketiga, bukan kajian yang dibuat oleh Shaklee sendiri. Sebenarnya jika produk Shaklee tidak berkualiti, kajian ini boleh membunuh bisnes Shaklee kerana hasil kajian ini akan mendedahkan segala kelemahan dan kekurangan produk.
Namun ternyata, produk Shaklee bagus dan hasil kajian mendapati mengambil supplemen Shaklee meningkatkan tahap kesihatan mereka.


Landmark Study ini adalah satu kajian yang dibuat oleh Dr Glayds Block dan pasukan beliau dari University California Berkeley.  

Siapakah Dr Glayds Block?

ialah seorang Profesor Epidemiologi dan Pemakanan Kesihatan Awam
di Jabatan Pemakanan Sains & Toksikologi

Kajian ini adalah 1 kajian yang menyeluruh dan terperinci yang pernah dibuat untuk melihat apa kesan supplemen kepada kesihatan penggunanya jika diambil dalam jangka masa yang lama.

Kajian ini dibuat oleh pihak ke 3 yang tak ada kepentingan pun dengan Shaklee.
Nanti ada yang kata, dah company yang bayar semua, result mesti bias.

Untuk pengetahuan anda, Landmark Study ini setiap result yang dapat akan diselidik  ketulenannya, bukan keputusan  yang boleh ditipu, dan ianya disemak oleh satu lagi pihak yang langsung tak ada kepentingan dengan company. 





 Kajian ni dibuat atas 3 kumpulan sasaran
 
1- Kumpulan yang tak makan suplemen (graf warna biru)
2- Kumpulan yang makan suplemen bukan Shaklee (graf warna merah)
3- Kumpulan yang makan suplemen Shaklee (graf warna hijau)

 Hanya dengan pemakanan sahaja tidak cukup untuk menampung keperluan nutrisi kita  Tahukah anda tubuh badan kita perlukan 40 jenis zat makanan setiap hari. Jadi, jom  nak makan vitaminn Shaklee, walaupun ada yang kata vitamin Shaklee overated, tapi landmark study membuktikan sebaliknya. Vitamin Shaklee memang terbaik.

 Saya sertakan graf serta report penuh landmark study yang telah dibuat. Selamat membaca <3 br="">











TENTANG STROKE

       Strok adalah punca kematian ketiga terbesar di Malaysia. Hanya penyakit jantung dan kanser mengatasinya. Ia dianggap sebab utama kehilangan upaya yang teruk, dan setiap tahun, dianggarkan 40,000 rakyat Malaysia mengalami strok. Sesiapa sahaja boleh mengalami strok, termasuk kanak-kanak. Namun, kebanyakan kes menimpa orang dewasa.

Fungsi-fungsi Otak
   

Strok adalah serangan otak dan terjadi apabila bekalan darah ke otak terganggu. Otak adalah pusat saraf tubuh, mengawal setiap yang kita lakukan atau fikirkan, di samping mengawal fungsi-fungsi automatik seperti pernafasan. 

Untuk berfungsi, otak memerlukan bekalan darah berterusan yang membawa oksigen dan nutrien yang amat penting. Apabila saluran darah di dalam otak anda pecah ataupun tersumbat, bekalan darah akan terhenti dan sel-sel otak akan kekurangan oksigen dan nutrien. 

Bahagian otak itu mula mati. Anda mengalami strok. Dengan pantas, Dengan senyap. Kerosakan otak menjejaskan deria-deria anda, pertuturan dan pemahaman bahasa. Sebelah tubuh mungkin lumpuh, sikap, corak pemikiran dan ingatan terubah.

Gejala Penyakit Stroke

Ketika seseorang terkena stroke, mereka akan menunjukkan tanda-tanda perubahan fizikal.


Berikut adalah beberapa tanda atau gejala stroke yang perlu diperhatikan :

1. Tiba-tiba mati rasa atau lemah pada bahagian wajah, lengan, atau kaki - terutama pada satu sisi tubuh.

2. Tiba-tiba kebingungan dan susah bercakap.

3. Penglihatan terganggu.

4. Susah berjalan, kehilangan keseimbangan

5. Sakit kepala teruk secara tiba-tiba tanpa diketahui penyebabnya.

Apakah Yang Menyebabkan Strok?

Terdapat dua jenis strok yang utama, dan setiap satunya mempunyai sebab yang berbeza. Jenis yang pertama, strok iskemia, terjadi apabila gumpalan darah menghalang arteri yang pergi ke otak dan mengganggu bekalan darah. Kerap kali, strok iskemia terjadi akibat dari timbunan kolesterol dan sisa lain di dalam arteri (atherosclerosis) selama bertahun-tahun. 

Strok iskemia mungkin disebabkan oleh:
Gumpalan darah: Gumpalan darah tersekat di arteri dan menghalang perjalanan darah. 
  1. Trombosis serebrum, di mana darah beku (trombus) terbentuk di arteri utama yang menghala ke otak, menghentikan bekalan darah.
  2. Embolisme serebrum, di mana gumpalan darah terbentuk di saluran darah di bahagian tubuh yang lain, contohnya di leher ataupun jantung, dan dibawa oleh aliran darah ke otak.
  3. Strok lakunar, di mana sekatan berada di saluran-saluran darah kecil jauh di dalam otak.
Jenis strok utama yang kedua adalah strok berdarah, di mana saluran darah di dalam atau di sekeliling otak pecah, menyebabkan pendarahan. Penyakit darah tinggi yang lama dan tidak dirawat menyebabkan tekanan pada dinding arteri, menambahkan risiko ia pecah atau berdarah. 

Strok berdarah mungkin disebabkan oleh:
 Strok berdarah: Apabila arteri pecah, darah dipaksa masuk ke dalam tisu otak, merosakkan sel-sel sehingga bahagian otak itu tidak dapat berfungsi.
  1. Pendarahan intraserebrum, apabila saluran darah pecah di dalam otak itu sendiri.
  2. Pendarahan subaraknoid, iaitu apabila saluran darah di permukaan otak berdarah dan darah mengalir ke bahagian di antara otak dan tempurung kepala, yang dikenali sebagai ruang subaraknoid.
credit 

TESTIMONI VIVIX UNTUK STROKE





 Adakah antara ahli keluarga atau orang tersayang anda yang diserang stroke? Mari ikuti kisah Puan Hafza Aein yang berusaha memulihkan suami beliau dengan Vivix Shaklee.

Assalammualaikum..

Saya Hafza Aein.. yang berkongsi cerita mengenai suami saya yang mengalami stroke dan juga masalah percakapan. Stroke yang dia alami boleh saya kategori sebagai stroke pendarahan. Tapi setelah menggunakan produk Shaklee iaitu VIVIX, Alhamdulillah suami semakin pulih.
.
Tanggal 28 April 2014...suami mengalami masalah stroke dimana doktor mengesahkan pembengkakan otak kiri yang menjadi bengkak dengan cepat. Ya Allah...hanya Allah je yang tahu macam mana perasaan saya time tu.
.
Doktor membuat keputusan hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Tanpa berfikir panjang, saya bersetuju untuk suami dibedah kerana tiada pilihan lain. Kalau ada pun, besar kemungkinan boleh menjadi risiko yang paling besar.
.
1 MEI 2014.. Jam 4 pagi suami masuk ke dewan pembedahan dan pakar memberitahu saya pembedahan ni merupakan major operation. Saya redha dengan segala kemungkinan yang berlaku.
Jam 8pg.. berita yang ditunggu telah tiba. Alhamdulillah..suami selamat menjalani pembedahan dan ditempatkan di Unit Rawatan Rapi untuk pemantauan doktor.
.
4 MEI 2014..keadaan suami masih lagi tidak sedar dan doktor telah memberitahu saya yang sel-sel otak di bahagian otak kiri telah mati dan ada 3 kemungkinan yang terjadi pada suami..
1- tidak dapat mengingat sape dia dan ahli keluarga...
2- boleh mengingat tapi cepat lupa..
3- masalah pertuturan..
.
Saya menjadi bimbang selepas itu. Apa yang saya harapkan lepas suami sedar dia akan mengingat semua ahli keluarga sendiri dan Alhamdulilah.. Allah Maha Besar.. bila dia dah sedar dia masih lagi ingat akan kami sekeluarga.
.
Cuma yang menjadi masalah bila setiap pertuturan dia menjadikan kami tidak faham. Tapi tak apa.. saya ingat lagi dengan produk VIVIX. Saya baca setiap testimoni pasal stroke ni.. apakah kesan dia bile dia makan dan apakah boleh pulih dengan minumnya.
.
Saya cuba bagi dia setiap malam dengan 1 sudu kecil dan berdoa setiap kali saya bagi pada dia untuk pulihkan sel-sel yang dah mati di otak dia sebab otak kiri merupakan otak untuk bertutur dan mengira.
Alhamdulillah setelah hampir setahun...saya berikan VIVIX pertuturan suami semakin pulih dan doktor pun puji suami nampak semakin berseri-seri dan makin banyak cakap.. Hahaha.. suka saya mendengarnya bila doktor cakap macam tu.
.
Terima kasih Shaklee telah membantu menyembuhkan suami saya dan keluarga. Terima kasih juga pada upline saya yang memahami keadaan saya dan memberi cadangan ambil VIVIX untuk bantu pulihkan suami saya.

I love Shaklee...

(BEFORE) Keadaan suami pada bulan MEI 2014
(AFTER) Keadaan suami selepas setahun menggunakan Vivix.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=4ca82782c5372a547c104929f03fe7a9

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=4ca82782c5372a547c104929f03fe7a9









        Jika ibu berasa stress dan keletihan melampau,  pada masa yang sama menyusukan baby tersayang dan bertungkus lumus menyiapkan urusan kerja dan rumah tangga, ibu harus menimbangkan pengambilan supplemen supaya dapat membantu memenuhi lohong-lohong zat dan mengurangkan keletihan melampau. Vitamin yang di cadangkan untuk menyusu ini bukan semata-mata bertujuan untuk menambah stok susu ibu, malahan ianya bertindak seperti serampang 2 mata, menyihatkan tubuh badan ibu agar ibu dapat mengekalkan stamina untuk menjalani aktiviti harian, apabila ibu sihat dan cergas, masalah stress akan berkurang, dan Insya Allah, ibu akan sentiasa bersemangat untuk menyimpan stok EBM untuk si manja tersayang. Bukan setakat 1-2 botol, malah sehingga penuh freezer  ibu dengan stok EBM!


Berikut adalah vitamin untuk ibu menyusu yang di syorkan serta kepentingan setiap vitamin tersebut.

♥ Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi :

Multivitamin ini sangat diperlukan untuk memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting.

♥ B complex :

B Complex Shaklee lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.

♥ Vitamin C :

Vitamin C sebagai antioksidan selain dapat memperbaiki sel tubuh yang rosak akibat radikal bebas. Vitamin C diperlukan untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Keupayaan daya tahan tubuh kita akan menurun jika kita aktif beraktiviti tanpa disertai pola makan yang sihat dan teratur. Daya tahan tubuh yang terganggu juga diakibatkan oleh serangan radikal bebas yang datang dalam bentuk pencemaran udara dari asap kenderaan bermotor dan asap rokok.

♥ Alfalfa :
Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU.

** Untuk hasil lebih optimum, anda boleh memilih untuk menambah Ostematrix dan/atau ESP (Energizing Soy Protein)

♥ OsteMatrix (Shaklee Cal-Mag):

Dalam susuibu, antara kompisisi vitamin yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk penghasilan darah, tulang,dan gigi dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium sangat penting kerana kita kehilangan kalsium setiap hari dan pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan. Ada segelitir ibu yang apabila datang haid susunya akan merundum disebabkan kekurangan kalsium di dalam darah.

Berikut adalah kelebihan Kalsium Shaklee :

- Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal.
- Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf.
- Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah keradang dan kemurungan.

♥ Energizing Soy Protein (ESP):
Kompisisi vitamin utama dalam susu ibu ialah protien. Protien adalah makanan sel.Protien berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu.Ia juga mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protien.

Protien sangat sensitif dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. Jadi apabila kita memasak sumber protien seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protien yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri. Pengambilan ESP adalah alternatif terbaik untuk memenuhi keperluan protien dalam badan.BONUS! Kulit cantik, parut-parut hilang, kulit cerah berseri, :-)

Full Set Penyusuan Shaklee
Set Pentusuan Budget Shaklee juaga availabale


Ibu ini mengambil Set Penyusuan Untuk Bayi beliau yang pramatang. Ternyata, beliau sangat berpuas hati dengan Set Penyusuan Shaklee. Jemput tonton video ini hingga habis ya.



Saya kongsikan di sini TESTIMONI SET PENYUSUAN SHAKLEE





BELI SET VITAMIN PENYUSUAN IBU
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=b05d4080611fca7960d66263f2b29fa5
Salam sayang;

Khairani Bahaudin
Shaklee Id 866293
019-6154956

Assalamualaikum, 

Saya Nor Hawana Mohd Tahir, berusia 33 tahun. Kisah Saya bermula dengan OSTEMATRIX Shaklee. Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta..dah cinta terus tangkap sayang.
.
Begitulah ibaratnya kisah Saya bersama Shaklee. Hanya membaca testimoni seorang Doktor yang mengamalkan OSTEMATRIX Shaklee untuk masalah sendi, hati terus terpaut.
.
Sebenarnya Saya mengalami masalah tapak kaki yang boleh dikatakan kronik juga semasa berpantang anak kedua. Setiap kali bangun pagi, mesti sakit terincut-incut bila nak berjalan pijak lantai. Saya beranggapan mungkin kesan daripada proses berpantang anak kedua.
.
Kekurangan kalsium barangkali. Jujurnya sewaktu proses kehamilan anak kedua Saya memang culas minum susu. Situasi ini berulang hampir setiap hari. Secara tak langsung ia sangat mengganggu aktiviti harian Saya. Apa yang boleh Saya gambarkan saat itu ialah seperti berjalan diatas bara api.
.
Saya sebenarnya cukup takut nak mencuba sebarangan supplemen ni. Tapi disebabkan tapak kaki yang terlalu sakit dan hasil kajian Saya ke atas setiap testimoni yang SID kongsikan di facebook dan google… akhirnya Saya tawakkal beranikan berjumpa dengan senior Sekolah menengah Saya iaitu Puan Hartini Badri seorang SID berjaya.
.
Tanpa fikir panjang saya terus jadi ahli dengan membeli OSTEMATRIX dan MEAL SHAKES. Ketika itu Mealshakes ada promosi jadi saya belikan untuk anak sulong yang mengalami masalah berat badan dan kurang selera makan.
.
Alhamdulillah, berkat konsisten pengambilan OSTEMATRIX selama dua bulan..tapak kaki Saya dah tak sakit lagi. Saya dapat bangun tidur dengan gembira tanpa risau untuk memijak lantai. Syukur sangat!!sehingga ke hari ini, kalau tertinggal nak telan OSTEMATRIX pun kaki Saya takkan rasa sakit yang berlarutan. Benarlah bagai dikata, vitamin bukan ubat...sebaliknya ia adalah pelengkap nutrisi seharian.
.
Sedikit demi sedikit makin bertambah produk Shaklee yang Saya cuba antaranya ESP dan Vitamin C 500mg. Bukan sahaja Saya yang mendapat kesan terbaik dari pengambilan supplimen Shaklee, tetapi anak kedua Saya yang berusia 2 tahun 8 bulan pun turut terkena tempias vitamin yang Saya ambil melalui susu badan.
.
Berat badannya akan naik setiap kali temujanji di Klinik. Graf BMI pun cantik kalau nak dibandingkan dengan kakaknya dahulu. Dan yang paling ketara warna kulitnya semakin cerah berbeza sewaktu kelahirannya. Syukur sangat.
.
Terima kasih Allah, Terima kasih Shaklee.
Benda baik tak elok didiamkan, jadi buat korang yang mengalami situasi macam Saya, masih tercari-cari produk apa nak makan, produk apa nak amal..Nah Korang patut cuba vitamin dari Shaklee. Serius…kesannya sangat luar biasa. Cuba tau.. Sekian..

I Love Shaklee 
MAHU MENDAPATKAN OSTEMATRIX ?



BELI OSTEMATRIX 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=3c63021df32e126a8dcf115d07e23f59
☎ Sms/WhatApp : Pn. Ani +6019-6154956
Konsultasi percuma.
n·ti·ox·i·dant
ˌan(t)ēˈäksədənt,ˌanˌtīˈäksədənt/ -noun
plural noun: antioxidants
-a substance that inhibits oxidation, especially one used to counteract the deterioration of stored food products.
-a substance such as vitamin C or E that removes potentially damaging oxidizing agents in a living organism.
...........................
Definisi "Antioxidant" atau dalam bahasa melayu dipanggil antioksidan.

 

Menurut Dr Lester Packer ada banyak jenis antioksidan:

-Vitamin C
-Vitamin E
-Co Q10
-Vitamin A
-Selenium
-Lipoic Acid
-Gluthathione
-Polyphenol Resveratrol
-Biotin

Antioksidan pujaan hati saya dah tentulah Vitamin C, Vitamin E, B Complex, Vivix, Co Q10 daripada Shaklee

Antioksidan merupakan sebahagian daripada keluarga vitamin dan mineral. Ada yang boleh dihasilkan oleh tubuh badan kita ( contohnya: Gluthathione, Lipoic Acid dan CoQ10 ) dan banyak boleh diperolehi daripada sumber makanan. Tetapi paras antioksidan yang dihasilkan oleh tubuh badan kita menurun berkadar dengan pertambahan usia.
BOLEHKAH KITA MENDAPAT ANTIOKSIDAN yang cukup hanya bergantung dengan makanan sahaja? Boleh, tetapi mustahil kita mendapat jumlah yang cukup jika cuma bergantung kepada makanan sahaja.
Contohnya: Sekurang-kurangnya 500 I.U Vitamin E perlu diambil setiap hari. Jika mahu mendapatkannya 100% daripada makanan sahaja kita perlu makan 125 sudu minyak kacang ataupun 50kg hati lembu. Sanggup kah? Makan sebiji capsul Vitamin E lebih baik bukan? 😃
Jika anda mengambil 7 hingga 10 sajian sayur dan buah-buahan setiap hari, tahniah. Tiada supplemen yang boleh menggantikan hidangan makanan yang sihat dan berkhasiat setiap hari. Tetapi jika anda cuma mengambil 1-2 hidangan sayur setiap hari itupun tak sampai 200gram, supplemen boleh menambah dan menggantikan kekurangan antioksidan yang tubuh badan kita perlukan. 

Apakah kebaikan antioksidan-antioksidan ini?

1. Melindungi tubuh badan daripada sel kanser.
2.Mengurangkan risiko stroke dan penyakit jantung.
3.Melindungi daripada katarak.
4.Meningkatkan sistem imun tubuh badan.
5.Menjadikan kulit lebih remaja dan awet muda
6.Menyihatkan tubuh badan.
7.Menyihatkan penglihatan.
8.Mengurangkan sakit arthritis dan inflamasi.
9.Melindungi DNA daripada kerosakan radikal bebas.
10. Melindungi sperma daripada kerosakan radikal bebas. Mereka yang mahu menimang anak perlu meningkatkan pengambilan vitamin C &E.
11. Melindungi sistem kardivaskular. Vitamin E dan C melindungi arteri daripada mengeras.
12. Antioksidan sangat diperlukan oleh pesakit diabetes.
13. Antioksidan sangat penting untuk kesihatan otak dan minda. Its a brain booster.
14. Antioksidan sangat baik untuk masalah keletihan melampau.
15.Antioksidan memperlahankan penuaan.
16.Antioksidan menajamkan minda.



Banyak sungguh khasiatnya antioksidan-antioksidan ini kan, hasil kajian Dr Lester Packer, Phd Saintis pakar antioksidan dari Universiti of California.

Semoga membawa manfaat .

Khairani Bahaudin.
Your Shaklee Nutrition Health Consultant.

Assalamualaikum..

Saya nak kongsikan pengalaman saya mengamalkan SET RESDUNG SHAKLEE. Sebelum ini, saya memang suka sangat mencuba pelbagai jenis kosmetik mencerahkan wajah yang dijual di pasaran. Sehinggakan saya pernah mencuba 14 jenama kosmetik.

Selain itu, saya juga mengalami masalah resdung teruk yang menyebabkan gatal-gatal kulit muka dan berjerawat. Kesan daripada mencuba pelbagai jenis kosmetik dan masalah resdung, kulit wajah semakin teruk.



Pada penghujung 2011, kulit saya semakin teruk.
Selepas itu, saya mulai berpantang makan dan juga tidak mencuba apa-apa kosmetik. Saya hilang keyakinan diri dan juga rasa rendah diri bila berkawan. Saya malu untuk bertemu klien.


Kulit muka saya ditumbuhi jerawat yang banyak, dan bernanah. Adakalanya jerawat menjadi kebiru-biruan. Saya juga pernah mendapatkan rawatan kulit di sebuah klinik pakar kulit. Saya berhabis ratusan ringgit untuk masalah kulit ini. Tetapi tidak berhasil dan saya mulai jemu untuk mengulangi rawatan.


Selepas itu, saya memberanikan diri untuk mencuba satu jenama kosmetik tempatan. Kulit muka semakin pulih dan apabila saya berhenti menggunakannya, kulit muka ditumbuhi jeragat dan juga jerawat.

Selepas melahirkan anak sulung, saya mula kenal Shaklee. Apabila menggunakan Set Berpantang Shaklee, saya nampak perubahan pada kulit dan seterusnya mencuba SET RESDUNG iaitu ALFALFA COMPLEX, B COMPLEX, & VITAMIN C. Selain itu saya juga mencuba ENERGIZING SOY PROTEIN dan saya nampak kulit saya semakin sihat.

Parut jerawat kelihatan pudar dan kulit cerah sekata. Walaupun tidak mengalami perubahan yang drastik, tapi saya puas hati kerana jerawat susah nak tumbuh. Jika dahulu saya berpantang makanan laut, kini saya bebas makan apa sahaja menu makanan laut.

Kesan daripada penggunaan SET RESDUNG SHAKLEE :

1. Gatal-gatal kulit muka hilang
2. Pori-pori mengecil
3. Parut jerawat cepat pudar
4. Jerawat susah nak tumbuh
5. Kulit muka lebih lembut dan lembap
6. Keluar rumah tanpa mekap!

Saranan saya untuk remaja di luar sana, jangan terlalu taksub dengan kosmetik yang mencerahkan. Pilihlah jenama yang selamat dan semulajadi.

Rangkaian Shaklee pilihan saya dan berjaya menjadikan saya lebih yakin dengan kulit saya sekarang. Alhamdulillah.


HUBUNGI Saya untuk mendapatkan konsultasi produk Shaklee untuk penyakit resdung
Pn. Ani 019-6154956

      Diabetes wanita semasa hamil adalah sejenis penyakit kencing manis (DM) atau diabetes yang dihidapi oleh wanita semasa mengandung ( Gestational Diabetes Mellitus atau GDM) lebih kurang 4% wanita hamil di kesan mengidap GDM. ia biasanya dapat dikesan semasa kandungan berusia 28 minggu hingga minggu ke 34. Namun penyakit ini selalunya akan hilang selepas bayi dilahirkan.



BAGAIMANA GDM BOLEH TERCETUS?

-Keadaan ini berlaku akibat perubahan hormon dalam badan (estrogen, kortisol, dan juga lactogen dalam uri) dan juga pertambahan berat badan semasa hamil adalah satu perkembangan yang sihat. Namun perubahan ini menyebabkan badan mengalami ketidakcukupan hormon yang di panggil insulin , iaitu hormon pengawal gula dalam badan. Kekurangan hormon insulin mempenngaruhi hormon dalam placenta, kadar gula dalam darah meningkat dan ini akan menyebabkan berlakunya diabetes semasa kehamilan

RISIKO
 Risiko yang boleh dihadapi oleh bayi dalam kandungan adalah:

  • Pertumbuhan bayi lambat
  • Bayi menjadi lebih besar
  • Bayi berisiko menjadi lebih besar
  •  Bayi berisiko mengalami mati mengejut dalam kandungan
Walaubagaimanapun penyakit diabetes di kalangan ibu hamil akan reda selepas bersalin kecuali ibu tersebut memang ada sejarah keturunan atau faktor lain seperti obesiti .

 
Assalammualaikum..Saya Muhammad Faiz Bin Ahmad berusia 23 tahun. Saya ingin kongsikan #ShakleeEffect saya kepada semua. Sebenarnya saya sebelum ni anti-supllemen tau! Tu lah orang cakap, bila tak sakit memang kita tak cari supplemen-supplemen ni..Bila dah kena sendiri baru rasa kepentingannya.

Jom ikuti kisah saya..



Saya terlibat dalam kemalangan jalan raya awal bulan 3 tahun ni. Semasa tu saya menunggang motosikal. Badan saya tercampak dalam gaung setelah saya cuba mengelak daripada sebuah kereta yang ‘makan’ jalan laluan saya. (Masa tu rasa macam superman plak badan melayang terbang). Akibatnya saya mengalami patah tulang belakang dan juga patah tulang di atas telapak kaki saya.

Menurut doktor tulang belakang yang patah tu tulang yang no 2 seperti carta di atas. Doktor cakap akan ambil masa untuk sembuh dan akan baik dengan sendiri sebab usia saya masih muda lagi baru 23 tahun. Tapi, ambil masa tu berapa lama? Doktor pun tak dapat nak pastikan dan saya pula takkan nak menunggu sahaja tanpa usaha apa-apa..

Sampai bila saya nak berkerusi roda dan terbaring atas katil sahaja tunggu tanpa buat apa-apa. Perlukan usaha juga kan sebab doktor hanya bagi ubat tahan sakit sahaja. Takkan boleh sembuh dengan ubat tu ja..Jadi, saya meminta kakak saya yang kebetulan pengedar Shaklee memberi cadangan supplemen yang mana boleh membantu mempercepatkan proses penyembuhan tulang saya ni.

Jadi, kakak saya cadangkan ESP, Zinc, Ostematrix dan AJHT. Alhamdulillah setelah mengamalkan supplemen tersebut dengan konsisten selama sebulan tanpa culas, tulang patah yang dialami oleh saya sudah bercantum semula!!. Dengan izinNya jua. Alhamdulillah...Menakjubkan!!

Doktor pun berkali-kali tengok xray macam tak percaya. Siap tanya dah berapa lama accident ni sehinggakan doktor tu pun panggil doktor yang dari pemerhatian saya lebih senior dari dia untuk mengesahkannya. Jadi balutan simen di kaki doktor terus buka dan menyuruh saya menggunakan tongkat pula sebab katanya tulang baru bercantum dan tak mau bagi tekanan yang kuat sangat ke atas kaki saya..

Lagi pula untuk menampung tulang belakang saya sebab doktor minta untuk teruskan pakai bengkung keras tu sekurangnya selama 6 bulan untuk memastikan tulang tu betul-betul kukuh dan bercantum dengan baik sebab melibatkan tulang belakang takut menekan saraf yang akan beri kesan buruk pada badan saya nanti.

Bulan ke -3 iaitu temujanji ketiga saya dengan doktor, doktor kata bengkung keras yang membalut badan saya tu dah boleh dibuka. Katanya tulang saya dah bercantum elok cuma dalam masa setahun ni saya tidak dibenarkan untuk angkat benda-benda yang berat dan juga menunggang motor.

Alhamdulillah gembira lah saya. Saya dah boleh bergerak dengan bebas tanpa perlu rasa seperti “Iron Man” lagi!! Saya juga tak perlu jumpa dengan doktor lagi dan hanya diberikan ‘open appoinment’ sekiranya terjadi apa-apa seperti rasa sakit dan sebagainya.

Alhamdulillah!!Sekarang ni saya masih konsisten mengamalkan Ostematrix dan juga ESP sahaja. Saya perlu mengambil bekalan kalsium secukupnya untuk pastikan tulang saya betul-betul kuat.

Syukur Alhamdulillah. Terima Kasih

Vivix memang kegemaran ramai  dan bukan sekadar sebab semua orang menggemarinya, ini kerana keberkesanan Vivix dalam memperbaiki kesihatan. Saya ingin kongsikan pengalaman Puan Nur Afizah yang berumur 59 tahun, bagaimana beliau jatuh cinta dengan Vivix. <3>


Assalamualaikum W.B.T

Saya Nur Afizah Binti Shuib, berumur 59 tahun dan bekerja sebagai penjawat awam. Mempunyai 4 orang cahaya mata dan 4 orang cucu.
.

Daripada zaman saya muda-muda lagi, saya memang mementingkan kesihatan. Macam-macam suplemen yang saya cuba, yang murah yang mahal..Tapi kebanyakkan, tidak menunjukkan apa-apa kesan yang ketara. Saya amalkan produk Shaklee dah 3 tahun lebih. Saya kenal Shaklee daripada anak dan menantu saya. Alhamdulillah, saya jatuh hati dengan produk Shaklee terutamanya VIVIX!
.
.


Saya memang jaga pemakanan, saya kurangkan gula dalam minuman harian. Tapi disebabkan kencing manis dan darah tinggi ni penyakit 'keturunan’, memang tak boleh nak lari mana lah..Check-up di hospital baru-baru ni, menggunakan mesin penimbang elektronik yang baru tu. Apa ntah namanya mesin tu. Happy sangat bila doktor cakap bacaan b/p saya mcm 'anak dara', 120/80.
.
.
Tapi dari bacaan mesin tu, doktor inform yang umur dalam badan saya 51 tahun! Memang terkejut lah dengar, walhal umur saya tahun depan dah masuk 60 tahun. Alhamdulillah, awet muda..BMI saya pun normal. Bacaan kencing manis saya pun normal, 6.7 berbanding dengan bacaan 3 tahun dulu, 8.0..Doktor pun dah kurangkan dos ubat kencing manis yang perlu saya makan setiap hari. Lega rasa.. :-)
.
.
Pernah ada sahabat saya tanya, kat mana saya buat gigi palsu. Teratur cantik je..Hehe, saya kata ni gigi betul. Tak pernah lagi buat gigi palsu. Terkejutlah dia, di usia saya yang nak masuk 60 tahun ni, masih lagi ada gigi kekal yang masih elok. Bagi saya, penjagaan gigi sangatlah penting. Dari saya muda lagi, saya amalkan minum susu setiap hari.
.
.
Ini adalah antara vitamin yg saya konsisten ambil setiap hari dengan konsisten. Paling best, saya suka VIVIX. Rasanya dah 12 botol yang saya makan. (saya kongsi makan dengan suami tercinta).
.
.
Kulit saya yang dahulunya kusam dan tak bermaya, rasa lebih ceria dan awet muda berbanding sebelum ambil vivix. Memang Best! Bg yang belum tahu, vivix ni bukan sahaja suplemen untuk kesihatan menyeluruh, tapi vivix jugak berfungsi sebagai anti-penuaan.
.
.
Pada tahun 2013, saya berpeluang untuk melangkah kaki ke tanah suci Mekah bersama anak dan suami untuk menunaikan Umrah. Alhamdulillah, kesihatan saya baik-baik je kat sana. Tapi, suami saya mengalami athma yang teruk sehingga sampai sahaja di Malaysia, suami saya kena admit di Hospital Sg.Buluh. Doktor mengesahkan suami saya kena jangkitan di paru-paru yang berpunca daripada habuk di Mekah. Berkampunglah di hospital selama 8 hari.
.
.
Suami saya ni, memang susah nak makan vitamin melainkan kalau saya ambil dan bagi kat dia, baru dia makan. Tapi, di Mekah kami tinggal di bilik berasingan, sebab tu susah sikit saya nak berkongsi vitamin dengan suami. Alhamdulillah, kesihatan saya baik di sana tanpa demam atau batuk. Vitamin Shaklee saya bawa sekali kesana dan amalkan setiap hari sebelum mengerjakan Umrah.
.
.
Produk yang hebat dan berkesan ni, saya kongsikan kebaikan dengan kawan-kawan sepejabat saya. VIVIX the best choice suplemen untuk di amalkan setiap hari. Di tambah dengan vitamin lain seperti Vita-Lea, Vita C Plus dan Omega, kesihatan saya bertambah baik.
.
.
Bagi anak-anak yang tak tau nak bagi hadiah apa kat mak abah anda, boleh la hadiahkan sebotol VIVIX ni setiap bulan.
.
10 Tips Sihat daripada Dr Oz

      Kenalkah anda Dr Oz?  Penonton acara talk show popular Amerika, The Oprah Winfrey Show, pasti mengenali Doktor Oz. Dia adalah seorang doktor yang kerap mengisi tema kesihatan di acara talk show paling popular di dunia itu.

 Selain rancangan Oprah, Dr. Oz juga kerap muncul di rancangan Larry King Live. Sejak tahun 2009, Dokter Oz memiliki program acara television yang berjudul The Dr Oz Show. Namun, tahukah anda siapa  sebenarnya  doktor paling terkenal di Amerika ini? Dr Oz memiliki nama lengkap Dr Mehmet Cengiz Oz. Beliau adalah ahli bedah jantung dari Harvard University.


Hari ini saya ingin kongsikan 10 tips daripada Dr Oz untuk mengekalkan  kesihatan dan kecergasan.

1. JADI KUAT BUKAN KURUS

 Tubuh tak mungkin sembuh jika kita tidak kuat. Beliau mencadangkan senaman yang seimbang termasuk kardio dan flexible training.Bersenam selama 7 minit setiap hari lebih baik daripada sesi gym yang panjang tetapi dibuat sekali sekala. Lupakan sesi treadmill yang membosankan, beliau mencadangkan anda mendapatkan pedometer dan tetapkan sasaran 10000 langkah sehari ( sekitar 5 batu untuk kekal langsing dan sihat)



2. SINGKIRKAN YANG PUTIH


Apakah cara paling mudah untuk menurunkan berat badan dan meningkatkan kesihatan tubuh? Buangkan sahaja sumber makanan yang berwarna putih! Kebanyakkan makanan yang berwarna putih adalah roti, nasi putih, pasta, gula dan tepung diperbuat daripada karbohidrat ringkas, jadi mengeluarkannnya daripada senarai diet  adalah alah satu cara paling cepat untuk mengurangkan berat badan.



3. MAKAN BROKOLI

Tahukah anda yang brokoli membersihkan hati dan memnentang kanser? Yabrokoli banyak khasiatnya. Dr Oz mencadangkan brokoli jadi sebahagian daripada diet. Cara memsak terbaik adalah dengan cara stim atau bakar bagi mengekalkan nutrien zat yang terkandung di dalamnya.



4. DAPATKAN VITAMIN D SETIAP HARI

Dr Oz mengatakan pengambilan Vitamin D membantu menurunkan berat badan dengan mengawal selera makan dan membantu sel lemak menjadi aktif secara metabolik. Cahaya matahari membantu tubuh menyerap kalsium yang penting untuk tulang, meningkatkan imuniti mengurangkan keradangan, dan mengurangkan serangan beberapa jenis kanser.




5. MINUM AIR LEBIH

Minum air yang banyak sangat penting untuk kekal sihat bertenaga dan mengurangkan berat badan. Ada banyak sebab mengapa kita kena kekal terhidrat kerana dahaga selalu menyamar sebagai kelaparan. Ia meningkatkan metabolisme . Sekurang-kurangnya minum air sebanyak 8 gelas sehari.




6. MINUM TEH HIJAU

Minum teh hijau adalah cara terbaik untuk merangsang penurunan berat badan dan kesihatan.Ia bukan sahaja menyemarakkan metabolisme tetapi ia juga mengandungi kepekatan catechins yang tinggi  iaitu sejenis antioksidan yang berupaya melindungi tubuh daripada serangan jantung dan kanser.



7. FOKUS PADA NUTRIEN BUKAN KALORI



Untuk kekal langsing dan sihat, ambil makanan yang tinggi serat, buah-buahan yang kaya nutrien, sayur bijirin dan daging tanpa lemak. Ambil makanan yang berkhasiat seperti yogurt, kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran.



8.LEWATKAN MAKAN PENCUCI MULUT


Tidak salah mengambil pencuci mulut, cuma perlu lewatkan kerana gula mengganggu penyerapan nutrien. Desert yang terbaik ialah coklat gelap (Dark Chocolate) . Kandungan Flavonoid yang terkandung dalam koko meningkatkan aliran darah ke otak, membantu penglihatan menjadi lebih baik.


9.TIDUR UNTUK KEKAL LANGSING

Menurut Dr Oz, kurang tidur mempercepatkan penuaan dan menghalang usaha menurunkan berat badan.  Otak mengidam karbohidrat apabila badan letih, jadi kurang tidur akan mensabotaj diri walaupun telah mempunyai pelan weight loss yang baik.

10. SARAPAN ADALAH WAJIB. 


Sarapan merupakan hidangan paling penting dalam sehari. Tidak mengambil hidangan pertama boleh meningkatkan risiko obesiti lebih 4 kali ganda.